Tiffany-Late Night Show (1979)

TIffany-Late Night Show (hoes)

Listen to the radio.

Vandaag komen mijn twee grote passies weer samen: muziek en radio. Aanleiding is een nieuw deel in de podcastserie RadioReuzen. Gemaakt door radiogek Bert Kranenbarg. In het verleden radioactief op Radio 2 en tegenwoordig op NPO radio 5. Bert maakt deze serie in samenwerking met Beeld en Geluid en Jingleweb. In deze serie komen alle aspecten van de radio voorbij. Van radiohelden tot legendarische radioprogramma’s maar ook de technische kant van dit prachtige medium. En wat te denken van de vormgeving, het visitekaartje van een radiostation. Van popradio tot sportverslaggeving en van het radionieuws tot de ochtendshows. Over de radio van toen en de radio van nu. Een aanrader!

Het thema van de nieuwste aflevering? Nachtradio! Wat is de magie van nachtradio? Pure magie. Dat is zoals ik het, sinds mijn middelbare schooltijd, ook ervaar. Op de één of andere manier luister je ’s nachts anders. Intensiever en misschien is het juist wel persoonlijker. Even niet afgeleid door de wereld om je heen. Het is stil en donker. Een andere sfeer. Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig niet of nauwelijks meer in de nachtelijke uren naar de radio luister. Nachtradio begint voor mij om elf uur ‘s avonds met Met Het Oog Op Morgen. Gute Nacht Freunde als vast baken. Af en toe pak ik het nieuwsoverzicht en het krantenoverzicht nog mee. Soms val ik na de eerste klanken van Reinhard Mey al rustig in slaap. Overigens tot voor kort op vrijdagavond geen Oog maar One Night Stenders op Radio 2.

Kortom anno 2021 is het meer late night radio dan echte nachtradio. Dat is weleens anders geweest. Vooral in de jaren 90. Veronica’s Shock Radio/Outlaw Radio en Oh Wat Een Nacht. Of For The Record met Mart Smeets en Leo Blokhuis en Avro’s Nachtdienst met Wim Rigter. En Damokles! Een documentaire programma op de radio. Je zou het in dit online tijdperk kunnen omschrijven als een podcast op de radio. Uiteenlopende onderwerpen waarbij door middel van ‘beeld’ en geluid de fantasie van de luisteraar wordt geprikkeld. En ik mag ook zeker niet Mark van den Akker vergeten. Mark in the Dark op 3FM (Mol of Mark, Pyjama FM en Geen Idee)en later YorinFM. Of de Freaknacht met Giel Beelen en Gerard Ekdom. Ik kan me herinneren dat ik destijds tot in de late/vroege uurtjes in de 3FM chatbox zat. In deze nachtelijke 3FM uurtjes heb ik ook meerdere mede muziek-en radiofreaks leren kennen. Mooie tijden. Dat geldt ook voor de nachtelijke uurtjes op de lokale omroep. Tijdens mijn radioactive periode mocht ik met radiovrienden Philip en Bert een aantal keren per jaar een nachtuitzending maken. Om 7 uur ’s avonds beginnen met de reguliere programmering en daarna tot in de late uurtjes door. Daar bewaar ik fijne herinneringen aan.

Alleen de vraag is hoe ik dit verhaal muzikaal ga vormgeven. Er zijn natuurlijk genoeg nummers over het medium radio gemaakt. Donald Fagen’s klassieker The Nighfly is een goed voorbeeld. Luister naar de tekst van de nummers op het album. De hoes spreekt ook voor zich.

“An independent station
WJAZ
With jazz and conversation
From the foot of Mt. Belzoni
Sweet music
Tonight the night is mine”

Listen to the radio van Tom Robinson doet mij denken aan mijn jeugd. ’s Avonds stiekem naar de radio aan het luisteren. De middengolf. Magische klanken uit verre oorden.

“And listen to the radio
Listen to the radio
Atmospherics after dark
Noise and voices from the past
Across the dial from Moscow to Cologne:
Interference in the night
Thousand miles on either side
Stations fading into the unknown”

De magie van radio. Mooi omschreven door Tom Robinson. Maar ja deze radioklassiekers zijn terug te vinden op Spotify. Net als vele andere nummers die over dit prachtige medium gaan. Met dank aan Rob Stenders heb ik nog een non Spotify hit uit de platenkast tevoorschijn kunnen toveren. Afkomstig van de door Stenders samengestelde verzamelaar Hard To Find Classics. Gevalletje tussen kunst en kitsch. Disco & smooth soul: Tiffany en Late Night Show. Niet de Amerikaanse zangeres die we kennen van de 80’s hit I Think We’re Alone Now. Het gaat om een Nederlandse groep. Eerst actief onder de naam Black & White. Na een aantal singles wordt de naam veranderd in Tiffany. Late Night show is de eerste single die onder deze naam wordt uitgebracht. Geschreven en geproduceerd door Rob en Ferdi Bolland. Het nummer bereikt de 24ste plaats in de top 40. Een jaar later doen ze het nog eens dunnetjes over met Presidential Suite. Er volgt nog een aantal singles maar succes blijft uit.

Op het moment dat ik dit schrijf is het bijna 12 uur ’s nachts.

“Es wird Zeit für mich zu gehen”

Ik sluit het programma af.

“You’re on the air, baby
Live on the Late Night Show
I’m gonna play the last record just for you, love
I’ll be home real soon
Bye”

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *