The KLF – Last Train To Trancentral (1991)

Bij ‘hidden treasures’, en zeker bij het criterium ‘niet op Spotify’, denk je al gauw aan enigszins obscure, slechts voor een kleine doelgroep te pruimen liedjes. Of in elk geval aan tracks die ten hoogste de onderste regionen van de Tipparade bereikt hebben. Maar daar vergis je je in. Er zijn ook nummer 1-hits die niet te streamen zijn. Zoals mijn bijdrage van vandaag.

Het is jammer, maar niet vreemd dat The KLF niet online te vinden is. Ze hebben (na nog wat andere stunts, zoals met een machinegeweer geladen met losse flodders schieten op hun publiek, het dumpen van het karkas van een schaap bij een afterparty en het verbranden van 1 miljoen pond) hun backcatalogus vernietigd en zich officieel uit de muziekindustrie teruggetrokken. Hun carrière heeft eindjaren ‘80, beginjaren ‘90 effectief maar een paar jaar geduurd.

Last Train To Trancentral was voor mij het muzikale hoogtepunt van 1991. In die jaren kocht ik voor Unique FM, de toenmalige lokale omroep van Heumen de nieuwe singles. Dat deed ik bij de legendarische platenzaak Springlevend in Nijmegen. Op een gegeven moment wist ik precies wanneer de nieuwe releases werden afgeleverd en eigenaar Gé ging die dan direct ‘doordraaien’. Ik zorgde altijd dat ik daarbij was, zodat ik het nieuwste van het nieuwste voor de omroep kon meenemen. Ik herinner me nog goed dat ik op een dag binnenliep en Gé net Last Train To Trancentral van The KLF op had staan. Ik werd omvergeblazen. Wat een waanzinnige track! En dat terwijl ik destijds veel strenger in de leer was dan nu en wars van alles wat op dance leek. Ik kon niet kiezen uit de verschillende formaten en kocht de 7”, de 12” én de cd-maxi.

Enfin, het is dus bij fysieke exemplaren gebleven, want het repertoire van The KLF is niet (officieel) online te vinden. Zelfs niet deze briljante nummer 1-hit. All aboard!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *