They Might Be Giants – Boss Of Me (2002)

Happy new year! En er zijn weinig dingen waar ik happier van word dan een fijn They Might Be Giants-nummer. Dit nieuwe jaar heeft nogal wat goed te maken voordat 2020 ietsjes in ons geheugen naar achteren gedrukt wordt, maar omdat een goed begin het halve werk is, begin ik 2021 gelijk met een klapper. Dat is in mijn geval vanzelfsprekend, want TMBG is een van mijn favoriete bands aller tijden. Ik volg ze al zo lang, en ze zijn zo krankzinnig productief, dat als ik alle leuke weetjes wil opschrijven, dit een heel boekwerk wordt. Daarom vlieg ik even random door hun carrière heen, voor het geval je ze nog niet kent.

John Flansburgh en John Linnell begonnen de band in 1982 in Brooklyn, New York. Sinds die tijd brachten ze 22 studioalbums uit. Nu lijkt 22 albums uitgesmeerd over 38 jaar misschien niet superveel, maar er is nog meer. Tussen 1985 en 2008 kon je een telefoonnummer bellen, waar een antwoordapparaat aan hing. Daarop zette het duo elke dag een nieuw liedje (of een idee voor een liedje, een demo, een fake reclame… wat dan ook). Gedurende het bestaan van die Dial-A-Song lijn waren dat dus al ruim 8000 tracks. In 2016 brachten ze elke week een nieuw (en volledig) liedje uit, dat ook op de streamingdiensten terecht kwam, en tot 2 jaar geleden zetten ze ook elke week een nieuw nummer op www.dialasong.com.

Dat bedoel ik dus als ik het heb over een productieve band. TMBG zijn helden in het nerdpopgenre. Voer dus voor studenten en mensen die weigeren volwassen te worden, zoals ik. Maar daarnaast brengen ze ook kinder-CD’s uit, die muzikaal gezien zo dicht bij hun ‘volwassen’ werk liggen, dat ik die ook geweldig vind. En dan treden ze ook nog eens veel op, al is dat meestal in de VS. Gelukkig kon ik ze in september 2018 eindelijk in Paradiso zien. En wat denk je, was dat een feestje? NOU EN OF!

Dan zijn we er trouwens nog niet, want TMBG hebben ook een geheime fanclub (lidmaatschap: check!). Niet heel goedkoop, maar dat komt door de hoge verzendkosten in combinatie met de enorme hoeveelheid spullen die de fanclubleden per jaar over zich uitgestort krijgen. Van vinylsingles tot T-shirts, van exclusieve CD’s en boeken tot opstrijkbadges, downloads van nieuwe nummers en van complete concerten… je verzint het allemaal niet. En dat alles is nergens anders verkrijgbaar.

Het spreekt voor zich dat ze ook podcasts maken en eigen radioprogramma’s hebben, waarin ze vaak rarity’s, covers, remixen en nieuwe tracks laten horen, die speciaal voor dat doel zijn opgenomen. Kortom: als je een keer denkt dat jij een drukke dag gehad hebt, denk dan nog eens aan John Flansburgh en John Linnell (en hun families) 😉.

Veel, heel veel van wat de band officieel heeft uitgebracht, is op Spotify te vinden. Des te vreemder dat juist een van hun bekendere nummers ontbreekt. Sterker nog: hun grootste Nederlandse hit. Van al die vele duizenden TMBG-tracks is alleen Boss Of Me hier een hitje geweest. HitJE, inderdaad. Het stond in ons land twee weken in de Top 100, met #89 als hoogste positie. Slingers, bier en chips! De band schreef het nummer voor de TV-serie ‘Malcolm In The Middle’, waarin ook verschillende andere TMBG-liedjes te horen waren. Naar die soundtrack zul je op Spotify tevergeefs zoeken, en ook Boss Of Me vind je daar dus niet. Gelukkig is er Hidden Treasures. Baas boven baas!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *