Tambourine – Summer Of Love (1988)

Omdat ik vanwege het weer op zoek was naar nog een zomers liedje, stuitte ik ook deze week op een Nederlandse band: Tambourine. Wat opvallend toch (en jammer vooral), dat sommige artiesten maar een heel beperkt deel van hun repertoire op de streamingdiensten beschikbaar stellen. Tambourine is met wel twee hele liedjes vertegenwoordigd: hun enige hitje High Under The Moon en de B-kant daarvan: Cherry Baby.

Tambourine werd in 1987 in Amsterdam opgericht. De kern van de band bestond uit de uit The Affair (hitje: Unbeatable) afkomstige Saskia van Oerle (zang), Bart van Poppel (bas) en Jac Biro (sitar). Sitar? Jazeker, de groep was sterk geïnspireerd door (de muziek uit) de jaren ‘60. Dat blijkt ook wel uit de titels van hun bekendste liedjes, waaronder mijn keuze van vandaag: hun tweede single Summer Of Love (waarin Bico en zijn sitar al gelijk het intro voor hun rekening nemen). Onder de video gaat de tekst verder.

Je hoort de invloeden van bands als The Byrds, en het zou me niets verbazen als hun Mr. Tambourine Man ook de inspiratiebron voor de bandnaam geweest is. Helaas werd Summer Of Love in de zomer van 1988 geen hit, maar precies een jaar later was het wel raak met High Under The Moon. Dat kwam tot #21 in de Nederlandse Top 40 en werd zelfs in België en Zweden een hitje. Beide nummers stonden op het debuutalbum van Tambourine, Flowers In September (1989).

Hun tweede album, Waterland (1991), kon geen potten meer breken en een jaar later ging de band uit elkaar. Weliswaar met een Zilveren Harp en een Edison op zak, maar ze hebben de belofte helaas niet kunnen waarmaken.

Bart van Poppel dook daarna nog op in onder meer Loïs Lane en is tegenwoordig een van de drijvende krachten achter The Analogues, de Nederlandse supergroep die met beangstigende precisie het latere werk van The Beatles live uitvoert. Saskia van Oerle bracht in 2003, onder de artiestennaam Van Orly, het album Somebody Hold Me uit. In 2010 werden Van Poppel en Bico ‘herenigd’ als muzikanten tijdens de theatertour ‘Heb Je Nog Geneukt’ van Jiskefet.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *