Valerie Langrange-La folie (1984)

Valerie Lagrange-La Folie (hoes)

Een doordeweekse dag. Onderweg naar het werk. Zappend langs de verschillende regionale en landelijke radiozenders. Even kijken wat de (con)collega’s doen. Gevalletje beroepsdeformatie? Bij het zoveelste zapmoment wordt ik getriggerd. Ik hoor typische jaren 80 klanken. Dat smaakt naar meer. De radio gaat een tikkeltje harder. Niet veel later hoor ik Bert Haandrikman met veel enthousiasme het nummer afkondigen: La Folie van Valerie Langrange. Een klein bescheiden hitje uit 1984. Nummer 50 in de Nationale Hitparade. Ik zal het destijds als 11-jarige ongetwijfeld voorbij hebben horen komen. Ik kan me niet herinneren dat het in de 40 jaar daarna nog een keer is gebeurd. Ik ben me daar tenminste niet bewust van. Maar voorjaar 2024, veertig jaar na dato, is daar alsnog de (her)ontdekking van dit fraaie chanson. En van Valerie Langrange.

In 1942 in Parijs geboren als Danielle Charaudeau. Ze maakt eind jaren 50 haar debuut op het witte doek. Daarnaast begeeft ze zich op het muzikale pad. In de jaren 60 verschijnen meerdere singles en EP’s. De hippiebeweging zorgt voor een ommekeer in haar leven. Ze laat alles achter zich. Er volgt een leven ‘on the road’. Deze periode wordt uitgebreid omschreven in haar boek Le Rré Aux Clercs. Daarnaast verschijnt Une Vie Pour Une Autre dat het liefdesverhaal vertelt van Lagrange en Ian Jelfs. Zij leert de van oorsprong Engelse muzikant in 1973 kennen. Hij maakt dan deel uit van de Franse band Alice. De twee krijgen een relatie, vormen een muzikaal duo en leiden een zwervend bestaan. Eind jaren 70 lopen ze producer Philippe Constantin tegen het lijf die het stel een contract bij Virgin bezorgt. Dit resulteert in Faut Plus Me La Faire  (1980). Een album dat wordt opgenomen met The Sinceros. Waar kennen we die groep ook alweer van? Inderdaad van Worlds Apart (1979).

Daarna verschijnen nog meerdere albums waaronder Les Trottoirs De L’éternité (1983). Daarop staat dat ene liedje dat ruim 40 jaar later een glimlach op mijn gezicht bezorgt. En niet te vergeten een duik in de muzikale schatkist oplevert. C’est tres bien!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *