The Cresters-Assen (1978)

The Cresters-Assen (hoes)

Oerend hard in Assen!

Het is eind juni. Het laatste weekend van juni en ik mis iets. Waar is het geluid van brullende motoren? Het uitzicht vanaf de A28 over de bekende TT-camping Jan & Bertha? De motoren in en rond Assen? Het opbouwen van de podia voor het TT Festival? De geur van verbrand rubber? De barbecue-rook boven de TT-campings? Niets van dit alles. Geen TT en alle bijbehorende geluiden, geuren en plaatjes. Ik ben zelf nog nooit naar de TT geweest. Ook niet naar het TT-festival. Maar het hel gebeuren er omheen daar geniet ik elk jaar van. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met persoonlijke herinneringen. De verhalen van vroeger over de TT en niet te vergeten de TT-nacht. Spannend! In de jaren 80 begin ik de TT zelf te volgen via de radio en TV. De hoogtijdagen van het zijspan duo Streuer en Schnieders en niet te vergeten Hans Spaan die in 1989 de TT wint.  Tegenwoordig is het ook onlosmakelijk verbonden met mijn werk. Een jaarlijkse kers op de taart. De ‘zoektocht’ naar muziek voor de leader van het dagelijkse TT Journaal. Muziek uitzoeken voor TT Radio Drenthe. En dan de dag zelf. Thuis radio en TV aan. De combinatie van het verslag vanaf het circuit, de muziek en de sfeerverslagen. Op en rond het circuit maar ook vanaf de A28, de op-en afritten en de tankstations waar een grote menigte de motorrijdende bezoekers uitzwaait. En wat te denken van het enthousiasme op de Rossi-tribune? Mooi man! Maar dit jaar even niet.

Vandaar ruim baan voor een stukje muzikale TT geschiedenis. Er wordt rond de TT ook altijd veel aandacht besteed aan de geschiedenis van dit jaarlijkse spektakel. Een paar jaar geleden was er zelfs een pop-up museum met stukken van, grotendeels, particuliere verzamelaars. Motoren, motorpakken, foto’s, tekeningen, oud beeldmateriaal etc. etc. Het was allemaal te zien tijdens de expositie in dit tijdelijke museum. Dat geldt ook voor een singletje dat in 1978 door motoroliefabrikant Castrol is uitgebracht: De Britse band The Cresters met het nummer Assen. Assen is te horen in een film waarin beelden zijn te zien van de TT-races van 1977. De Nederlandse coureur Will Hartog, ook wel ‘De witte reus’ genoemd,  wint dat jaar de 500 cc.  Tweede wordt Barry Sheene die net als in 1976 aan het einde van de rit wereldkampioen wordt.

Beide heren komen voorbij in dit nummer. Maar niet alleen het sportieve gebeuren komt aan bod.  Ook het hele randgebeuren. Motorliefhebbers die jaarlijks naar Assen afreizen. De meisjes die van ‘all over the world’ naar Assen komen om te dansen in ‘the street to a motorbikin’ beat’. Feesten en bier drinken tot diep in de nacht.  Het hoorTT er allemaal bij.

“Assen Assen we’re gonna shout in Assen.”

Op naar de 2021 ediTTie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *