The Serenes-Green Blades Risin’ (1990)

The Serenes-Barefoot and Pregnant (albumhoes)

In memoriam Paul Dokter.

Woensdag 5 augustus.

Na ruim 3 weken vakantie en een aantal thuiswerkdagen ga ik weer een dagje aan het werk in Assen. De dag staat vooral in het teken van overleg en bijpraten. ’s Middags schuift tijdens een werkoverleg een collega aan. Het gaat al gauw over de huidige stand van zaken in muziekland. De concerten die op de persoonlijke concertagenda staan en die zo’n beetje allemaal zijn verschoven naar het voorjaar van 2021. Muzikale tips worden uitgewisseld. Op een gegeven moment komen we bij The Serenes terecht. Er wordt met veel passie gesproken over Barefoot And Pregnant, het debuutalbum van de Friese band. De documentaire De Mythe Fan The Serenes is ook onderwerp van gesprek. Deze wordt in 2014 door Omrop Fryslan uitgezonden.

Een docu zonder recente bijdrages maar vooral met archiefmateriaal van Theo de Jong en Paul Dokter. Bandleden die voor een groot deel, dankzij hun kenmerkende gitaarspel en stemgeluid, de sound van de band vorm weten te geven. Aan het eind van het gesprek met de collega’s komt een aantal vragen op tafel. Hoe zou het met Paul Dokter zijn? Waar zou de uit Drenthe muzikant tegenwoordig wonen? Is hij nog muzikaal actief? Moeten we dat niet een keer uitzoeken?

Zaterdag 8 augustus.

Even snel op fietse naar Plato. De CD van laatste ontdekking Another Sky ligt voor mij klaar. Mede dankzij het gesprek van afgelopen woensdag twijfel ik. Zal ik de vinylversie van Barefoot And Pregnant ook meenemen? Eind juli opnieuw in een gelimiteerde oplage van slechts 200 exemplaren uitgebracht. Mijn gevoel zegt doen! Mijn verstand zegt wacht nog maar even! Toch?

Maandagochtend 10 augustus.

Een thuiswerkdagje. Na het doorspitten van de mail begin ik met een (snel) rondje langs de sociale media kanalen. Een belangrijke informatie- en inspiratiebron m.b.t. mijn dagelijkse & muzikale werkzaamheden. Ik noteer een aantal tips voor de muziekprogramma’s die in september weer van start gaan. Mijn oog valt echter in één keer op een twitter bericht van Ferry Rosenboom van Excelsior Recordings. Ik schrik. Uit het bericht maak ik op dat Paul Dokter van The Serenes is overleden. Later op de dag zie ik de reacties op Facebook verschijnen, lees wat oude artikelen en draai Barefoot And Pregnant. Ik besluit om alsnog het album op vinyl aan te schaffen. Later in de week bekijk ik nog een keer de documentaire.

Donderdag 13 augustus.

Ondanks de hitte naar Plato Groningen om het album van The Serenes te halen. Er volgt wederom een mooi gesprek over de muziek van de Friese band. En passant wordt het album nog even als tip meegegeven aan een wat oudere muziekliefhebber die met een vers stapeltje CD’s de winkel verlaat.

Vrijdag 14 augustus

Tijd voor een nieuw Hidden Treasures verhaal. Na aanleiding van bovenstaand muzikaal ‘dagboek’ is de keus al snel gemaakt. Ik moet bekennen dat ik The Serenes pas echt op de juiste muzikale waarde heb weten te schatten rond de re-release (2013) van het debuutalbum. Eind jaren 80/begin jaren 90 heb ik de band waarschijnlijk wel voorbij horen komen op de radio maar het kwartje is in ieder geval destijds niet meteen gevallen. Mede door het enthousiasme van twee collega’s schaf ik uiteindelijk de nieuwe versie, inclusief bonustracks, aan. Niet dat ik het album sindsdien heb grijsgedraaid. Daarvoor staan er misschien wel teveel persoonlijke favorieten in de platenkast. Barefoot And Pregnant is in ieder geval een plaat om te koesteren. Kwaliteit i.p.v. kwantiteit! Het gaat er niet om hoe vaak je ‘m draait. Maar als je dat doet moet je er echt voor gaan zitten. Zonder dat je wordt afgeleid er naar luisteren. Hoofdtelefoon op, ogen dicht en genieten van het muzikale landschap waar The Serenes zich in begeven. Weids en open. Melancholisch en krachtig. Dromerig en mystiek. Dat laatste wordt nog eens versterkt door de manier waarop de band zich manifesteert. De woorden van Paul Dokter spreken voor zich:

“Wij huldigden het middeleeuwse principe dat de kunstenaar geheel ondergeschikt moet zijn aan zijn schepping. Dat hij zogezegd in volstrekte anonimiteit tot zijn toverwerk moet komen. Daar gaat het om. De rest is bijzaak”

Het debuut is sinds kort via Spotify te beluisteren. Dat geldt niet voor de bonustracks die ook zeer de moeite waard zijn. Zo zou Green Blades Risin’ niet hebben misstaan op de oorspronkelijke release. Geniet van dit toverwerk!

Wil je meer lezen, zien en horen over The Serenes check dan:

Written in Music

Kindamuzik

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *