The Silkie-You’ve Got To Hide Your Love Away (1965) / Eddie Vedder-You’ve Got To Hide Your Love Away (2002)

The Silkie-You've Got To Hide Your Love Away (hoes)

With a little help from The Beatles!

Begin oktober 2022. Een zonnige nazomerdag. Om maar even de woorden van muziekheld Lohues te citeren:

“De leste mooie dag van het jaor misschien”.

(Daniël Lohues-Prachtig Mooie Dag)

Er volgen gelukkig nog een paar fijne nazomerdagen. Mijn favoriete tijd van het jaar. De overgang van de zomer naar de herfst. Een fijne indian summer. Daar teken ik voor. En wat is er dan mooier om tijdens zo’n zonnige dag een bezoekje te brengen aan de platenbeurs op de Vismarkt in Groningen. De laatste van het seizoen. De vorige keer was de oogst magertjes. De verwachtingen zijn dan ook niet hooggespannen. Maar dat is een verkeerde inschatting. Ik moet me een beetje inhouden. Er ligt zoveel fraais in de bakken. Uiteindelijk ga ik met een goedgevulde rugzak weer naar huis. Oktobermaand=oogstmaand. Niet alleen muzikaal gezien maar ook in tekstueel opzicht. Het muzikale zonnige uitstapje vormt namelijk de inspiratiebron voor de muzikale schat van deze week. Tussen de stapel met platenbeurs-aankopen bevindt zich onder andere een fraaie Sixties verzamelaar: 100 Forgotten Sixties Classics. Niet allemaal ‘forgotten’ trouwens. Er staan voldoende klassiekers op maar juist ook de wat minder bekende nummers van bekende 60’s artiesten. Van The Monkees tot Cat Stevens en van Moody Blues tot Small Faces. Slechts twee namen komen mij niet bekend voor. Keith! Wie kent ‘m niet? Zijn nummer 98.6 zegt mij niets. En The Silkie? Nooit van gehoord. Alleen de titel van het nummer van deze groep zorgt dan wel weer voor een muzikale trigger. You’ve Got To Hide Your Love Away. Bekend van? Tromgeroffel! Inderdaad The Beatles. Het blijkt inderdaad om een cover-versie van deze klassieker te gaan. Niet zomaar een cover. Dat blijkt al snel.

The Silkie. In het najaar van 1963 opgericht door vier studenten van de universiteit in het Engelse Hull. De groep richt zich op de folkmuziek. In die tijd een populair genre. Het eerste wapenfeit? Een zogenoemde flexi EP met daarop een aantal coverversies van bekende folk nummers. Uitgegeven in het kader van een inzamelactie van de universiteit. De groep richt zich daarna vooral op de liveoptredens. Op een gegeven moment geven ze een optreden in de beroemde Cavern Club in Liverpool. De thuisbasis van The Beatles. Het optreden gaat niet onopgemerkt voorbij. Beatles manager Brian Epstein biedt The Silkie een contract aan. Dat resulteert al snel in een eerste officiële single-release: Blood Red River. Een lokale hit. Landelijk succes volgt niet veel later. Met dank aan … The Beatles. Op 6 augustus 1965 wordt het Beatles album Help uitgebracht. Naast de titeltrack staan op dit album klassiekers als Ticket To Ride, Yesterday en You’ve Got To Hide Your Love Away. Laatstgenoemde wordt in februari 1965 opgenomen in de Abbey Road studio. Drie dagen na de release van Help! duiken de heren opnieuw de studio in voor een nieuwe opname van You’ve Got To Hide Your Love Away. Niet voor ‘eigen gebruik’. Geen Beatles release hoewel daar in zekere zin wel sprake van is. Paul McCartney, John Lennon en George Harrison bieden hun diensten aan The Silkie aan. Daar zal Alistair Taylor, assistent van Epstein, en manager van The Silkie ongetwijfeld iets mee te maken hebben. Lennon neemt de rol van producer voor zijn rekening. McCartney verzorgt de gitaarpartij en Harrison speelt op de tamboerijn. Het verhaal gaat dat Lennon enthousiast Epstein belt en hem vertelt dat ze een nummer 1 hit te pakken hebben.

Een maand na de opname wordt de single uitgebracht en bereikte de 28ste plaats in Engeland. In Nederland is een 30ste plaats in de Top 40 het hoogst haalbare. Dan gaat het in Amerika een stuk beter. Daar behaalt deze Beatles-cover de Top 10. Een tour door Amerika ligt in het verschiet. Er staat zelfs een optreden in de succesvolle Ed Sullivan Show in de planning. De papieren rompslomp rond het verlenen van een werkvisum gooit roet in het eten. Exit tour. The Silkie wordt destijds gezien als het Engelse antwoord op het Amerikaans folktrio Peter, Paul and Mary. De groep weet de verwachtingen echter niet waar te maken. In 1965 verschijnt het album The Silkie Sing The Songs Of Bob Dylan. Daarnaast wordt in 1965 en 1966 nog een aantal singles uitgebracht. Zonder succes. Het blijft bij die ene hit. Met dank aan The Beatles. En The Silkie? Een jaar nadat de groep een hit heeft gescoord verlaten twee leden de band. Zangeres Sylvia Tatler en zanger/gitarist Mike Ramsden gaan door. Niet alleen in muzikaal opzicht. De twee zijn begin 1966 getrouwd. Het duo is daarna nog tientallen jaren actief. Ze spelen met enige regelmaat in de lokale pub The Cott In, een pub in Dartington. Ramsden overlijdt in 2005 op 60 jarige leeftijd aan de gevolgen van een jarenlange nierziekte. Zijn vrouw Sylvia overlijdt in 2018. Na haar dood wordt het muzikale leven van beide muzikanten herdacht met een speciale bijeenkomst in hun vertrouwde pub,

En wat vertelt de muziekgeschiedenis ons verder nog over You’ve Got To Hide Your Love Away? Het repertoire van The Beatles is heel vaak gecoverd. Daar zou ik wekelijks een verhaal over kunnen schrijven. Ik kan wat dat betreft jaren vooruit. Na de oorspronkelijke release van The Beatles en, niet veel later, de versie van The Silkie zullen er nog tientallen volgen. Van The Beach Boys tot, wat een verrassing, Joe Cocker en van Oasis tot Elvis Costello. Ik wil je nog even wijzen op een andere uitvoering. Uit 2004. Afkomstig van de soundtrack van de film I Am Sam. De soundtrack van de film bestaat uit allemaal cover-versies van Beatles-nummers. Heather Nova covert We Can Work It Out. Rufus Wainwright zingt Strawberry Fields Forever. De keus van vader Neil en zoon Liam Finn valt op het, wellicht, wat minder bekende Two Us. En You’ve Got To Hide Your Love Away? Die komt voor rekening van Pearl Jam zanger Eddie Vedder. De muzikale bonus voor deze week.

*

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *