The Waterboys-The Big Music (1984)

The Waterboys-The Big Music (hoes)

Baat bij muziek!

April 2000: de start van Hidden Treasures. Een Facebook bericht van Werner markeert de start van dit muzikale initiatief. De aanleiding? Simpelweg het feit dat er heel veel ‘vergeten’ juweeltjes niet op Spotity te vinden zijn. Het resultaat? Hidden Treasures 2.0. Elke week een keus, en bijbehorend verhaal, van schatbewaarders Sjaak, Werner en ondergetekende. De belangrijkste voorwaarde: Het nummer mag op het moment van schrijven niet op Spotify staan.

In die vier jaar is er wel het één en ander veranderd. Van drie bijdrages per week naar één. Van beknopte toelichting tot complete achtergrondartikelen. En niet geheel onbelangrijk van Facebook naar ons eigen digitale plekje: hiddentreasureblog.nl. De actuele stand van zaken? Een volle reservebank met de nodige non Spotify hits. Een hoofd vol ideeën en plannen. Niet alleen wat Hidden Treasures betreft maar dat geldt ook voor allerlei andere muzikale activiteiten. Hoe kan dat ook anders als lijstjes, muziek- en radiofreak. Vier jaar muzikaal schatgraven is reden voor een feestje. Het is ook een mooi moment om vooruit te kijken. De blik op de toekomst gericht. Terug naar de basis? Of uitbreiden? Hidden Treasures 3.0? Of 1.0?

Ik heb de statuten bij de notaris uit de kluis gehaald.

Het doel:
Vergeten juweeltjes onder een laagje stof vandaan halen. Hard To Find Classics delen met de muzikale buitenwereld. Radioplaatjes weer onder de aandacht brengen.

Voorwaarde:
Op het moment van plaatsen staat het nummer (nog) niet op Spotify of is de juiste (single)versie niet via dezde muziekbieb te vinden.

Het doel blijft in ieder geval ongewijzigd zoals een goed muzikaal schatbewaarder betaamt. Maar de belangrijkste voorwaarde? Non Spotify hits only? Blijft Spotify een belangrijke graadmeter? Er zijn nog genoeg persoonlijke platenkastfavorieten en/of recente (her)ontdekkingen die niet op Spotify staan. Op dit moment zijn wij onderling druk in overleg over de volgende periode. Daar hoeft geen informateur of speciale commissie aan te pas te komen. Zet twee muziekliefhebbers met elk een collectie van duizenden cd’s bij elkaar en de muzikale onderhandelingen zijn voor mijn gevoel binnen no time afgerond.  Het ‘regeer’ akkoord staat in de steigers. Een muzikaal akkoord op hoofdlijnen. Ieder van ons met zijn eigen inbreng en motivatie. Want wat is een ‘verborgen muzikale schat’ precies? Geen Top 40 notering? Een plaat die je nooit meer op de radio hoort? Wie het weet mag het zeggen. Ik hanteer in ieder geval niet het Top 40 principe: objectief, volledig en betrouwbaar. Subjectief, verre van volledig maar het is vooral de passie voor muziek. Dat is mijn motto. Over muzikale smaak valt te twisten maar niet over muzikale beleving. Toch? Een wekelijkse keus rechtuit het muzikale hart. Dat is de belangrijkste voorwaarde. Op naar de volgende vier jaar!

Een persoonlijke noot tijdens een onderhandelingsperiode kan geen kwaad. Ik zal buitengewoon omzichtig te werk gaan en goed nadenken over de belangrijke voorwaarde in het Hidden Treasures reglement. Zijn Spotity streams wat mijn muzikale beleving betreft heilig? Nee. Eén miljoen streams kan voor een beginnend artiest ontzettend veel zijn. Voor een band die wereldwijd succesvol is misschien juist enorm teleurstellend. Een band met een Amerikaanse nummer 1 hit en meer dan honderd miljoen streams op zak kan misschien in ons kleine kikkerlandje wel geen potten breken. Streams. Anno 2024 het toverwoord binnen de muziekindustrie. Met dank aan de muzikale bespiegelingen van Niels Aalberts (VPRO 3 voor 12) ontdek ik een interessant artikel (Music Business Worldwide) over de wondere wereld van streaming. De statistieken van 2023 laten opvallende cijfers zien. Via de verschillende streamingdiensten zijn zo’n 184 miljoen nummers te beluisteren. Van dat enorme aantal wordt meer dan 85 procent 1000 keer of minder beluisterd. Bijna 25 procent van het totaalaanbod wordt zelfs nul keer beluisterd. Je leest het inderdaad goed. Nul komma nul.  Er zijn maar negentien nummers die meer dan één miljard keer zijn gestreamd. Ik heb het idee dat de absolute toppers de Hidden Treasures lijst niet zullen halen. Maar tussen de 45 miljoen tracks die geen enkele keer zijn beluisterd zijn ongetwijfeld de nodige juweeltjes te vinden. En dat geldt ook voor de subtop en de middenmoot van muzikale eredivisie. The Big Music van The Waterboys is daar een goed voorbeeld van. Mijn persoonlijke lijflied. Ik gebruik een deel van de tekst al jaren als muzikale signatuur.

“I have heard the big music
And I’ll never be the same
Something so pure
Just called my name”

Ik ben getriggerd door de recente release van 1985. Een CD box en bijbehorend boek over de totstandkoming van This Is The Sea. Op dit derde Waterboys album staat de klassieker The Whole Of The Moon. Sinds de eerste kennismaking in 1986 tig keer gehoord. Prachtplaat. Ik ga echter voor The Big Music. Ruim 138 miljoen versus een ’schamele’ 250.000 streams. Maar ja cijfertjes zeggen niks over de muzikale beleving en daar gaat het om. Luister, geniet en voel de passie voor de muziek. Mijn lijflied als opmaat naar nog meer muzikale schatten.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *