The System – Coming To America (1988)

Eddie Murphy. Je kunt ervan houden of niet. Ikzelf zit in het ‘mwah’-kamp. Zowel wat betreft zijn films als zijn zangcarrière. Dat hij komiek/acteur is, weet iedereen. Zijn rollen in onder veel meer ‘48 Hrs.’ (en ‘Another 48 Hrs.’), ‘Beverly Hills Cop’, ‘Boomerang’, ‘The Nutty Professor’, ‘Dr. Dolittle’ en stemacteerwerk voor de ‘Shrek’-franchise zorgden voor volle zalen. Behalve als voice-over gebruikte hij zijn stem ook om te zingen. Eerst als achtergrondzanger van The Bus Boys, van wie het nummer (The Boys Are) Back In Town in 1982 niet toevallig in Murphy’s debuutfilm ‘48 Hrs.’ terecht kwam. Later als soloartiest. In die hoedanigheid scoorde hij de tweede helft van de jaren ‘80 – in de VS – twee hits: Party All The Time (geproduceerd door Rick James) en Put Your Mouth On Me. Die eerste eindigde begin deze eeuw op #7 in de Top 50 van ‘Slechtste Nummers Aller Tijden’ van het Amerikaanse muziekblad Blender. Begin 1992 verbaasde Murphy vriend en vijand met twee samenwerkingen met Michael Jackson. Met de King of Pop nam hij de single Whatzupwitu op, terwijl hij ook een gastrol speelde in de videoclip bij diens hit Remember The Time. Tussen 1982 en 1993 bracht hij vijf albums uit, terwijl hij ook gezongen bijdragen leverde aan de ‘Shrek’-films en ‘Coming To America’.

En dan ben ik waar ik heen wilde. ‘Coming To America’. Een film uit 1988 met een all-star cast van onder anderen Arsenio Hall, James Earl Jones, John Amos en Samuel L. Jackson. En misschien nog wel meer, maar die namen zeggen mij niet zoveel 😉. Ook aan de soundtrack deden veel min of meer bekende namen (in elk geval in die tijd) mee. Zoals Sister Sledge, Chico DeBarge, Mel & Kim en Nona Hendryx. Ook The System was erop aanwezig, een Amerikaans synthpopduo bestaande uit zanger/gitarist Mic Murphy (geen familie van…) en zeer veelgevraagd toetsenist David Frank. Zij hadden elkaar ontmoet terwijl zij als respectievelijk tourmanager en keyboardspeler werkten voor soulfunkband Kleeer. Later werkte Frank in de studio aan de track It’s Passion, die oorspronkelijk zou worden ingezongen door een beginnend zangeresje dat Madonna heette. Vanwege een creatief meningsverschil kwam het echter niet zo ver. Toen herinnerde Frank zich dat Murphy ook kon zingen en vroeg hem de vocalen voor zijn rekening te nemen. Dat nummer leverde de twee een eigen platencontract op en binnen enkele weken na release was It’s Passion een flinke radio- en clubhit in New York. Op basis daarvan kregen ze een voorschot om een compleet album op te nemen. Daarop was ook de track You Are In My System te vinden. Een hitje voor The System in 1982, maar waarschijnlijk bekender in de uitvoering van Robert Palmer. Die had het nummer in 1983 gehoord in een Parijse nachtclub, en hoewel hij zijn album Pride al af had, haastte hij zich naar de studio om alsnog een eigen versie op te nemen. Binnen 24 uur stond die op de band, inclusief een gastbijdrage van David Frank zelf. Het werd de enige hit van de plaat.

Halverwege de jaren ‘80 waren de leden van The System, naast hun eigen werk, ook te horen op albums als I Feel For You van Chaka Khan, Cupid And Psyche 85 van Scritti Politti en Sussudio van Phil Collins. Een paar jaar later, in 1987, werd het titelstuk van hun CD Don’t Disturb This Groove een Top 5-hit in Amerika en een #1-hit in de Billboard R&B Chart. Op het hoogtepunt van hun succes werden ze ook gevraagd de titeltrack van Eddie Murphy’s film ‘Coming To America’ aan te leveren. Ze schreven het nummer samen met Nile Rodgers van Chic en voor mij is dit het hoogtepunt van de soundtrack. Muzikaal gezien in elk geval, want de tekst is me wat te patriottisch. Het wordt door sommigen dan ook gezien als een alternatief volkslied. Coming To America werd in 1988 het laatste commerciële succesnummer van The System en kun je hier beluisteren:

Een jaar later gingen Murphy en Frank hun eigen weg. Ze brachten daarna incidenteel nog weleens samen een nieuw nummer uit, maar dat ging geruisloos aan iedereen voorbij. Frank scoorde nog wel als componist en producer voor anderen. Genie In A Bottle van Christina Aguilera is bijvoorbeeld van zijn hand.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *