Tangarine- Snowflakes All Around (2011)

Tangarine-Snowflakes All Around (hoes)

Let is snow!

It’s the most wonderful time of the year. Het is bijna kerst. Daar hoort vanzelfsprekend ook kerstmuziek bij. Alle kerstklassiekers zijn de afgelopen weken weer de revue gepasseerd. Van Last Christmas tot All I Want For Christmas Is You en van Merry Xmas tot Christmas Without You. Mijn favoriet? Lastig. Ga ik voor Fairytale Of New York van The Pogues en Kirsty MacColl? Of wordt het toch Sir Paul? Ik ga er nog een kerstnachtje, of twee, over slapen. In ieder geval draai ik op kerstavond traditiegetrouw Mahalia Jackson’s versie van Silent Night. Misschien is dat gewoon mijn kerstfavoriet. Kun minder! Toch?

Kerstmuziek. Soms mierzoet en clichématig. Liedjes over een winters landschap. Let It Snow, Let It Snow. Wordt het een natte of witte kerst? Dat is de jaarlijkse vraag. Een winters tafereel levert natuurlijk wel een mooi kerstplaatje op. En draagt natuurlijk ook bij aan het ‘’ultieme’ kerstgevoel. Of beter gezegd het winterse gevoel. Een wit landschap, een paar graden vorst en een winters zonnetje. Ik teken ervoor. Vandaag een echte wintersong. Deze komt voor rekening van Tangarine. In 2010 brengen de muzikale broers het album Wintersongs The December Sessions uit. Arnout en Sander Brinks timmeren dan al een flink aantal jaren aan de weg. Op hun twaalfde beginnen ze met het schrijven van liedjes. Ze besluiten om alles in eigen beheer te doen. Ze regelen hun eigen optredens en reizen stad en land af. Van huiskamer tot concertpodium. Daarnaast wordt een aantal albums, deels in eigen beheer, uitgebracht. Niet alleen als duo maar ook met een aantal bevriende muzikanten als Tangarine & Friends. Bernard Gepken is één van deze bevriende muzikanten. Inmiddels een veelgevraagd sessiemuzikant en producer. Werkt al jarenlang samen met Daniël Lohues maar ook met o.a. Maaike Ouboter en Stephanie Struijk. Bernard is dit jaar genomineerd voor de cultuurprijs van Emmen. Daarnaast maakt snarenwonder Joost Dijkema deel uit van Tangarine & Friends. Begin 2023 verschijnt Joost zijn derde soloalbum After Thunder Sun. Even tussen de bedrijven door een muzikale tip.

Terug naar Wintersongs The December Sessions. De titel? Sander en Arnout hebben simpelweg de liedjes geschreven tijdens de decembermaand. De tijd van kerst en het terugblikken op het afgelopen jaar. In die sfeer komen de nummers tot stand. Muzikaal gezien sterk beïnvloed door Simon & Garfunkel. De teksten gaan ondere andere over winterse taferelen. Een winters landschap. Een ’huilende’ wind. De tweelingbroers nemen zelf de productie voor hun rekening. In de tussentijd blijven de heren toeren en verzorgen onder andere het voorprogramma van Tim Knol. Dat blijft niet onopgemerkt. In 2012 is Tangarine te gast in De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk verwijst in zijn introductie naar het winterse album. De presentator wordt verrast door de muzikale keus van de heren. Er wordt geen nummer van het album gespeeld. Integendeel. Het is tijd voor een nieuwe song: Walking On A Dead End Street. Een voorproefje op een nieuw album waar aan gewerkt wordt. Maar het loopt anders. Excelsior hapt toe. Tangarine duikt met producer Frans Hagenaars en Tim Knol’s muzikale compagnon Matthijs van Duijvenbode de studio in. Het resultaat: Seek & Sigh. De rest is, kort door de bocht, geschiedenis. In het seizoen 2013/2014 is Tangarine de huisband van DWDD.

Inmiddels zijn we bijna tien jaar, een aantal albums en tours verder. Ik heb Sander en Arnout meerdere keren live gezien. Van een klein intiem theater In Zwolle tot de Oosterpoort en van een huiskamersetting in Tangarine’s toenmalige ‘hometown’ Assen tot een privé concert in een radiostudio. Alle studioalbums en EP’s staan in de kast. Dat geldt ook voor een single die in 2011 in samenwerking met theater Hofpoort in Coevorden en de Culturele Commissie Coevorden wordt uitgebracht: Snowflakes All Around. Een voorproefje op het concert van Tangarine op 20 januari 2012 in theater Hofpoort. Een sfeervol en ingetogen decemberliedje. In gedachten zie je de sneeuwvlokjes langzaam naar beneden dwarrelen. Er vormt zich een wit tapijt. Het nummer is niet terug te vinden op het Decembersongs album. Dat geldt wel voor de bonustrack: White Of The World. Het winterse plaatje is daarmee in alle opzichten compleet.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *