U2-Ordinary Love /Breathe (Mandela Version) (2013)

U2-Ordinary Love (hoes)

Mandela Day

11 februari 1990. De dag waarop ik 17 wordt. Het verjaardagsfeestje volgt later. Mijn opa komt ’s middags nog even langs voor een gebakje en een drankje. Normaal staat de TV tijdens dit soort gelegenheden uit. Dat is op deze specifieke dag niet het geval. Integendeel. De beelden die ik die middag zie staan op mijn netvlies gebrand. Het is de dag waarop Nelson Mandela na een gevangenschap van 27 jaar wordt vrijgelaten. Heel de wereld ziet Mandela samen met zijn vrouw Winnie de vrijheid tegemoet lopen. Indrukwekkende beelden. Later op de dag volgt een toespraak:

“Ik heb het idee gekoesterd van een democratische en vrije samenleving waarin alle mensen in harmonie samenleven en met gelijke kansen.”

(Nelson Mandela)

Een gedenkwaardige dag. Vier jaar later wordt Mandela president van Zuid Afrika. In 2013 overlijdt hij op 95-jarige leeftijd. Mandela. Een belangrijke inspiratiebron. Ook voor muzikanten. Het levensverhaal van Mandela. Vanzelfsprekend verbonden met de strijd tegen de apartheid. Als klein jongetje krijg ik daar af en toe wel wat van mee. Via het Jeugdjournaal, het acht uur journaal en/ of de actualiteitenrubrieken waar mijn ouders naar kijken. In eerste instantie nog niet bewust maar daar komt later verandering in. Mede dankzij de muziek. Denk aan Free Nelson Mandela van The Special AKA. Een hit uit 1984. Het verhaal van Steven Biko. Vrijheidsstrijder en anti-apartheid activist die zijn strijd met de dood moet bekopen. Het inspireert Peter Gabriël tot het schrijven van het nummer Biko. In het kader van de 70ste verjaardag van Nelson Mandela vindt op 11 juni 1988 in het Wembley Stadion in London het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute plaats. Ik kom die dag terug van een weekje zeilkamp. De cassettebandjes liggen thuis al klaar. Cassetterecorder in de opname stand. Ik zit de hele dag op mijn kamer. Speciaal voor deze gelegenheid schrijven de heren van de Simple Minds het nummer Mandela Day. Deze muzikale ode verschijnt in 1989 als ‘b-kant’ van de single Belfast Child. Maar ook de andere kant van de medaille blijft niet onbelicht. In 1986 brengt Paul Simon het album Graceland uit. Eén van de meest succesvolle albums van de jaren 80 en uitgegroeid tot een klassieker. Graceland wordt niet direct door iedereen met open armen ontvangen. Dat heeft te maken met de culturele boycot van Zuid Afrika. Uitgevaardigd door de Verenigde Naties. Een samenwerking op cultureel gebied levert een plaats op de zwarte lijst op. Paul Simon laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Integendeel. Hij werkt samen met verschillende Zuid Afrikaanse artiesten. Onder andere het latere succesvolle Ladysmith Black Mambazo. Simon heeft met dit album zijn doel bereikt. De wereld kennis laten maken met de Zuid Afrikaanse muziek en cultuur.

Nelson Mandela. Zoals eerder gezegd een belangrijke inspiratiebron. Tot op de dag van vandaag. Politici, sporters, schrijvers, muzikanten, filmmakers etc. etc.. In 1995 verschijnt de autobiografie Long Walk To Freedom. Dit boek vormt de basis voor de gelijknamige film die in 2013 in de bioscoop te zien is. De Zuid Afrikaanse filmproducent Anant Singh heeft er dan al twee decennia aan voorbereiding op zitten. Zijn eerste contact met Mandela dateert uit de tijd dat de latere president nog gevangen zit. Als in 1995 de autobiografie verschijnt krijgt Singh de rechten om het boek te verfilmen. De film gaat op 28 november 2013 in Zuid Afrika in première. Een week voor het overlijden van Mandela. De soundtrack komt voor rekening van U2. Speciaal voor de film schrijft de band Ordinary Love. Geproduceerd door de succesvolle Amerikaanse producer Danger Mouse. Een dag na de filmpremière verschijnt de titelsong Ordinary Love In een gelimiteerde 10 inch vinyl versie. Speciaal voor Record Store Day. Op de b-kant staat Breathe (Mandela version). Tijdens de opnames van het album No Line On The Horizon (2009) ontstaan twee versies van Breathe. De eerste versie gaat over Mandela. De tweede versie is in tekstueel opzicht meer een persoonlijk nummer. Uiteindelijk belandt deze versie op het album. Een fysieke release van de single versie van Ordinary Love blijft beperkt tot de speciale Record Store Day EP en niet te vergeten de officiële soundtrack. Er volgt wel een digitale ‘single’. Kort na deze release plaatst U2 de Paul Epworth remix op de officiële Soundcloud pagina van de band. In 2017 verschijnt de zogenoemde Extraordinary mix op de deluxe versie van het album Songs Of Experience Het tot nu toe laatst verschenen album van de Ierse band. Op z’n zachts gezegd niet het meest positief ontvangen U2 album. De soundtrack levert de Ieren in ieder geval niet alleen een hit maar ook een Golden Globe award voor beste filmsong op. Daarnaast volgt een Oscar nominatie. Ordinary Love moet echter zijn meerdere herkennen in de Frozen hit Let it go.

Een prijs is leuk maar het gaat in dit geval om iets veel belangrijkers. Een eerbetoon aan een belangrijke inspirator. Positiviteit. Vriendelijkheid. Vrijheid. En bovenal gelijkheid.

*

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *