The Good Natured – 5-HT [Edit] (2012)

Deze is voor fans van acts als Chvrches, La Roux en Yazoo. Dat schrijf ik maar gelijk aan het begin, want anders is de kans dat je een stukje over een volslagen onbekende band gaat lezen al helemaal nul. Het mag dus duidelijk zijn dat The Good Natured een synthpop-gezelschap was. Het trio bestond uit Hamish McIntosh & Sarah McIntosh (broer & zus) en het vriendje van Sarah, George Hinton. Op hun eerste singles, waaronder het niet te versmaden Video Voyeur (hier kun je de clip meegluren), klonken ze nog als een poppy variant van The Cranberries. Gaandeweg schoven ze echter op richting de eerdergenoemde bands.

Hun allerbeste single is voor mij 5-HT. Dit is een andere naam voor serotonine, het stofje in je brein dat bijdraagt aan een gelukzalig gevoel. Vandaar ook de referentie aan opium in de tekst. Dat gevoel krijgt in het nummer vorm in de refreinen, als er een flinke dosis beginjaren ’90-invloeden aan de track wordt toegevoegd. Ik krijg er een beetje een Baby D-gevoel bij. Let Me Be Your Fantasy, anyone?

5-HT werd geproduceerd door Richard X. Die begon zijn carrière onder de naam Girls On Top als maker van illegale mash-ups, waarvan I Wanna Dance With Numbers (die Whitney Houston aan Kraftwerk koppelt) zijn doorbraak betekende. De eerste door hem geproduceerde hit was Freak Like Me van Sugababes (in feite een mash-up van Adina Howards Freak Like Me en Tubeway Army’s Are ‘Friends’ Electric?). Daarna werd hij ook gevraagd door Annie, Pet Shop Boys, Kelis, Roísín Murphy, Sophie Ellis-Bextor en vele anderen. (Lees verder onder de video).

Vlak voor de release van hun debuutalbum Prism werd The Good Natured door hun label bij het grof vuil gezet. Naar hun masters konden ze fluiten en die cd is dus nooit verschenen. Niet lang daarna maakten ze een doorstart als Lovestarrs. Na één album ging Sarah solo verder als Sazzie, maar tot nu toe met weinig succes…

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *