Timex Social Club – Mixed Up World (1987)

Het is een beetje een vreemde wetmatigheid in hitland, maar vaak zie je dit patroon: elke volgende single van hetzelfde album wordt een minder grote hit. Dus: de eerste single wordt een kneiter van een hit (of niet natuurlijk), de tweede al een stuk minder, de derde haalt nog maar net de hitparade en van de vierde hebben we nooit meer iets gehoord.

Dit fenomeen staat haaks op een wetmatigheid in Wernerland: ik vind die eerste hit meestal niet zo, maar die tweede single: wow! Uiteraard is het ook weleens andersom, maar dan treedt de volgende wetmatigheid in werking: welke van de singles ik ook het beste vind, het wordt in 9 van de 10 gevallen een mindere hit dan dat nummer wat mij niets doet. Het is in elk geval om die reden dat ik al snel afgestapt ben van het idee dat mijn eigen wekelijkse hittip (van 1985 tot en met 2016 de Remschijf en sindsdien de Wildcard) ook daadwerkelijk een hit moest worden. De Wildcard is het beste nummer ter wereld van die week, en (dus) per definitie geen hit. Ook dat is zekerheid.

Mijn Hidden Treasure van deze week is een voorbeeld van die Wet van Werner…

Timex Social Club was in 1982 opgericht als The Timex Crew. In 1986, nadat de band flink van samenstelling veranderd was, werd ook de naam gewijzigd. Dat jaar brachten ze de single Rumors uit. Een erg lekker nummer (ook een Remschijf destijds en uiteindelijk een Top 3-hit in Nederland), maar toen wist ik nog niet wat nog in de pijplijn zat.

Daarover straks meer, eerst even een commercial break. Of in elk geval een break, want vlak na Rumors viel Timex Social Club even uit elkaar. Producer en extra bandlid Jay King vormde met drie anderen Club Nouveau. Hun eerste single Jealousy was een muzikaal antwoord op Rumors (en benoemt ook de split van Timex Social Club), maar hun enige echte moment of fame kwam een paar maanden later met hun cover van Bill Withers’ Lean On Me. Ook een Remschijf, overigens.

Ik pak de rode draad weer even op…

Timex Social Club was inmiddels gehergroepeerd en revancheerde zich met, wat mij betreft, hun ‘finest moment’. Mixed Up World had heerlijke drum fills en een oh zo fijne synthbaslijn. En ondanks zijn maatschappijkritische tekst is het nog altijd een prima meezinger. Ook deze kreeg mijn ‘single van de week’-status, maar – en daar treedt de Wet van Werner in werking – het werd lang niet zo’n hit als Rumors.

Timex Social Club bracht uiteindelijk maar één album uit, maar binnen hun beperkte repertoire is dit nog altijd mijn huizenhoge favoriet. Bovendien, en dat is de reden dat ik Mixed Up World uitgerekend vandaag opvoer, is het het nummer waarvan de titel voor mij de samenvatting van 2020 is. Nu dus snel op naar een veel beter 2021. Have a good one!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *