The High Fidelity – Scream If You Want To Go Faster (2001)

Hifi is een term die wordt gebruikt voor apparatuur die geluid heel natuurgetrouw weergeeft. Het is de afkorting van High Fidelity. En laat dat nou ook de naam zijn van een heel fijn bandje…

The High Fidelity werd in 1995 opgericht door Sean Dickson. Hij is nog steeds actief in de muziek en noemt zich tegenwoordig Hifi Sean. Je begrijpt nu waarom 😉. Onder die naam heeft hij een paar best leuke singles gemaakt, waaronder Testify, met ‘gypsy woman’ Crystal Waters. Voordat Dickson The High Fidelity oprichtte, zat hij in de band The Soup Dragons. Zij hadden één radiohitje in Nederland: een cover van The Rolling Stones’ I’m Free.

Ook de carrière van The High Fidelity was van korte duur, omdat hun werk wel erg in de smaak viel bij de critici, maar commercieel niet succesvol was. In 1995 droegen ze een nummer bij aan de verzamelaar Hempilation: Freedom Is NORML, waarop alle tracks over marihuana gingen. Daarna brachten ze nog wat losse nummers uit, die uiteindelijk terechtkwamen op hun debuut-CD Demonstration, die in 2000 verscheen. Dat album was grotendeels op Dicksons slaapkamer opgenomen, met Adrian Barry op bas, Paul Dallaway op gitaar en Ross McFarlane op drums. Later werden daar nog strijkersarrangementen aan toegevoegd, maar die waren in India opgenomen.

Hun tweede langspeler had ook een opmerkelijke toevoeging, namelijk een nummer dat meegeschreven en -uitgevoerd werd door DJ John Peel. Die CD kwam in 2001 uit en heette The Omnichord Album, genoemd naar de vintage synthesizer waar The High Fidelity nogal van hield. Het apparaat is ook volop te horen op die topsingle die op de CD staat: Scream If You Want To Go Faster. Een nummer dat werd geproduceerd door Arthur Baker, die eerder werkte met artiesten als Afrika Bambaataa, New Order en Pet Shop Boys. Hij maakte remixen voor onder meer Bruce Springsteen en Neneh Cherry, en de hitversie van Babylon Zoo’s Spaceman is eveneens van zijn hand.

Ik heb Scream If You Want To Go Faster weleens horen omschrijven als het ultieme kermisnummer, maar dat komt vooral door de clip, denk ik. Je kunt ‘m hier bekijken:

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *