The Headboys-The Shape Of Things To Come (1979)

The Headboys-The Shape Of Things To Come (hoes)

Wij van WC eend … . Pardon! Even overnieuw beginnen. Wij van Hidden Treasures roepen het wel vaker. Als muzikale schatbewaarders zijn we, ahum, schatplichtig aan Gerard Ekdom. In 2016 brengt de DJ het soundbook Hidden Treasures uit. Vier CD’s. Tachtig liedjes. Verhalen over ‘vergeten’ liedjes uit de schatkelder van Mr. Pop. What’s in a name! Ekdom is niet de eerste die op deze manier zijn muzikale (uit)zendingsdrang tot uiting brengt. Voldoende bewijs in de persoonlijke platenkast. In de jaren negentig koop ik op rommelmarkten flink wat verzamelelpees die op de één of andere manier te maken hebben met de zeezender Veronica. Onder andere Goud van Out. Samengesteld door Rob Out en Adje Bouman. Een album met klassiekers van onder andere The Beach Boys, The Mama’s & The Papa’s en Ray Charles. Inderdaad muziek die tijdens de gloriedagen van de zeezender veelvuldig voorbij komt. Top 40 hits! Lex Harding gooit het met de LP Lexjo-Adje Bouman Top 10 over een andere boeg. De muzikale horizon van de populaire DJ reikt verder dan het Top 40 landschap. Wat te denken van bands als Caravan en Pearls Before Swine? Geen dagelijkse kost. Van het zeezender tijdperk naar de hoogtijdagen van Veronica op 3FM. Eén van de smaakmakers is Jeroen van Inkel. In 1993 lanceert hij de verzamelCD Van Inkel’s Choice. Het grote publiek loopt er niet warm voor maar de radiofreaks weten de weg naar de platenzaak wel te vinden. Ik spreek uit ervaring. Tot op de dag van vandaag is dit een verzamelaar die nog regelmatig ter sprake komt. Zet een paar radio- en muziekfreaks bij elkaar aan tafel, noem de titel van deze CD en gespreksstof is gegarandeerd. Van de ultieme radioklassieker W.O.L.D. van Harry Chapin tot het opzwepende Are You Weepin’ van Gary Wright. Het zoete en prachtige Wildfire. Soulvolle klanken van Looking Glass. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle respect voor Out, Bouman, Harding, Ekdom en Van Inkel. Mijn ultieme DJ-verzamelaar komt echter op naam van een andere DJ. Eén van mijn radiohelden: Rob Stenders. In 1999 brengt Stenders in samenwerking met BR music twee verzamelaars uit: 3FM Hard To Find Classics Volume One & Volume Two. Het hoe, wat en waarom? Rob legt het in het bijbehorende CD-boekje zelf uit. Bij deze een korte samenvatting.

“Freakolympics …

is de naam van een nachtprogramma dat ik elke vrijdagnacht op 3 FM mag presenteren. Momenteel ben ik als dief in de nacht bezig met het nerd-alfabet, de beste popsongs die er deze eeuw gemaakt zijn. Overigens zonder wetenschappelijke onderbouwing maar slechts de arbitraire mening van 1 muziekliefhebber. Er staan veel platen in die nauwelijks of helemaal niet op CD te vinden zijn. Voor mij en voor veel andere freaks een sport om die dingen te pakken te krijjgen (freak-o-lympics) Om weer een paar gezochte items door te kunnen strepen op mijn verlanglijstje heb ik autoriteit op dit gebied (Bert van Breda & zijn BR muziek) aangezocht met het verzoek of hij wat van die items op cd zou kunnen zetten.

Stel voor dat dit stukje egocentrische huisvlijt nog een vervolg krijgt zal ik er iets socialer mee omgaan. Dan hou ik me ook aanbevolen voor suggesties van jullie die ik wellicht al in de platenkast heb staan. Toch hoop ik natuurlijk dat ook deze selectie vele o jaaaaaaaaaaaaas oproept bij collega spoorzoekers, zodat deze selectie zijn bestaan rechtvaardigt.

Geroet, Rob Stenders.”

Wij, daar zijn we weer, van Hidden Treasures zitten al jaren te wachten op het volgende deel. Op CD? Na de revival van het vinyl en het cassettebandje laat het zilveren schijfje toch niet lang meer op zich wachten. En anders Mr Spotify Wilbert inschakelen? Suggesties nog steeds welkom? Op beide verzamelaars is nog genoeg materiaal te vinden dat anno 2022 nog steeds het predikaat ‘hard to find’ mag dragen. Dat geldt ook voor de catalogus van de Zweedse streaminggigant en andere digitale collega’s. In ieder geval galmen met enige regelmaat de nodige ‘hard to find classics’ door mijn muziekhok. De keuze is reuze maar ik ga deze week voor een fijne jaren zeventig gitaarplaat: The Shape Of Things To Come van The Headboys. Powerrock in optima forma.

The Headboys wordt in 1977 in het Schotse Edinburgh opgericht. Overigens wel onder een andere naam: Badger. De band brengt twee singles uit. Biding My Time en Night Of Love. Niet veel later wordt de naam gewijzigd. In 1979 verschijnt debuutalbum The Headboys. Op dit album staan onder andere de singles The Shape Of Things To Come en Schoolgirls. Een Nederlandse Top 40 hit zit er niet in. De tipparade is het hoogst haalbare voor beide singles. Daar kan zelfs Frits Spits geen verandering in brengen. Op 25 februari 1980 roept Spits Schoolgirls uit tot Steunplaat. In Engeland bereikt The Shape Of Things een bescheiden 45ste plaats. In 1982 volgt de single Something’s Happening maar daarna blijft het wachten op een tweede album. Vervolgens blijft het lange tijd stil. Ruim dertig jaar!! In 2013 verschijnt The Lost Album. Op dit album staan tien nummers die de band begin jaren 80 opneemt voor het vervolg op het debuut. Inclusief het eerder uitgebrachte Something’s Happening. De groep draagt het album op aan de in 2010 overleden drummer Davy Ross.

Maar hoe zit het met dat eerste album? Wordt het debuut nog een keer opnieuw uitgebracht? Nu alleen maar 2de hands beschikbaar op vinyl. Eind 2021 onderneemt bassist George Boyter, na aanleiding van een interview in een Amerikaans radioprogramma, actie. Het blijkt dat de uiteindelijke mix van het album in het bezit is van toetsenist Calum Malcolm. Daarnaast is er nog het nodige bonusmateriaal beschikbaar. Of het tot een re-release komt is de vraag. Dat is volgens Boyter afhankelijk van de geluidskwaliteit. Wellicht dat het één en ander op dit moment wordt opgepoetst. De techniek staat voor niks. Toch? Misschien dat Rob Stenders, maar ook ondergetekende, het debuut ruim 40 jaar na dato alsnog kan toevoegen aan de (fysieke) collectie. The best is yet to come?

Bonus:

Begin dit jaar deelt de band een bijzondere cover van The Shape Of Things To Come. Een akoestische versie  (vanaf 43 minuten) van Kirsten Adamson. Dochter van Stuart Adamson, de oud frontman, zanger en gitarist van een andere Schotse band: Big Country.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *