The Charlies-I Don’t Work On Sundays (1989)

The Charlies-I Don't Work On Sundays (hoes)

Inmiddels is het alweer een aantal maanden geleden dat we van start zijn gegaan met hidden treasures 2.0. Toen de knoop was doorgehakt heb ik net als mede initiatiefnemers Sjaak en Werner een lijstje gemaakt. Ik ben begonnen met het doorspitten van de vinylverzameling. Daarnaast de lijst aangevuld met muziek die ik dankzij een aantal radiohelden heb leren kennen. Dat heeft inmiddels al voldoende materiaal voor het komende jaar opgeleverd. Maar soms hoor of ik lees ik iets wat dan weer voor de nodige inspiratie zorgt. Deze keer getriggerd door een simpele maar doeltreffende vraag van Facebook vriend Peter Tol.

“Voor het eerst in 27 jaar luister ik naar de CD Popkiss van The Charlies. Goeie plaat eigenlijk, waarom staat dat ding niet op Spotify?”
(Peter Tol)

Goeie vraag vooral als je beseft dat Peter één van bandleden van The Charlies is. De exacte reden? Een onwillige platenbaas? Rechtenkwestie? Peter, of Joost , mag het (inmiddels) weten?!

Deze ene vraag zorgt in ieder geval voor de nodige inspiratie. Dat heeft ook te maken met iets anders. Dit jaar is het namelijk 25 jaar geleden dat het debuutalbum van Skik werd uitgebracht. Ik kan het mij nog als de dag van gisteren herinneren. Het album maakte een enorme indruk op mij. Dat heeft natuurlijk ook te maken met mijn Zuid-Oost Drentse roots. Een band die over herkenbare dingen zingt. Serieus maar ook met de nodige humor. Over Drentse lekkernij dreuge worst. Anno 2020 zol ik trouwens nog steeds niet weten wat ik zunder mos. Maar ook nachtelijke fietstochten, Emmer betonpaolties etc. etc.. Ik heb Skik vanaf midden jaren 90 ook regelmatig zien optreden en tijdens de nummers door was het ook genieten van de verhalen van Daniël Lohues. Een feest der herkenning. Tot op de dag van vandaag. Maar daarover heb ik het afgelopen jaar al het nodige geschreven op de website van Ondergewaardeerde Liedjes.

In het pre-Skik tijdperk is Daniël ook al muzikaal actief. Onder andere in The Charlies, een band oorspronkelijk afkomstig uit Emmen. Ontstaan uit Peep University met zanger Leo Oldenburger in de gelederen. We kennen hem tegenwoordig natuurlijk als sportcommentator. Het grappige is dat de band eerst korte tijd als Bojangles door het leven gaat. Maar dat was ook de naam van de band van de destijds succesvolle Terence Trent D’arby. De platenmaatschappij van de zanger kwam met het dwingende verzoek om de naam te veranderen. Zo geschiedde. Eind jaren 80 vestigen de bandleden zich in Utrecht. De groep brengt een aantal singles uit en neemt samen met producer Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) een album op. Het album wordt overigens nooit uitgebracht. Oldenburger vertrekt maar Daniël Lohues en zangeres Popke Koolhaas komen de band versterken. Reden voor Lohues om Zuid Oost Drenthe te verruilen voor Utrecht. In deze bezetting wordt met Herman Grimme en Peter Groot Kormelink, die we kennen van Splitsing/Jazzpolitie, het album Popkiss opgenomen. Popkiss verschijnt in 1993 maar niet veel later valt definitief het doek. Op zijn kamertje in Utrecht schrijft Daniël zijn eerste liedje in het Drents: Naor huus. Ontstaan vanwege heimwee naar zijn geboortegrond en geïnspireerd door de wijze woorden van zijn opa. Een nummer dat is terug te vinden op het debuutalbum van Skik en dat mij nog steeds kippenvel bezorgt.

In 2016 zijn The Charlies weer terug. Zonder Lohues maar met Leo Oldenburger. Er wordt volop gerepeteerd met als einddoel een reünieconcert tijdens Retropop in Emmen. Een thuiswedstrijd. Terug naar waar het allemaal begon. De band wordt in deze periode gevolgd en dit resulteert in de documentaire I Don’t Work On Sundays. Genoemd naar de gelijknamige single die in 1989 wordt uitgebracht en die ook met enige regelmatig te horen is op Radio 3. In de docu is o.a. te zien dat de band een oude tape ontdekt met daarop de originele opname van de single en nog 3 andere nummers. De opname wordt in de Kytopia studio gerestaureerd, opnieuw gemixt en uitgebracht. De nieuwe versie is wel op Spotify te vinden maar die originele single versie uit 1989? Nee! En dat geldt ook voor de overige singles en het album Popkiss.

The Charlies! Een stukje Drentse muziekgeschiedenis.

2016 versie

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *