Tony Scott-The Chief (1989)

Tony Scott-The Chief (hoes)

Werner schreef een paar weken geleden de volgende woorden: “Ik kom nog even terug op mijn bijdrage van vorige week. Daarbij gaf ik aan dat hiphop niet mijn favoriete genre is, maar dat er altijd uitzonderingen zijn, die de regel bevestigen.” Vandaag mijn variant. Ik kom nog even terug op mijn bijdrage van vorige week. Een stukje Nederhiphopgeschiedenis. Geen muzikale uitzondering want er is in Nederland op hiphop gebied natuurlijk veel meer gemaakt. Kortom tijd voor een muzikaal vervolg en rap een beetje. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik niet altijd ‘into a hiphop state of mind’ ben. Dat komt met vlagen. Soms heb ik zo’n moment waarop ik trek heb in The Opposites, De Jeugd Van Tegenwoordig of the good old Spookrijders of de pioniers op dit gebied zoals Rudeboy van Urban Dance Squad. Rudeboys’uitstapje met Dom.I.No kwam vorige week uit de schatkist tevoorschijn. In dezelfde periode dat Urban Dance Squad als een duveltje uit een doosje tevoorschijn komt is daar Peter van den Bosch. Beter bekend als Tony Scott. Geboren in Suriname maar op jonge leeftijd verhuist naar Amsterdam. Op zijn 16de tekent hij zijn 1ste platencontract. Pick Up The Pieces, een remake van de Average White Band klassieker, wordt als eerste single uitgebracht. Het wordt geen hit maar zorgt wel voor de eerste optredens. Met de volgende single is het echter raak. Een single met een zogenoemde dubbele A-kant; Thats How I’m Living en The Chief.  Eerstgenoemde is fijn maar  maar The Chief dat is wel even een ander verhaal. Letterlijk en figuurlijk. Als eerste in tekstueel opzicht. Geen stoere woorden maar een persoonlijk verhaal. Een ode aan zijn afkomst. Peter is de nazaat van een amazone-indiaan. De boodschap? Wees trots op je roots en draag ze uit. En dan de muziek. De beat, het kenmerkende bas-lijntje, de samples en het donkere stemgeluid van Tony Scott.

“I’m a red-skin maybe you know me as Tony but you can also call me the chief.”

Het nummer wordt niet alleen een hit in Nederland maar ook in Engeland en Amerika krijgt de single de nodige aandacht. Hij is daarmee één van de eerste Nederlandse rappers die internationaal van zich doet spreken. Opvolger Get Into It behaalt een jaar later de 4de plaats. Het is zijn grootste hit. Tussen 1989 en 1992 scoort Tony Scott in totaal 9 Top 40 hits.

Na 1992 blijft commercieel succes uit. De talentvolle rapper blijft echter muzikaal actief. Vanaf 2000 is hij zo’n 15 jaar als muziekleraar werkzaam op een middelbare school in Amsterdam. In 2015 wordt de diagnose multiple sclerose gesteld. Tony Scott moet stoppen met lesgeven en ook aan het optreden komt noodgedwongen een eind. In 2016 neemt The chief, samen met een aantal muzikale collega’s, in Paradiso Amsterdam afscheid van het podium.

The chief! maybe you know him as Tony but you can also call him The chief. The Chief with a capital C! Ik zet The chief even op repeat! Are you ready!?!?

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *