Tears For Fears-Laid So Low (Tears Roll Down) (1992)

Tears For Fears-Laid So Low (Tears Roll Down) (hoes)

Schreeuw het uit!

De fijne jeugdherinneringen uit het hidden treasure verhaal van vorige week vormen ook nu een belangrijke inspiratiebron. Vorig week de muzikale herinneringen aan het MAVO tijdperk. De tweede helft van de jaren tachtig. Vandaag iets verder terug in de tijd. 1984. Elf jaar. Passies: radio en muziek. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de zomer van 1984 komt er iets interessant om de hoek kijken. Voetbal wordt weleens de belangrijkste bijzaak in het leven genoemd. Voor veel muziekliefhebbers, en dat geldt zeker voor mij, is er ook sprake van iets soortgelijks. De belangrijkste bijzaak in het leven van een muziekfreak? Lijstjes! Kenmerken? Subjectief, ’onbetrouwbaar’ en onvolledig. Qua inhoud afhankelijk van de (muzikale) stemming op het moment van samenstellen. In zekere zin ook volstrekt irrelevant. Het genieten staat altijd voorop. Licht uit, spot aan, hoofdtelefoon op, ogen dicht en genieten maar. Pure passie! Op zo’n moment telt een positie in een, al dan niet persoonlijke, ‘hit’-lijst niet. Maar toch is het tot op de dag van vandaag leuk om te doen. Van thematische Spotify playlisten tot de wekelijkse top 15 met de persoonlijke favorieten van dit moment. Het lijstjesgebeuren kent zijn oorsprong in de zomer van 1984.

Tijd voor mijn eerste persoonlijke Top 10. Bijna een één op één kopie van de landelijke hitlijst. Op zondagmiddag gekluisterd aan de radio. De Nationale Hitparade op Hilversum 3. Cassetterecorder op standje record. Op zondagmiddag worden de nieuwe binnenkomers namelijk helemaal gedraaid. Tijdens de zomervakantie doe ik het als een ‘volwaardige’ dj nog even dunnetjes over. WoonkamerFM presenteert Carlo’s Top 10. Slechts één luisteraar. Mijn moeder. Tijdens de aan-en afkondigingen snel heen en weer spoelen om het juiste nummer tevoorschijn te toveren. In mijn herinnering blijft het aantal ‘uitzendingen’ beperkt. Op dat moment niet wetende dat ik dertien jaar later OneTwo presenteer. De wekelijkse lijst met de twaalf best verkochte platen van Coevorden. Niet veel later begin ik actief de hitlijsten te volgen. Op vrijdagmiddag snel naar huis fietsen. Radio aan. Schriftje bij de hand. De rangen en standen van de Nederlandse Top 40 worden netjes genoteerd. Tijdens het eten loopt een bandje mee. Na de avondmaaltijd even terugluisteren en de administratie bijwerken. Naast de radio zijn er andere bronnen. Ik koop (bijna) wekelijks de Hitkrant waarin een paar pagina’s zijn gevuld met hitlijsten. De Verrukkelijke 15 staat netjes in de VARA-gids. En natuurlijk is er de TV. De Top 40 staat centraal in Countdown, Toppop presenteert de Nationale Hitparade en het Duitse Formel eins besteedt naast de Duitse hitlijst ook aandacht aan de Amerikaanse en Engelse charts.

Het is ergens begin 1985. Op TV komen nieuwe clips voorbij. Kersverse nummers die nieuw zijn binnengekomen in de Nederlandse hitlijsten. One Night In Bangkok van Murray Head. Een bijzonder nummer. Muzikaal interessant want mede geschreven door Björn en Bennie van ABBA. En wat te denken van ZZ Top’s Gimme all your lovin’? Dat moeten mannen met baarden zijn waarbij ik wel moet zeggen dat het oog niet meteen op Billy, Dusty of Frank valt. En dan is daar het beeld van twee mannen op een hoge klif. Het intro met de triangel en de belletjes. En dan na tien seconden: Shout! Shout! Let it all out! Tears For Fears en Shout. Een nummer 1 hit. Wekenlang is de clip op TV te zien. Het spreekwoordelijke kwartje valt meteen. Opvolger Everbody Wants To Rule The World valt ook in de smaak. Net als opvolger Head Over Heels. Geen hit maar muziekminnend Nederland heeft op dat moment het album Songs From The Big Chair al massaal aangeschaft. Dit smaakt naar meer. Je zou toch zeggen dat je als band meteen de vruchten van dit succes gaat plukken. Maar dat gaat niet op voor Tears For Fears. Vier jaar later verschijnt pas de opvolger: The Seeds Of Love. Er wordt jarenlang gewerkt aan het album. Het resultaat levert in vergelijking met de voorgangers een meer gelaagd album op. De elektronische klanken zijn nog duidelijk hoorbaar maar er zijn meer muzikale elementen aan toegevoegd. Ook in productioneel opzicht doen de heren er een schepje bovenop. In een aantal recensies wordt gerefereerd aan de Magical Mystery Tour-periode van The Beatles. En passant laat het duo ons kennismaken met Oleta Adams. Het album opent met het prachtige, mede door Adams gezongen, Woman In Chains. Een hit. Dat geldt ook voor de eerste single Sowing The Seeds Of Love en Advice For The Young At Heart.. En dan! Dan blijkt dat de twee muzikanten met ruzie uit elkaar gaan. Verschil van inzicht? Of spelen er andere zaken mee? In ieder geval vertrekt Smith en gaat Orzabal verder als Tears For Fears. De eerste ‘solo’-single is Laid So Low (Tears Roll Down). Een single die terug te vinden is op de verzamelaar Tears Roll Down (Greatest Hits 82-92). Het einde van een tijdperk. Even een traantje wegpinken. De basis wordt gevormd door Tears Roll Down, een track van het eerdergenoemde album The Seeds Of Kove. Het wordt een bescheiden hit. De verzamelaar behaalt een respectabele vijftiende plaats in de Nederlandse albumlijst.

Daarna volgen nog twee albums. Elemental and Raoul And The Kings Of Spain. Hoewel beide een aantal uitstekende songs bevatten weten ze als geheel niet zo’n indruk te maken als de eerste drie albums. Daarna blijft het een tijdje stil. Orzabal brengt in 2000 onder zijn eigen naam Tomcats Screaming Outside uit. Smith heeft dan al twee soloalbums op zijn naam staan en richt zich vooral op zijn band Mayfield. Maar dan is het 2003. Dan blijkt dat de heren al weer een aantal jaren on ‘speaking terms’ zijn. Er staat zelfs een nieuw album in de planning: Everybody Loves A Happy Ending. De release laat nog even op zich wachten. Veranderingen bij platenlabel Arista zorgen voor uitstel van de release. Er wordt nog wel een aantal promo’s uitgedeeld maar van uitstel komt afstel. Een jaar later verschijnt het album via een aantal kleinere labels. In Nederland wordt het door Edel Records uitgebracht. Closest Thing To Heaven wordt op single uitgebracht maar succes blijft echter uit. Een gebrek aan promotie? Zijn het andere muzikale tijden? Wie zal het zeggen. Een degelijk Tears For Fears album. Niets meer en niets minder. Het vervolg? Sinds de hereniging staan de heren ook weer regelmatig samen op het podium en duiken ze ook weer wat vaker de studio in. Zo verschijnt in 2014 Ready Boy & Girls, een EP met opvallende covers van onder andere Arcade Fire en Animal Collective. Eind goed al goed? Is de ‘strijdbijl’ definitief begraven? Een happy ending voor dit muzikale duo? Of zit er nog meer in het vat? Eén advies voor de heren Orzabal en Smith! Uit je (muzikale) gevoelens en deel deze s.v.p. met de rest van de wereld. Shout! Shout! Let it all out!

Everybody loves a happy ending? Zeker en vast! En elk verhaal verdient ook zeker een happy end. Een week nadat ik bovenstaand verhaal aan het ‘papier’ heb toevertrouwd gebeurt het volgende. Donderdagochtend 7 oktober. Een uur of acht. Na een ochtendwandeling, een verfrissende douche en heerlijk ontbijt een ochtendje aan het werk. Al snel verschijnt het eerste muzikale mailtje van die dag. Bij het lezen van de eerste zin verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Het maakt mij nieuwsgierig. Vooral met bovenstaand verhaal in gedachten. Toeval or not toeval? That’s the question. Vers van de pers in de mail de nieuwe single van … Tears For Fears: The Tipping Point. Letterlijk vertaald: omslagpunt. Een omslagpunt in de inmiddels 40 jarige carrière? Inderdaad! Na zeventien jaar is het eindelijk tijd voor een nieuw album. Nog even geduld! Noteer alvast in de agenda: 25 februari 2022 release The Tipping Point van Tears For Fears. En zeg nou zelf? Na zeventien jaar wachten is vier maanden nog wel te doen. Toch? In de tussentijd gewoon blijven genieten van het muzikale voorproefje en al dat andere fraais wat de heren tot nu toe hebben uitgebracht. Even lekker meeschreeuwen! Shout! Shout!

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *