Nog even geduld en dan is het zover. Hello 2023. Goodbye 2022. Eén keer knipperen met je ogen en er is weer een jaar voorbij. Voor mijn gevoel heb ik net het verhaal over New Day van Millenium geplaatst. Maar niets is minder waar. Het is de eerste hidden treasure van dit jaar. Inmiddels zijn we bijna een jaar, tientallen verhalen en vele (her)ontdekkingen verder. Een jaar verhalen schrijven. Geïnspireerd door dagelijkse gebeurtenissen, muzikale (her)ontdekkingen, gesprekken met mede muziekliefhebbers maar ook de verhalen van mede schatbewaarder Werner. Aan het eind van het jaar blik ik nog een keer terug. Een paar muzikale krenten uit de pap. Gebaseerd op een aantal belangrijke inspiratiebronnen: radio, actualiteit, platenzaak en muzikale legendes.
- Radio: The Headboys-The Shape Of Things To Come (1979) (3 juni 2022)
Dé radio is jarenlang de belangrijkste inspiratiebron als het om het ontdekken van nieuwe muziek gaat. Van De Avondspits tot het Avondland op Kink FM en van de Verrukkelijke 15 tot de Veronica Vrijdag. Rob Stenders speelt een belangrijke rol in het geheel. In de jaren 90 gebeurt het regelmatig dat ik na een uitzending van D’Rob of D’Ronder of Shockradio/Outlaw Radio weer een nieuw juweeltje ontdek en ‘direct’ bestel bij de plaatselijke platenzaak. Voorbeelden genoeg: Low van Cracker of Take Me With You (When You Go) van The Jayhawks. Maar ik leer ook met terugwerkende kracht heel veel muziek uit het verleden kennen. Onder andere dankzij De Avond Van Het Sentiment. Dit programma wordt in 1995 op Radio 2 uitgezonden en gepresenteerd door Rob Stenders en good old Adje Bouman. Veel van die Stenders-plaatjes zijn terug te vinden op de twee delen van Hard To Find Classics. In 1999 worden deze verzamelCD’s in samenwerking met BR Music uitgebracht. The Shape Of Things To Come van The Headboys is een typisch voorbeeld van zo’n ‘moeilijk te vinden’ klassieker. Ruim 20 jaar later resulteert dit in een muzikaal verhaal. Een simpel maar doeltreffend ‘’heel fijn’’ van de heer Stenders doet de rest en levert een record aantal lezers op.
- Actualiteit: Black Lake-War … No War (1990) (11 maart 2022)
Maart 2022: “Het zijn, zachtjes uitgedrukt, bijzondere tijden. Daar kan ik een heel epistel over schrijven. Laat ik mij maar beperken tot de muziek”. Vrijheid. Vrede. Dat zijn de kernwoorden van de keus van 11 maart. Black Lake en War … No War. Een band met een lange geschiedenis. In 1962 opgericht in het Drentse Zwartemeer en anno 2022 nog steeds actief. Met man van het eerste uur: Gerrit de Hoop. In 1990 verschijnt War … No War. Frits Spits reageert enthousiast. De single wordt uitgeroepen tot Lokschijf en is veelvuldig op Radio 3 te horen. Het wordt geen hit maar met ruim 120 optredens per jaar hebben de muzikanten in die tijd niets te klagen. Het volledige verhaal lezen? Klik hier!
- Platenzaak: Klark Kent-Don’t Care (1978) (14 oktober 2022)
Niets fijner dan een bezoekje aan de platenzaak. In mijn geval een fietstochtje naor Stad. Eem naor de Plato Groningen. Dat levert niet alleen inspiratie op met betrekking tot de muzikale inhoud van de persoonlijke platenkast. De muzikale verhalen vliegen ook over de toonbank. Een gesprek met Michel van de Plato in Groningen levert een verhaal over een muzikale superheld op. Kent. Klark Kent. Het muzikale alter ego van Police drummer Stewart Copeland. Over muzikale superhelden gesproken. Het bijbehorende verhaal is een eerbetoon aan al die enthousiaste muziekliefhebbers die werkzaam zijn in dé platenzaak in het algemeen. Een maand na het plaatsen van dit muzikale verhaal overlijdt Appie Clermonts. Jarenlang platenbaas van de Plato. Door muziek-en radiovriend Réne Steenbergen en ondergetekende steevast (de) Appie genoemd. De muzikale grootgrutter.
- Legendes: Paul Santos-Love Is A Strange Disease (1977) / Ruby Carmichael-Little Yellow Ship (1974) (29 april 2022)
22 februari 2022: De Vreemde Kostgangers in de Oosterpoort in Groningen. Het is mijn laatste concert voor de eerste lockdown. Dan vanzelfsprekend nog niet het besef dat het volgende concert ruim twee jaar later op het programma staat. Een bijzondere avond. Zeker met de kennis van nu. De Vreemde Kostgangers : Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten. Drie legendes op één podium. Er staan op dit moment nog ruim dertig optredens op het programma. Maar zover komt het niet. Corona gooit roet in het eten. Het betekent het definitieve afscheid van Boudewijn de Groot als podiumartiest. Begin 2021 wordt bekend gemaakt dat George Kooymans vanwege de diagnose ALS noodgedwongen moet stoppen. In 2022 overlijdt Henny Vrienten. Vooral bekend als zanger/bassist van Doe Maar maar de basis voor zijn latere succes en muzikale activiteiten wordt in de jaren zestig en zeventig gelegd.
Vrienten speelt in de begeleidingsband van Boudewijn de Groot, is actief als tekstschrijver en brengt nummers uit als Ruby Carmichael en Paul Santos. Op Santos’s solodebuut is Love Is A Strange Disease te horen. Die tekst horen we later terug in de Doe Maar klassieker Smoorverliefd. Aan het eind van dit jaar nogmaals een diepe buiging voor deze bijzondere muzikant. Tegenwoordig lid van het bandje in de wolken.
“Als mijn adem op is, het gedaan is met mijn leven
Reis ik naar de hemel toe om een concert te geven
Want ik was nog lang niet klaar, mijn bas niet uitgeklonken
Ik klop aan en meld me daar, bij het bandje in de wolken”
Het eerbetoon aan Henny Vrienten kun je hier lezen!
Goodbye 2022. Hello 2023. Op naar een gezond & muzikaal 2023!