Sway – Yum Yum Gimme Some (1995)

De Noorse zanger Espen Lind ken je allicht van dat ene hitje dat hij scoorde: When Susannah Cries. Toch had hij meer noten op zijn zang, zowel vóór- als nadat hij Susannah aan het huilen had gemaakt.

Hij begon zijn carrière als Sway. Onder die naam bracht hij in 1995 het album Mmm… Prepare To Be Swayed uit. Daarop stond ook zijn debuutsingle, de Hidden Treasure van vandaag: Yum Yum Gimme Some. Overigens geen cover van het gelijknamige Fatback Band-nummer, dat op dat moment al 20 jaar oud was. De enige overeenkomst was een flinke dosis funk, hoewel het geflipte nummer van Sway eigenlijk alle kanten op ging.

Hieronder vind je de originele video, al is die opgenomen van de TV:

Op het punt waar het nummer wordt afgebroken, gaat het eigenlijk nog een minuut door. Een beetje een psychedelische minuut. Als je het complete liedje wilt horen, en genoegen neemt met alleen de audio, is dit een betere link:

Yum Yum Gimme Some werd een Top 20-hit in Noorwegen, maar brak elders geen potten. In Nederland was, ondanks massieve steun van mijzelfve via de zendmast van Unique FM in Heumen, slechts vier weken Tipparade zijn deel.

Na Mmm… Prepare To Be Swayed bracht Lind in 1997 nog een tweede album uit als Sway: de CD Red. When Susannah Cried was daarvan de derde single en zijn definitieve doorbraak in zijn thuisland. Het werd een nummer-1-hit. Niet lang daarna kwam het album opnieuw uit onder Espen Lind zijn eigen naam, en bereikte de single opnieuw de top van de Noorse charts. En dat niet alleen: deze heruitgave haalde ook de Top 10 in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zijn eerste en laatste succes buiten zijn geboortegrond, terwijl hij in Noorwegen later nóg vier keer de hitlijsten zou aanvoeren. Eén van die hits was Scared Of Heights, dat later nog eens fraai gecoverd zou worden door a-ha’s Morten Harket.

De afgelopen 11 jaar is Espen Lind niet meer als artiest actief geweest, maar hij bleef wel liedjes voor anderen schrijven. En niet bepaald onsuccesvol. Elke keer dat Irreplaceable van Beyoncé, Hey Soul Sister (en talloze andere nummers) van Train, of tracks van o.a. Emeli Sandé, Lionel Richie, Chris Brown, Ne-Yo, Jessica Simpson, Jonas Brothers of Atomic Kitten worden afgespeeld of uitgevoerd, klinken kassageluiden in huize Lind.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *