The Hooters-Twenty-Five Hours A Day (1993)

De vraag van vandaag! Die komt voor rekening van jongste dochter Tirsa. Zullen we tijdens het eten Radio Tirsa opzetten? Radio anno 2021: de persoonlijke Spotify playlist op shuffle. Nu galmt Radio Tirsa met enige regelmaat tijdens het ochtendritueel door huize Deuten. Dat wordt afgewisseld met de favorieten van oudste dochter Nova. Kenmerken: 7 decennia muziek. Van rock and roll tot hedendaagse indie. Van links naar rechts in het muzikale spectrum. Van hart tot zacht. Alles kan en mag. De grootste hit? Volgens de persoonlijke muziekradar met stip op 1: Intergalactic van de Beastie Boys. Nu kan ik de klanken van dit trio zeker waarderen. De airplay van deze fijne klassieker neemt echter intergalactische vormen aan. Kortom wat afwisseling is welkom. Gelukkig worden de muzikale suggesties van papa gewaardeerd. Ik hoor inmiddels zelfs Sabrosa van de Beasties voorbij komen. In mijn radioactieve tijdperk jarenlang gebruikt als achtergrondmuziekje (in vaktermen bedje). Als klap op de vuurpijl stuurt oudste dochter Nova een muzikaal appje. Een afbeelding met een shirt van de Beastie Boys. Te koop bij een niet nader te noemen kledingwinkel. De jongste stelt voor om voor ons allemaal een shirt te bestellen. Ik ben voor. Nova is 15 jaar. In gedachten ga ik even terug naar de tijd van mijn 15-jarige ik. 1988. 15 jaar en gekleed in hetzelfde Beastie Boys shirt. Welkom in het MAVO tijdperk.

Dat mijn muzikale smaak meer de breedte en de diepte in gaat blijkt niet alleen uit de singles, elpees en cassettebandjes uit die tijd. Ook de kleding spreekt boekdelen. Dat is duidelijk terug te zien op de schoolfoto’s. In de 1ste klas nog een ‘stoere’ BMX trui. Daarna volgen al snel de muzikale shirts en truien. Oké! De Brothers In Arms trui is nog wat braafjes. Daarna volgt o.a. een Born In The U.S.A. shirt van Springsteen. Helaas gejat tijdens gymles. Wie oh wie van mijn oud klasgenoten heeft m nog in de kledingkast hangen? En wat te denken van U2, Simple Minds en, zoals eerder genoemd, de Beastie Boys. Een deel heb ik nog bewaard. Al die muzikale smaken uit het MAVO tijdperk zijn ook terug te vinden in mijn ’40 x muzikale MAVO herinneringen Spotifylijst’.


Geïnspireerd door de reünie van vorig jaar februari. Het samenstellen van de lijst als muzikale voorpret voor het weerzien met de oud klasgenoten van ruim 30 jaar geleden. Een geslaagde avond. Na afloop nog even met een klein groepje de kroeg in. Lang geleden dat ik zo laat thuis kom na een avondje in de kroeg of disco. Je wordt ouder papa. Maar even terug naar de playlist. Een lijst met grote hits uit die tijd maar ook de typische radiohits. Voorbeelden: Your love van The Outfield, Look away van Big Country en Ship of fools van World Party. Slechts 40 nummers dus dan mis je weleens wat. Daar kom ik dus ruim 1,5 jaar later achter. Satellite van The Hooters? Die mag niet ontbreken. Een satirische blik op het fenomeen Tv-dominees. Een aantal jaren later ook de inspiratiebron voor de Genesis hit Jesus He knows me. Satellite is de enige Top 40 hit voor de Amerikaanse band.:

“So jump in the river and learn to swim
God’s gonna wash away all your sins
and if you still can’t see the light
God’s gonna buy you a satellite”

De groep timmert dan al een aantal jaren aan de weg. Drijvende krachten zijn Rob Hyman en Eric Bazilian. De twee leren elkaar begin jaren 70 kennen op de universiteit waar beiden studeren. In 1980 wordt The Hooters opgericht. De naam is ontleend aan de bijnaam van een melodica. En wat dat is? Google en gij zult vinden. De eerste jaren doet de band vooral veel podiumervaring op en is veelvuldig live te bewonderen aan de Amerikaanse oostkust. Zo staat de groep onder andere in het voorprogramma van The Who. De eerste (lokale) TV-optredens zijn een feit en de eerste singles worden gereleased. In 1983 verschijnt debuutalbum Amore. Op dit album staan meerdere nummers die later in verschillende uitvoeringen op andere albums zullen terechtkomen. Rond die tijd worden Hyman en Bazilian door vriend, en producer, Rick Chertoff gevraagd om mee te werken aan het debuutalbum van een dan nog onbekende zangeres. Haar naam? Cyndi Lauper. Hyman schrijft samen met Lauper Time After Time. Een Amerikaanse nummer 1 hit. Het levert een Grammy nominatie op. Dit succes helpt The Hooters ook een handje. In 1984 tekent de groep namelijk een contract bij Columbia Records. Nervous Night is de eerste release. Er worden een paar miljoen exemplaren van verkocht en levert de eerste platina en gouden platen op. Als single wordt een nieuw versie van All You Zombies uitgebracht. Een bescheiden hit in thuisland Amerika maar wel een succes in Australië, Nieuw Zeeland en Duitsland. Dit is ook mijn eerste kennismaking met de band.

Halverwege de jaren 80 gaat bij onze oosterburen een aantal commerciële radiostations van start waaronder FFN. Ik luister daar veel naar. De radiozender zendt in het weekend onder andere een hitlijst uit die is gebaseerd op de actuele Amerikaanse, Engelse en Duitse charts. Nederland loopt qua nieuwe muziek vaak vooruit in vergelijking met andere landen. Maar ik leer ook veel nieuwe muziek kennen dankzij onze oosterburen. Waaronder The Hooters. Tussen 1991 en 2019 zendt FFN tijdens Pasen Das Gelbe vom Ei, een soort Top 100 Aller Tijden/Top 2000 lijst, uit. In deze lijst staan The Hooters steevast genoteerd met All You Zombies en Johnny B. In 1987 een Duitse Top 10 hit. Terug te vinden op het derde studioalbum One Way Home. Dit album verschijnt nadat de band twee jaar lang de wereld heeft rondgetoerd. Dit levert de nodige inspiratie op en zorgt ervoor dat dit album in muzikaal opzicht afwijkt van het eerdere werk. Zo zijn er meer folk-invloeden te horen. Er zijn ook wel raakvlakken met generatiegenoten als The Waterboys en Big Country. Het meest bekende nummer is ongetwijfeld het eerdergenoemde Satellite. Het nummer behaalt in meerdere landen de hitlijsten. Nergens een top 10 hit maar wel een echte radioplaat en, niet geheel onbelangrijk, de clip is veelvuldig te zien op MTV. Ook een belangrijk gegeven in de jaren tachtig. En voor ik het vergeet. Satellite is ook te horen in een aflevering van de succesvolle serie Miami Vice. In 1989 verschijnt de laatste release voor het Columbia label: Zig Zag. In Amerika wordt het succes wat minder maar in Europa is er juist meer belangstelling. Zig zag wordt een groot succes in Noorwegen en Zweden. Dat geldt ook voor opvolger Out Of Body. Twenty-Five Hours A Day wordt als eerste single van dit album uitgebracht. Naast een bescheiden 74ste plaats in de Duitse hitparade slaat dit nummer juist aan in Nederland. In het voorjaar van 1993 wordt het uitgeroepen tot Radio 3 Megahit. Het levert de band een 28ste plaats in de Mega Top 50 op.

Halverwege de jaren 90 richten de leden zich op andere, al dan niet muzikale, activiteiten. Zo is gitarist Eric Bazilian actief als songschrijver en sessiemuzikant en betrokken bij het debuutalbum van Joan Osborne: Relish. Hij schrijft One Of Us. Een grote hit in de jaren 90 en uitgegroeid tot een klassieker. In 2001 staan de bandleden weer samen op het podium. Een jaar later volgt zelfs een reünie tour door Duitsland. En de afgelopen 20 jaar? Zo nu en dan verschijnt er nieuw materiaal maar de muzikanten richten zich vooral op muzikale projecten met andere artiesten. Daarnaast wordt er nog getoerd. Niet alleen in thuisland Amerika maar ook in Scandinavië, Duitsland en Zwitserland. Kortom de heren zijn nog volop muzikaal actief. De kans is groot dat ze niet genoeg hebben aan Twenty-Five Hours A Day.

p.s. Ik moet toch eens op zoek naar het bandje met een live concert van The Hooters. Ooit uitgezonden tijdens Countdown Café met Alfred ‘Big Al’ Lagarde en Kees ‘ouwe pik’ Baars.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *