The Beach Boys – Rock ‘n’ Roll To The Rescue (1986)

Deze week voeg ik The Beach Boys toe aan het goud omrande Hidden Treasures-archief. Een van de bekendste bands die we hier tot nu toe bespraken, dus die behoeft nauwelijks een introductie. Ik stap daarom even heel kort, met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis. De band werd in 1961 gevormd door de broers Brian, Dennis en Carl Wilson, hun neef Mike Love en vriend Al Jardine. Het kwintet werd in 1988 bijgezet in de Rock And Roll Hall Of Fame. Anno nu later bestaat er nog steeds een band die zich The Beach Boys noemt, maar Dennis en Carl zijn inmiddels overleden en Brian is van de rest vervreemd geraakt. Hij en Jardine maken officieel nog wel deel uit van de groep, maar het recht om de naam The Beach Boys te gebruiken is toegekend aan Love.

In hun beginjaren wist de band perfect de favoriete aandachtsgebieden van de Zuid-Californische jeugd (surfen, auto’s en romantiek) in liedjes te vatten. Surfin’ was in 1961 hun allereerste single en het eerste ‘buitenland’ waar ze succesvol waren, was grappig genoeg Zweden. Hun tweede single Surfin’ Safari haalde daar de eerste plek, in 1962. Een jaar later werd Surfin’ USA (je begint het patroon in de titels te herkennen?) hun eerste grote hit in eigen land, en in 1963 bereikten ze met I Get Around voor het eerst de top van de Billboard Hot 100. Dat kunstje flikten ze daarna nog drie keer.

De afgelopen 60 jaar verkochten The Beach Boys wereldwijd meer dan 100 miljoen fysieke albums, verspreid over 29 studioalbums, 11 liveplaten en niet minder dan 61 verzamelwerken. Deze week verschijnt zelfs compilatie #62, waar ik straks even op terugkom.

Het is echter niet alleen goud wat er blinkt. Neem bijvoorbeeld de Hidden Treasure van vandaag. Dat moet haast wel een van de minst populaire Beach Boys-nummers ooit zijn. Niet alleen staat het niet op Spotify, maar zelfs op hun fysieke compilaties is het niet te vinden. Zelfs nu hun platenlabel de ‘greatest hits’-collectie Sounds Of Summer: The Very Best Of The Beach Boys (die in 2003 nog 30 liedjes bevatte) deze week opnieuw uitbrengt in een uitgave die is uitgebreid tot maar liefst 80 nummers, heeft dit nummer er geen plekje op gekregen. En dat terwijl het net zo’n trademark Beach Boys-song is als al die nummers die wel in het collectieve geheugen zijn blijven hangen.

Ik heb het over Rock ‘n’ Roll To The Rescue, wat de band in 1986 opnam als een van de twee nieuwe nummers voor hun toenmalige verzamel-CD Made In USA. Thematisch gezien komen alle stokpaardjes in de video bij het nummer terug: strand, surfplanken, auto’s en heel veel bikini’s met inhoud. Ook alle op dat moment nog levende Beach Boys zijn erin te zien (in de clip bedoel ik, niet in bikini): Brian en Carl Wilson, Mike Love, Al Jardine en de in 1965 ingestapte Bruce Johnston. Hun samenzang is nog altijd kraakhelder, maar blijkbaar is het nummer het in de ogen (of oren) van het grote publiek ‘net niet’. In Nederland wordt het in elk geval net niet een hit en blijft de single uiteindelijk twee weken plakken op #2 in de Tipparade, alvorens in de uitverkoopbakken te belanden.

Omdat iemand het moet doen, haal ik ‘m vandaag graag weer eens voor je uit de vergetelheid. Binnen een week is het immers officieel zomer en de muziek van The Beach Boys vormt daarbij al 60 jaar lang de ultieme soundtrack…

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *