Wee Papa Girl Rappers-Faith / Wee Rule (1988)

Wee Papa Girl Rappers-Faith (hoes)

All the ladies in da house!

Hidden treasure rijmt niet voor niets op guilty pleasure aldus muzikale collega Werner. Een reactie op zijn bijdrage van vorige week: Stuck On Earth van Alf. Nu is het begrip guilty pleasure of ‘fout’’ al regelmatig voorbijgekomen. In mijn beleving staat guilty pleasure voor muziek die een glimlach op je gezicht tevoorschijn tovert, je lekker laat meegalmen of fluiten en positieve energie geeft. Dat kunnen we in deze bijzondere tijd wel gebruiken.

Terug naar 1988. Het is vrijdagavond. Iets na zeven uur. Het weekend voor de deur en Stenders en Van Inkel op de radio. Natuurlijk de gebruikelijke ingrediënten. Van minimix tot de iri-top 10 en van CQ diskjockey tot de gebruikelijke gein en ongein. En was er ook niet de flip 9? Met Orange Crush van R.E.M. als tune? Ik kan daar niks over terug vinden maar in mijn beleving was dit het wekelijkse verrukkelijke lijstje met kersverse muzikale tips. Dat kan ook niet anders met lijstjesfetisjist Stenders als één van de hoofdrolspelers in dit wekelijkse radiospektakel. Ik hoor de hidden treasure in ieder geval voor de eerste keer op vrijdagavond. Een sample van It’s A Man’s Man’s Man’s World gevolgd door twee rappende dames. Het is de tijd dat steeds meer rap- en hiphop artiesten de hitparade weten te bereiken. Eind jaren 80 laten de dames van zich horen. Salt-N-Pepa scoort een nummer 1 met Push it. En wat te denken van de Cookie Crew, Neneh Cherry en de Wee Papa Girl Rappers. Faith, de genoemde vrijdagavondhit en de keus van deze week, is van laatstgenoemde dames. Tweelingzusters Sandra en Samantha Lawrence. Vader Lawrence is verantwoordelijk voor de naam van het duo. Hij is afkomstig van het Caribische eiland Saint Lucia. Oui Papa is een Frans/Creoolse uitdrukking en is een veelgeslaakte kreet in huize Lawrence. Hoe simpel kan het zijn.

Voordat de zussen zelf aan de slag gaan zingen ze in het achtergrondkoortje van Feargal Sharkey. Ze tappen zelf echter uit een ander muzikaal vaatje. Reggae en dancehall vormen een belangrijke inspiratiebron in combinatie met de steeds populairder wordende hiphop. Dit resulteert in de eerste hit Faith. Het nummer behaalt in Nederland de 12de plaats en doet het daarmee een stuk beter dan in thuisland Engeland. Faith bevat niet alleen de eerdere genoemde sample van James Brown. Natuurlijk is het gitaarlikje van de gelijknamige nummer 1 hit van George Michael van een jaar eerder ook duidelijk te horen. En daarmee zijn we er nog niet. Iko Iko mag ook niet onvermeld blijven. Oorspronkelijk een liedje uit New Orleans. In 1953 voor het eerst uitgebracht onder de titel Jock-A-Mo maar in de jaren 60 bekend geworden dankzij de Dixie Cups. Daarna nog vele malen gecoverd en gesampled door o.a de Wee Papa Girl Rappers.

In de tussentijd wordt samengewerkt met 2 Men, A Drum Machine & A Trumpet, een project van Fine Young Cannibals leden David Steele en Andy Cox. Dit levert de single Heat It Up op. In het najaar van 1988 is het pas echt raak. Dan scoren de dames een grote hit met Wee Rule. In veel landen een top 10 hit. Er volgen nog een paar hitjes maar in 1990 komt er een eind aan het Nederlandse succes van de Wee Papa Girl Rappers. Halverwege de jaren 90 is het definitief over en uit. De vraag is watskeburt met de girls? Where are they now? Toevallig de titel van een rubriek in Q Magazine. Maar ja Q is ook al ter ziele. Zullen we het ooit weten? Gevalletje keep the faith?

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *