The Comsat Angels-After The Rain (1982)

The Comsat Angels-After The Rain (hoes)

Na regen … .

Save It For A Rainy Day zongen The Jayhawks ooit. Hoe toepasselijk ook. Op het moment van schrijven, donderdagmiddag 3 september, is het bewolkt en tikt de regen al vanaf vanochtend tegen het ‘zolder’raam. Eerder vandaag is een stuk van mijn kies gebroken. Gelukkig niet al teveel pijn maar wel gevoelig en voelt wat vreemd. Kortom zo’n dag dus. Tijd voor een muzikaal medicijn? Een opbeurend Frans chanson als voorbereiding op de ontknoping van de Tour-etappe van vandaag? Of een chagrijnig & druilerig liedje? Even Neil Young met de extra lange versie van Like A Hurricane door mijn muziekhok laten galmen? Wat te denken van Skik met Tomme Tomme? Het vers aangeschafte Skik-vinyl ligt te pronken op de draaitafel. Groen transparant vinyl! Gifgroen of grasgroen? Waar ben ik voor in de stemming? Maar even snel de knop om! Morgen wordt het weer wat droger. En niet geheel onbelangrijk begin volgende week heeft de tandarts een gaatje in zijn agenda. Kortom even een open deur intrappen: Na regen komt zonneschijn.

En laat dat nu ook de boodschap zijn van de hidden treasure van deze week. Staat al een tijdje op de nominatie! Een duidelijke aanleiding lijkt mij om dat juist vandaag te doen. Dat zeg ik dan met een glimlach op mijn mond en, niet geheel onbelangrijk, met een dikke vette knipoog. Kortom ruim baan voor The Comsat Angels. Ik treed in de voetsporen van mede schatbewaarder Sjaak die een paar maanden geleden met Independence Day op de proppen kwam. Afkomstig van het debuutalbum Waiting For A Miracle. Vandaag dus gevolgd door After The Rain. De opener van het album Fiction uit 1983. Toevallig ook de naam van het label waar de band onder contract staat. Net als de generatiegenoten van The Cure. Terwijl The Cure in de jaren daarna een steeds groter publiek weten te bereiken blijft een echte doorbraak voor The Comsat Angels uit. Tot midden jaren 90 wordt nog een aantal albums uitgebracht maar in 1995 gaat de band uit elkaar.

Ik denk dat ik juist in de periode vlak daarna de band heb leren kennen. Vanaf halverwege jaren 90 luister ik regelmatig naar Kink, lees ik de Oor en schaf ik de nodige 80 ’s verzamelaars aan. Hierdoor maak ik met terugwerkende kracht kennis met new wave, synthpop een aanverwante klanken. After The Rain is in mijn herinnering mijn eerste kennismaking met de band. Sindsdien ben ik vooral dit nummer blijven draaien. Ik moet bekennen dat ik wel een aantal albums in de kast heb staan. O.a. Enz. uit 1983. Een verzamelLP die speciaal is samengesteld voor de Nederlandse markt. Voorzien van een foto van de Nederlandse fotograaf Kees Tabak en de volgende toelichting:

“Deze elpee is speciaal samengesteld voor Nederland omdat de meeste nummers of nooit in Nederland zijn verschenen of niet meer te koop zijn. De titel betekent dan ook niets anders dan ‘enzovoorts’. Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was onderstaande hoestekst te vertalen in het Nederlands leek het logischer om de Comsat Angels in hun eigen taal aan het woord te laten.”

De 10 nummers op het album zijn stuk voor stuk voorzien van een persoonlijke toelichting. Afsluiter After The Rain volgens de Comsat Angels:

“A sentimal song which was included on our last L.P Fiction. It was also released in this remixed form as a single in october 1982. I would just like to say that the L.P. was noet called Fiction for nothing you know!”

Vervolgens volgt een welgemeend ‘thank you’ aan de Nederlandse vrienden waaronder de Nederlandse new-wave bands The Minny Pops, The Tapes, Ze Popes en muziektijdschrift Oor. Deze teksten en de foto levert een fraai tijdsbeeld op met daarbij de muziek als sfeerbepalende soundtrack. Bij het opnieuw beluisteren van Enz. snap ik waarom ik vooral After The Rain, en in mindere mate Indepence Day, ben blijven draaien. De voorkeur gaat toch meer uit naar de donkere, meeslepende en broeierige wave-klanken i.p.v. de noisy post punk. Kwestie van smaak. Laten we vooral de muziek van The Comsat Angels niet langzaam onder een laagje stof verdwijnen. Af en toe even tevoorschijn halen uit de platenkast. Een band om te koesteren! Op de achterkant van de platenhoes staat een boodschap van de groep. Die spreekt voor zich: see you in future, C.S.A.! Op naar betere tijden!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *