Vanity 6-Nasty girl (1982)

Vanity 6-Nasty Girl (hoes)

Muzikale hofdame.

His name is Prince and he is funky. Productief! Creatief! Muzikaal. Zanger, componist, multi-instrumentalist, producer etc. etc. De invloed van de popster is duidelijk hoorbaar en zichtbaar. Dat geldt niet alleen voor zijn eigen releases. Ook als producent en componist staat Prince zijn mannetje. Het lijstje met Prince composities, al dan niet onder een andere naam, is indrukwekkend. Op het moment dat His Royal Badness wereldwijd de hitparade domineert met Purple Rain scoort Chaka Khan een hit met I Feel For You. Het origineel is afkomstig van het album Prince (1979). Nog een aantal voorbeelden. Manic Monday van The Bangles. Geschreven door Christopher oftewel The artist also known as …. . Vul de rest zelf maar in. En vanzelfsprekend Sinead O’ Connor en Nothing Compares 2u. Halverwege de jaren 80 door Prince geschreven voor The Family. Maar er is meer. Veel meer! Prince heeft niet alleen oog voor vrouwelijk schoon maar ook voor muzikaal talent. De muzikale hofhouding van zijne hoogheid spreekt boekdelen. De heer Nelson heeft in de loop van de jaren flink wat muzikanten om zich heen verzameld. The Time is daar een goed voorbeeld van. De groep rond Morris Day en het later succesvolle producers-duo Jimmy Jam en Terry Lewis in de gelederen. The Time levert vier albums af en scoort in Nederland een hit met Jungle Love. Geproduceerd en mede geschreven door Prince. Toch? The Time gitarist Jesse Johnson is daar in een interview met muziektijdschrift NME (1986) duidelijk over.

“I wrote, played and produced stuff like ‘Jungle Love,’ that’s my sound.”

De vraag is of zijn voormalige ‘baas’ daar wakker van ligt. De Prince trein dendert voort en zijn muzikale protegés zijn ook succesvol. Dat geldt onder andere voor Sheila Escovedo. Beter bekend als Sheila E.. Deze dame scoort in de jaren 80 meerdere hits, speelt in de begeleidingsband van Prince en is te zien en te horen in de concertfilm Sign O’ The Times. En wat te denken van Wendy & Lisa? Het duo maakt deel uit van The Revolution en timmert ook ‘solo’ lekker aan de weg. Dat levert onder andere het zeer fraaie Waterfall op. Een ultiem jaren 80 plaatje. Zangeres en actrice Sheena Easton valt ook voor de charmes van de wereldster. Dat resulteert onder andere in U Got The Look, één van mijn favoriete Prince nummers. De samenwerking krijgt een vervolg met The Arms Of Orion. Terug te vinden op de Batman soundtrack. De Nederlandse inbreng mag natuurlijk ook niet onvermeld blijven:

“When I Want S-A-X, I Call Candy!”

De boodschap is duidelijk. Candy Dulfer kan wel een potje breken bij de superster. En is er nog dat andere (telefoon)lijntje met Nederland. Begin jaren 90 krijgen de zusjes Klemann een belletje. Vraagje! Willen de dames en hun muzikale collega’s van Lois Lane het voorprogramma verzorgen tijdens de Europese tour? Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Prince schrijft en produceert vervolgens de Lois Lane hit Qualified. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De lijst met muzikale samenwerkingen, vrouwelijke veroveringen en Prince gerelateerde hits is lang. Heel erg lang.

De androgyn ogende muzikant flirt met seks en erotiek. De eerste albums spreken wat dat betreft voor zich. Dirty Mind? Nummers als Erotic City en Sexuality? Of Jack U Off? Hoe expliciet wil je het hebben! Welkom in de wondere wereld van ‘the artist’. Het eerste concert op Nederlandse bodem. 1981. Paradiso Amsterdam. Een klein mannetje op het podium. Gekleed in een regenjas en dames lingerie. Funky muziek, sex maar ook religie. Deze ingrediënten maken ook onderdeel uit van een bijzonder hoofdstuk in het ‘boek de hofhouding van zijn muzikale hoogheid’. Terug naar begin jaren 80. Prince scoort zijn eerste hits met Controversy en 1999. In die tijd loopt hij met het idee rond om een damestrio op te richten. De naam? The Hookers. Het (business)plan kort samengevat: Optreden in lingerie en sensuele liedjes zingen. Zangeres Susan Moonsie, haar zus Loreen en Jamie Shoop vormen de eerste bezetting. De eerste demo’s worden opgenomen. Maar dan? Dan ontmoet Prince model en actrice Denise Matthews. De perfecte frontvrouw. Alleen Matthews is op z’n zachts gezegd niet gecharmeerd van de groepsnaam. En dat geldt ook voor het voorstel om haar artiestennaam te vernoemen naar het vrouwelijke geslachtsdeel. Maar daar komen de twee onderling wel uit. Vanity is geboren en niet veel later is Vanity 6 een feit. En waar dat 6 naar verwijst? Zoekt en gij zult vinden! Hint? 3 x 2 =6! In 1982 verschijnt debuutsingle He’s So Dull. Het wordt geen hit maar met opvolger Nasty Girl is het wel raak. In tekstueel en muzikaal opzicht sluit dit nummer naadloos aan op het eerdergenoemde Erotic City. En ook visueel. De Toppop video spreekt voor zich. De dames houden zich in ieder geval aan het kledingvoorschrift van hun broodheer. Een Nederlandse top 10. Dankzij het visuele en/of muzikale plaatje? Een eendagsvlieg? Die vlieger gaat eigenlijk niet op. Na één album en drie singles stapt Denise Matthews op. Zelfs met een rol in de film Purple Fain in het vooruitzicht. De actrice wordt vervangen door Patricia Apollonia Kotero. Vanity 6 wordt omgedoopt in Apollonia 6. In de (hete) zomer van 1984 scoren de dames een hit met Sex Shooter. Tijd voor een volledig album? Het schijnt dat de ‘grote baas’ al twee nummers klaar heeft liggen: The Glamourous Life en Manic Monday. Zo ver komt het niet. Einde oefening.

De eerder genoemde ingrediënten muziek en seks zijn al voorbij gekomen? Maar hoe zit het met het aspect religie? Dat heeft te maken met het vervolg van de carrière van Vanity oftewel Denise Matthews, Zij tekent na haar vertrek bij Vanity 6 een contract bij Motown en brengt haar solodebuut Wild Animals uit. Een paar jaar later gevolg door het tweede, en laatste album, Skin On Skin. Daarnaast is ze te zien op het witte doek. Ze maakt in 1985 haar debuut in de film The Last Dragon en speelt daarna onder andere in Action Jackson. Verder is ze te zien in populaire TV-series als Miami Vice en Friday The 13th: The Series. Privé is er sprake van een turbulente levensstijl. Ze is jarenlang verslaafd aan cocaïne. Ze is onder andere verloofd met Nikki Sixx, de bassist van Motley Crue. In Sixx’s later verschenen biografie beschrijft hij gedetailleerd haar drugsgebruik en hun vluchtige relatie. In 1994 is daar de ommekeer. Na een overdosis ligt Matthews vanwege nierproblemen een tijd in het ziekenhuis. Vervolgens verandert ze haar levensstijl en keert de showbusiness de rug toe. Ze bekeert zich tot het christendom. Na een niertransplantatie besluit ze haar leven volledig te wijden aan het uitdragen van de christelijke boodschap. In 2010 verschijnt haar biografie Blame It On Vanity: Hollywood, Hell And Heaven. De titel spreekt voor zich. In de loop van de jaren verslechterd, vanwege nierfalen, haar gezondheid. Op 15 februari 2016 overlijdt Denise Matthews. Slechts 57 jaar jong. Prince is op dat moment op tournee. Tijdens zijn Piano & Microphone tour speelt hij op de bewuste avond voor haar Little Red Corvette. Amper twee maanden later komt het bericht dat Prince is overleden. Eveneens 57 jaar jong. Anno 2022 kunnen we gelukkig nog steeds genieten van de muzikale nalatenschap van Prince. Er komt de laatste tijd het nodige uit de muzikale kluis van Paisley Park tevoorschijn. En hoe zit het met de erfenis van Vanity? Een groot deel van haar bezittingen schenkt ze aan de kerk. Uiteindelijk wint de religie het van de sex, drugs en ‘rock and roll.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *