“It’s summertime and the livin is ‘easy”.
Het kwik stijgt richting de 30 graden. Het is drukkend warm. Ondanks een koel briesje dat via het openstaande raam door mijn muziekhok waait is het zweten geblazen. Letterlijk en figuurlijk. Er staat al een verhaal in de steigers. Een liedje over onweer. Donder en bliksem. Maar het past niet echt bij het zomerse gevoel van vandaag. In de verte hoor ik spelende kinderen die zich vermaken in de recreatieplas. Ik begin de dag meestal met een ‘rondje plas’ zoals we dat hier thuis noemen. Vanochtend nog het terrein van een zwaan, ganzen, scholeksters, meeuwen en andere watervogels. Het water zo glad als een spiegel. Het strandje stil en verlaten. Vanmiddag zijn het zonneaanbieders en zwemmers die zich vermaken. Zomerse geluiden. Kortom ik stel mijn na-regen-donder-en-bliksem-komt-zonneschijn-plaatje nog even uit. Ik heb nu behoefte aan zomerse klanken. Een zomerse sound. Beach Boys-koortjes en belletjes. Ingrediënten voor een verrukkelijk zomers plaatje.
Een muzikale eendagsvlieg van Nederlandse bodem. Nu is het predicaat eendagsvlieg alleen van toepassing op deze groep. De bandleden hebben een aardig muzikaal cv opgebouwd maar daarover later meer. Terug naar 1977. De Nederlandse groep Windjammer scoort in de zomer van dat jaar een hit met Harborlight. Een nummer met een hoog Beach Boys gehalte. Nu is de band rond muzikale grootmeester Brian Wilson voor meer Nederlandse muzikanten een belangrijke inspiratiebron. Een jaar later scoort The Surfers een grote hit met Windsurfin’. In de jaren 70 is het windsurfen een rage. Willem van Kooten ziet daar wel brood in. Samen met producer Jaap Eggermont en de creatieve mannen van Catapult/Cat Music, o.a. drijvende krachten achter Rubberen Robbie, wordt het idee gelanceerd om een ‘windsurf’-hit te schrijven. Windsurfin’ is het resultaat van deze samenwerking. Opgenomen door een stel studiomuzikanten. Als podium act wordt een groep bij elkaar gezocht met onder andere Iwan Groeneveld, bekend van Spooky & Sue, en Esther Oosterbeek in de gelederen. En waar kennen we Esther ook alweer van? Het levert zowel in Nederland als Belgie een grote hit op. Een instant meezinger.
De typische Beach Boy koortjes zijn ook te horen in Harborlight. Windjammer tapt muzikaal gezien uit een iets ander vaatje. Het zit muzikaal gezien wat geraffineerder in elkaar. Het nummer behaalt de 15de plaats in de Top 40. Tussen 2000 en 2008 staat dit Nederpopjuweeltje in de Top 2000. Windjammer brengt tussen 1977 en 1982 nog een aantal singles uit maar het blijft bij deze ene hit. Het succes dient zich wel aan in een andere vorm.
Windjammer is een studiogroep met Peter van Asten, Rick Beekman en Richard de Bois in de gelederen. Van Asten is eerder succesvol als zanger van Amsterdam. Met deze band scoort hij in 1970 twee hits waaronder het prachtige Lucy Lucy. Zijn mede bandleden kennen elkaar van de band Ginger Ale. Deze band ontstaat uit Roeks Family. Veronica DJ Will Luikinga maakt ook deel uit van dit muzikale gezelschap. Richard de Bois is naast muzikant ook actief als producer. In 1968 wordt hij door het succesvolle Nederlandse platenlabel Negram-Delta als producer aangenomen. Halverwege de jaren 70 richt hij samen met Peter van Asten een productie-en managementmaatschappij op. Maggie McNeal is de eerste artiest waarmee het duo samenwerkt. Daarna volgen er meer artiesten. De grote klapper volgt eind jaren 70. Van Asten en de Bois krijgen in 1978 het idee om een meidengroep op te richten. Als eerste wordt Angéla Kramers gevraagd. Zij is dan actief als danseres in het TV programma Tros Top 50. De TROS tegenhanger van het populaire Toppop. Al gauw volgt een aantal dansende collega’s waaronder, daar is ze weer, Esther Oosterbeek. Angela Groothuizen wordt benaderd om leadzangeres te worden. Op advies van haar wordt Ria Brieffies benaderd. Het klikt tussen de dames en Nederland is een meidengroep rijker. De Dolly Dots. Van Asten en de Bois schrijven en produceren een groot aantal hits voor het zestal. Onder andere de nummer 1 hit Love Me Just A Little Bit More. Halverwege de jaren tachtig gaan de dames verder met twee nieuwe producers: Eric van Tijn en Jochem Fluitsma.
Van Asten en de Bois zijn, gezamenlijk en afzonderlijk van elkaar, als producers en songschrijvers betrokken bij een flink aantal Nederlandse producties. Van Centerfold tot Gordon en Marco Borsato tot Treble. Daarnaast is het duo verantwoordelijk voor de TV-vormgeving van Veronica TV (1982-1985). Richard de Bois neemt in de jaren 90 samen met de cast van de succesvolle soap The Bold And The Beautiful een aantal albums op. Deze gaan niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa als zoete broodjes over de toonbank. Hij overlijdt in 2008 in Los Angeles op 59 jarige leeftijd.
Van een ‘vergeten’ Nederpopjuweeltje naar een succesvolle soap. Het kan en mag allemaal. De wekelijks keus resulteert eigenlijk nooit in rechtstreekse reis van punt A naar punt B. Geen voorgeprogrammeerd TomTom routeadvies. Soms even weg van de muzikale snelweg. Ontdek je plekje. Via B-wegen en, al dan niet spannende, achteraf weggetjes weer nieuwe dingen ontdekken. Maar soms ook vertrouwen op je eigen muzikale kompas. Muzikale linkjes, kruisbestuivingen en dwarsverbanden. Dat zijn toch de krenten in de wekelijkse muzikale pap. Wellicht komt het geplande ‘donder en bliksem-plaatje’ volgende week aan bod. Maar voor je het weet neem ik in de loop van de komende week weer een totaal andere afslag. Ik eindig maar met een fraai citaat van Frits Spits.
“Muziek is het landschap langs je levenspad.”
Geniet er, op je eigen manier, van!