Piraterij.
Eerder vandaag ben ik weer afgedaald naar de muzikale schatkelder. Uiteindelijk is de keus wederom gevallen op een nummer dat ik heb leren kennen via de radio. Deze week echter geen verwijzing naar de Avondspits, Rob Stenders of Verrukkelijke 15. In het verleden voor mij belangrijke inspiratiebronnen als het gaat om het ontdekken van nieuwe of juist oude muziek. De afgelopen maanden heb ik daar regelmatig aan gerefereerd. Alleen is er nog een ander radiofenomeen. Radiopiraten!
Radiopiraterij. Dan heb ik het niet over de radiostations die begin jaren 80 konden wedijveren met Hilversum 3. Een goed voorbeeld is Decibel waar DJ’s als Jeroen van Inkel, Adam Curry en Simone Walraven ooit zijn begonnen. In dit geval gaat om de radiopiraten die tot op de dag van vandaag in met name het noorden en oosten van Nederland actief zijn. Kenmerken: levenslied, polka’s, veel echo en … als het even kan flink wat vermogen. Ik ben daar mee opgegroeid. Onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd op het Drentse platteland. Er werd bij ons thuis net zo makkelijk naar Hilversum 3 als naar de lokale piraat (lees buurman) geluisterd. Nu was er soms ook geen keus mogelijk omdat de landelijke zenders werden weggedrukt en domweg niet meer te ontvangen waren. Ook met enige regelmaat meegemaakt dat er in buurt een radiopiraat werd opgepakt. Ik kan daar een boek over schrijven. Het heeft bij mij dus ook iets te maken met mijn roots. Letterlijk verbondenheid met de streek waar je bent opgegroeid. Een stukje nostalgie. Een nostalgische bui op z’n tijd kan best verfrissend werken. Zoals Daniël Lohues ooit al zong “die buie weijt wel over”. Zo is het maar net. En ik wissel met gemak een avondje streektaalmuziek, met een hoofdrol voor Lohues, af met een avondje piratenkneiters, donkere new wave of held Neil Young.
Vanavond is het muzikale domein echter gereserveerd voor een echte piratenklassieker. Nu kan ik elke week wel een klassieker uit de piratenschatkist tevoorschijn toveren. Daarbij moet ik wel zeggen dat er ook al het nodige op Spotify te vinden is. Er staat in ieder geval nog een echte Nederlandstalige piratenklassieker op het programma maar die bewaar ik voor later. Naast het levenslied, de polka’s en schlagers wordt er namelijk ook Engelstalige muziek door de piraten gedraaid. Denk aan bands als The Classics en The Walkers die in de jaren 70 de nodige hits weten te scoren. Vandaag een andere Nederlandse band uit de jaren 70: Teenager.
Ik zou bijna willen zeggen een typische eendagsvlieg. Maar Teenager wist zelfs de top 40 niet te bereiken. Baby Hold On blijft eind 1977 steken in de Tipparade. Het bijzondere is dat in dezelfde periode het origineel van de Amerikaanse band Stars In The Sky And The Milky Way Band in de lijst staat. De band van Dan en Dave Kessel, zonen van Barney Kessel. Een beroemde sessiemuzikant die onder andere te horen is op klassiekers van muzikale grootmeester Brian Wilson en producties van Phil Spector. Alsof dat nog niet genoeg is staat er ook nog een coverversie van de Haarlemse groep Gangster Of Love in de lijst.
Maar vandaag ruim baan voor Teenager. Een band uit ’t Gooi die onder leiding staat van toetsenist Pim Günzel. Hij maakt eerder deel uit van de band Bloom die hij opricht met zijn jeugdvriend Joost Timp. Nu gaat er wellicht een belletje rinkelen. Joost Timp, zoon van Mies Bouwman, kennen we natuurlijk van Bloem. Bloem is ontstaan uit Teenager en Bloom. Bloom richt zich vooral op het Engelstalige werk. Nadat Timp een aantal nummers in het Nederlands vertaalt en deze laat horen aan de destijds succesvolle producer Will Hoebee is de keus snel gemaakt. Bloom wordt Bloem. Binnen no time wordt het debuutalbum Vooral Jong Blijven uitgebracht en wordt Even Aan Mijn Moeder Vragen een hit. Daarna scoort Bloem nog twee hitjes waarmee het predicaat eendagsvlieg, net als overigens bij Teenager, niet echt van toepassing is. Bloem is onlosmakelijk verbonden met de Nederpopgolf van begin jaren 80 maar Teenager? Na Baby Hold On volgen nog twee singles waaronder Birthday (1979). Met dit nummer staat de band zelfs in het legendarische Duitse muziekprogramma Musikladen. Dit is het laatste wat we van Teenager horen.
Pim Günzel brengt begin jaren 80 onder de naam Pymm muziek uit en is actief als jingle-en leadermaker. Zo is hij vanaf midden jaren 80 tot midden jaren 90 verantwoordeljk voor het vormgeving van Veronica TV. De hoogtijdagen van deze omroep. Eind jaren 90 vertrekt hij naar Spanje om daar als makelaar aan de Costa Blanca aan de slag te gaan. Daar is hij nog steeds actief. Ook op muzikaal vlak. Hij heeft zijn band The S.O.U.L. (the Secret Of United Life) nieuw leven in geblazen. En zo is het muzikale cirkeltje weer rond.
Ik zal maar geheel in ‘piratenstijl’ afsluiten.
[Piratenmodus aan]
Zo was u even op de vaste vrijdagavond kort verbonden met het signaal van Hidden Treasures FM. Dat allemaal in stereo en RDS. We hopen dat het ontvangst goed was van spraak (lees tekst) en muziek. Na Teenager gaan we de band verlaten en zijn volgende week weer retour.
[Piratenmodus uit]