Terugblik 2021

Een muzikaal 2022

Oudjaarsdag. Nog eventjes en dan is het 2022. Weer een jaar voorbij. Op naar het 2-jarig bestaan van hidden treasures. Maar voor het zover is wil ik nog even terugblikken op het afgelopen jaar. Een soort van ‘best of”. Niet specifiek gebaseerd op de statistieken. Het gaat vooral om het persoonlijke plezier wat ik heb beleefd aan het schrijven. Daarbij is natuurlijk ook een belangrijke rol weggelegd voor jou als lezer/volger. De spontane, en soms onverwachte, reacties op de wekelijkse muzikale keuzes. Persoonlijke herinneringen die worden gedeeld. Dat geldt ook voor de muzikale wist-u-datjes als aanvulling op de wekelijkse verhalen. Dat maakt het verkondigen van de muzikale boodschap extra leuk. Passie en muzikale beleving daar gaat het om. Er bestaat geen goed of fout. Iets spreekt je wel of niet aan. Als muzikale schatbewaarder vind ik het leuk om muzikale juweeltjes niet voor mezelf te houden maar juist met de buitenwereld te delen. Ik kan nog wel een tijdje vooruit dus je bent bij deze gewaarschuwd. Maar voor het zover is nog een paar muzikale krenten uit de pap.

After All-If You Need Me (24 september 2021)

Wat heb ik hierboven ook alweer geschreven? Het gaat niet om de statistieken. Die vlieger gaat, eerlijk gezegd, niet op voor deze eerste keus. Met afstand het meest gelezen verhaal van het afgelopen jaar. Voor mij gaat het in dit specifieke geval niet om de cijfertjes. Het is vooral het verhaal van de Nederlandse band After All. Het simpele gegeven dat je als band in Zuid Afrika een nummer 1 hit scoort maar dat een notering in de Nederlandse hitlijst uitblijft. Ik leer het nummer als klein jongetje dankzij de piratenzenders kennen. Tot op de dag van vandaag draai ik het nummer regelmatig. Dat het nummer nog steeds veel mensen aanspreekt blijkt wel uit het verhaal van zanger Gerrit Trip. Bijna 40 jaar na dato besluit hij een nieuwe versie op te nemen. De aanleiding? Onder andere het simpele gegeven dat If You Need Me nog steeds wereldwijd door fans op Youtube gedeeld wordt. De vele, directe en indirecte reacties, die ik krijg na aanleiding van dit verhaal van 24 september jl. spreken voor zich. ‘Onbekend’ voor het grote publiek maakt niet onbemind. Integendeel!

Tony Scott-The Chief (12 november 2021)

In het najaar van 2020 schrijf ik een verhaal over Tony Scott’s The Chief. Persoonlijke Nederhiphopfavoriet. Pionier. Invloedrijk maar aan de andere kant ook wel onderschat. Destijds nog niet terug te vinden op Spotify. Een jaar later is dat wel het geval. Dat allemaal dankzij presentator Henry Schut. Samen met Radio 10 DJ Lex Gaarthuis maakt hij de podcast Overspel. Een podcast waarin ze elkaars werelden verkennen met muziek en sport als de belangrijkste ingrediënten. Beide heren putten ook uit hun eigen collectie. Henry Schut haalt onder andere Tony Scott uit de persoonlijke collectie tevoorschijn. Alleen hoe laat je de luisteraars kennismaken met zijn muziek als deze niet op Spotify staat? Dan onderneem je actie. Lang verhaal kort. Dankzij de inzet van Henry Schut is Tony Scott anno 2021 te beluisteren via de streamingdiensten. Met onder andere een mooi muzikaal eerbetoon aan Tony Scott in het programma M als gevolg. Een steuntje in de rug van de door ALS getroffen hiphoppioneer. R.e.s.p.e.c.t.. Komt dat Scott!

Sir Robert Charles Griggs-Fabulous Body And Smile (3 september 2021)

Op 3 september van dit jaar schrijf ik een verhaal als eerbetoon aan Jan Kooi. Eén van de twee Jannen van platenzaak Elpee in Groningen. Icoon. Muziekman! Ik durf mezelf geen trouwe Elpee klant te noemen. Die eer gaat uit naar de muziekliefhebbers die hun muzikale opvoeding (deels) aan de heren van Elpee hebben te danken. Voor wie Elpee meer is dan alleen maar een platenzaak. Trouwe klanten die de twee Jannen in goede en slechte tijden hebben bijgestaan. Vriendschap gebaseerd op de gezamenlijke liefde voor muziek. Ik mis de Elpee nieuwsbrieven. En nu in deze decembermaand de Elpee jaarlijst. Het enthousiasme. Even fijn lullen over die fantastische Ace verzamelaars zoals Choctaw Ridge New Fables Of The American South 1968-1973. Mijn laatste bestelling bij Jan Kooi. Begin augustus mailt hij dat het album klaar ligt. Ik weet dan nog niet dat hij al een tijdje ziek is. Een paar weken later is Jan er niet meer. Op 14 september staat in de Volkskrant een mooi eerbetoon. Daarin onder andere de volgende woorden.

“Een van de laatste dingen die hij zei, was dat hij het jammer vond dat hij alle muziek die nog gemaakt zou worden niet meer kon meemaken.“

Aan het eind van dit jaar wil ik het nog een keer herhalen. Jan! Dank voor het muzikaal enthousiasme.

Diethelm / Famulari-The Flyer (30 januari 2021)

Eén van de herontdekkingen van 2021. Zo’n nummer dat één keer in de zoveel jaar weer boven komt drijven. Juist op het moment dat het ergens in de krochten van mijn geheugen langzaam onder een laagje stof dreigt te verdwijnen. En dan is daar het alarmbelletje. Waarschuwing! Muziekgeheugen alert. Dit keer is het een collega die aan de spreekwoordelijke bel trekt. Dit zorgt voor de nodige inspiratie en resulteert begin dit jaar in een muzikaal verhaal. Bijzonder detail. Het Nederlandse linkje. Het nummer is namelijk geschreven na aanleiding van de bouw van het Nederlandse zeilschip The Flyer. Zeezeiler Conny van Riethoeven wint met dit schip de roemruchte Whitbread round the world race.

Eric Burdon & The Animals-When I Was Young (26 februari 2021)

Ik eindig met één van de minst gelezen artikelen. Het gaat in dit geval wederom niet om de statistieken. Het gaat mij vooral om de laatste woorden in dit verhaal. De aanleiding? Zomer 1995. Ik bel naar Veronica om een aantal verzoekjes door te geven voor het programma De Avond Van Het Sentiment. Gepresenteerd door radioheld Rob Stenders en radioicoon Adje Bouman. Terwijl ik aan de lijn hang hoor ik Stenders hard meezingen met When I Was Young. Het cassettebandje met de uitzending ligt inmiddels naast mij op mijn bureau. Binnenkort maar weer even een keer luisteren. Oh ja die laatste woorden? Die vatten bovenstaand verhaal mooi samen. Tja when i was young? Toen wist ik het eigenlijk al diep van binnen. De liefde voor radio en muziek zal nooit verdwijnen.

Op naar meer muzikale verhalen. Ik wens je een gezond en niet te vergeten een muzikaal 2022.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *