The Scabs-Hard Times (Remix) (1995)

The Scabs-Hard Times (remix) (hoes)

Zoek de verschillen.

Vandaag aandacht voor een muzikaal fenomeen: edits. Of in dit specifieke geval een remix. Mede schatbewaarder Werner heeft onlangs het nodige over radio-edits geschreven. Interessant leesvoer. Van harte aanbevolen. Lang verhaal heel erg kort samengevat. Een radio-edit is soms een gevalletje ‘rigoureus de schaar in een nummer zetten’. Simpelweg een albumversie inkorten. De lengte van het intro of outro aanpassen. Een solo verwijderen of inkorten. Of op een andere, al dan niet creatieve, manier het nummer aanpassen voor de radio. De ene keer geslaagd en een creatief kunstwerkje met respect voor de artiest en het nummer. Op een ander moment is het tegenovergestelde het geval. In beide gevallen een kwestie van smaak. Ik ben meer van ‘het kan mij niet lang genoeg duren’. Mag het een muzikaal onsje meer zijn. Een muzikaal maatje XXL is aan mij wel besteed. Daar zeg ik geen nee tegen. Maar je hebt radio-edits, radiomixen, remixen etc. etc.. What’s in a name? Soms zit er een wereld van verschil in de oorspronkelijke albumversie en de versie die je op de radio hoort. Of niet? Een praktijkvoorbeeld.

Vanaf mijn middelbare schooltijd begint mijn muzieksmaak zich steeds verder te ontwikkelen. Dankzij radiohelden als Frits Spits en Rob Stenders. De VARA dinsdag, de volle vrijdag van Veronica en de KRO zondag mogen ook niet ontbreken. Daar komt op een gegeven moment ook de VPRO met Villa 65 om de hoek kijken. Dat brengt mij bij mijn oom Henk. Een echte muziekliefhebber die mij laat kennis maken met veel fijne muziek. Ook een vaste luisteraar van de VARA en VPRO. In 1990 leer ik dankzij hem het album Royalty In Exile van de Belgische band The Scabs kennen. Natuurlijk belandt dit album op een bandje. Vooral Hard Times * groeit uit tot een persoonlijke favoriet. Een Belpopklassieker. In mijn herinnering hoor ik Hard Times nauwelijks op de radio voorbij komen. Hooguit bij de VPRO. Op een gegeven moment sluit Veronica aan. De band is namelijk te gast in Countdown Café. Er is dan inmiddels een aantal jaren sinds de eerste kennismaking verstreken. Het cassettedeck staat in die tijd standaard op standje opname. Ik neem het concert op. Ook dit bandje belandt regelmatig in mijn walkman. Op een gegeven moment schaf ik zelf het album aan. Sindsdien blijft het aandeel Scabs in mijn collectie beperkt tot het album en de live-opname. Tot 2022.

Als ik in een jaar eerder een Spotify-themalijstje samenstel met een aantal persoonlijke Belpop favorieten ** mag Hard Times niet ontbreken. Een jaar later voeg ik de CD-single van Hard Times aan de verzameling toe. Zonder deze te beluisteren verdwijnt dit exemplaar tussen de rest van de collectie. Tot een maand geleden. Een optreden van de Belgische band Mooneye vormt de aanleiding voor een telefoontje van collega Serge. Muziekliefhebber, (vinyl)-DJ en concertorganisator. Mooneye is ook terug te vinden in mijn Belpop Spotify-lijstje. Als ik deze deel met Serge krijg ik niet veel later een appje.

“Hard Times. Hoogtepunt in van de lijst. Ik heb een stevigere en poppy versie. Volgens mij heb ik dit nog bij RTL Rock radio gedraaid? “

Na het nodige app-verkeer tover ik de single tevoorschijn. Er staat met grote letters Hard Times (Remix) op de voorkant. Jaar van release: 1995. Vanaf de eerste seconde is meteen duidelijk dat het hier om een ander versie gaat. Geen ‘ordinair’ knip en plakwerk maar een totaal andere mix. Het klinkt minder ingetogen. De muzikale accenten zijn verschoven. Achtendertig jaar na dato kan ik niet achterhalen wat de reden is om het nummer vijf jaar na dato opnieuw uit te brengen. Er is geen sprake van een Best of. Er is in dat jaar juist een nieuw album: Sunset Over Wasteland. Was dan toch het idee om Nederland alsnog te gaan veroveren? Als extraatje is namelijk de Countdown Café live opname van Robbin’’ The Liquor Store toegevoegd. Een Nederlandse doorbraak blijft echter uit. Een jaar later is het definitief einde in verhaal.

In 2007 volgt in het kader van het 25 jarig bestaan een aantal reünie-concerten. Het album Royalty In Exile wordt integraal gespeeld. Dit smaakt naar meer. Er volgen meerdere concerten en de heren duiken zelfs de studio in om een nieuw album op te nemen. In 2015 ziet Ways Of A Wild Heart het levenslicht. In de tussentijd is er ook triest nieuws. In 2013 overlijdt namelijk bassist Fons Sijmons. In 2019 slaat, met de dood van gitarist Willy Willy, opnieuw het noodlot toe. Twee dagen voor zijn dood ontvangt The Scabs een belangrijke prijs. Tijdens de uitreiking van de Music Industry Awards, de jaarlijkse Vlaamse muziekprijzen, krijgt de groep een Lifetime Achievement Award overhandigd. Een maand later verschijnt de verzamelaar Favouritest. 40 favoriete nummers van frontman Guy Swinnen, drummer Frank Saenen en gitarist Willy Willy. Scabs klassiekers, live opnames en minder bekende nummers. Hard Times is daar ook op terug te vinden. In de albumversie zoals ik die in 1990 heb leren kennen. Niet alleen mijn favoriete versie maar dus ook die van de band zelf. Sinds 2019 is een pauze ingelast. De frontman richt zich tegenwoordig volop op zijn eigen band: de Guy Swinnen Band. In 2022 brengt hij het album Rock Ain’t Dead uit. Geproduceerd door Werner Pensaert, de producer van het album Royalty In Exile. Daarmee is de cirkel weer rond.

*De remix versie van Hard Times is niet alleen op Spotify maar ook op YouTube niet terug te vinden.

**

Vorig bericht
Volgend bericht