Start reclameblok.
Heeft u deze reclame onlangs gezien? Een paar keer per maand vul ik een enquête in en dan komt deze vraag regelmatig voorbij. Het antwoord? In de meeste gevallen ‘nee’ of ‘eventueel’. Ik kijk weinig (lineaire) tv en de streamingdiensten zijn vanwege het abonnement ‘reclamevrij’. Geen reclamevrij YouTube maar het is niet zo dat deze blijven ‘hangen’. Op het moment dat ik dit schrijf besef ik me maar al te best dat je onbewust toch heel veel reclame krijgt voorgeschoteld. En opslaat. Vanzelfsprekend online maar als je er op gaat letten zal een middagje shoppen in de stad ook een hele waslijst aan reclame-uitingen opleveren. Ik beperk me maar tot de combinatie reclame en muziek. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beeld en geluid. Van bestaande muziek tot speciale gecomponeerde nummers. Er zijn tal van voorbeelden te noemen. Kijk alleen maar naar de rij hits die de fameuze reeks Levi’s reclamespots heeft opgeleverd. Klassiekers die dankzij de reclame (opnieuw) een hit worden. Of wat te denken van Heineken? Melk de witte motor? Maar er zijn ook nummers die in eerste instantie speciaal voor een commercial gecomponeerd worden en uiteindelijk uitgroeien tot een hit.
15 Miljoen mensen is daar een goed voorbeeld van. Een hit dankzij de Postbank reclame. De tekst komt van de hand van reclamemaker Frank Pels. De muziek van het succesvolle duo Fluitsma en van Tijn. De kracht van herhaling. Dat blijkt. Binnen de kortste keren kan ‘iedereen’ het liedje meezingen. De heren duiken de studio in om een lange versie op te nemen. Het wordt uitgebracht op single en staat binnen de kortste keren op nummer 1. Een ander voorbeeld: City To City en The Road Ahead. Nog zo’n typische jaren 90 hit. Speciaal gecomponeerd voor een commercial van een bekend automerk. En meer recentelijk Haevn. In dit geval gaat het ook om een auto-commercial. Om specifiek te zijn twee verschillende merken: Volvo en BMW. Beide leveren veel reacties op. Ook internationaal. Lang leve Shazam! Dankzij de statistieken van deze muzikale zoekmachine komen de muzikale trends boven drijven. Haevn bereikt de internationale Shazam hitlijst. Puur op basis van een productie van amper 30 seconden. Componist en producer Jorrit Kleijen en zanger Marijn van der Meer nemen vervolgens het besluit om er volwaardige liedjes van te maken. De rest is geschiedenis. Een succesvol album en uitverkochte concerten.
Voor de muzikale keus van deze week ga ik terug naar 2000. Op TV is een commercial te zien van verzekeringsmaatschappij Hooge Huys (vanaf 1:21):
In het filmpje wordt iemand gevolgd tijdens zijn ochtendritueel. Vanaf het moment dat de wekker gaat tot het moment dat hij aankomt op zijn werk. Er gaat van alles mis. Tijdens het ontbijt wordt koffie gemorst. Bij het passeren van een makelaarskantoor blijkt zijn droomhuis te zijn verkocht. In de trein wordt de Quote ondersteboven gelezen. Vlak voor de hoofdpersoon het kantoor nadert komt hij bijna onder een auto om vervolgens bij de aankomst eindeloos rond te blijven draaien in de draaideur van het kantoorpand. De boodschap? Niets geeft meer rust dan een goed financieel plan. De bijbehorende muziek? Is het Karma Police van Radiohead? De bijbehorende muziek lijkt verdacht veel op deze klassieker. Het sluit qua thema ook goed aan. In dit geval bad karma. Het gaat niet echt van een leien dakje. Maar die muziek? Wie heeft goed naar Thom Yorke en zijn collega’s geluisterd?
Daar komt de eerder genoemde Frank Pels weer om de hoek kijken. Hij is mede componist van het nummer dat gebruikt wordt: Save my soul. Uitvoerende: Superglue. Zanger is Edwin Meijster. Het levert een klein bescheiden hitje op. Geen Top 40 of Tipparade maar wel een 67ste plaats in de Mega Top 100. Meijster is nog steeds muzikaal actief. In de biografie op zijn website verwijst hij naar zijn muzikale activiteiten waarbij Save My Soul als voorbeeld wordt genoemd. Eén van zijn favoriete opnames. Calender Girl is de tweede track op de CD-single. Geschreven door het duo Pels en Meijster. Frank Pels heeft in de tussentijd een aardig muzikaal cv opgebouwd. Naast 15 Miljoen Mensen schijft hij in de jaren 90 ook nummers voor Katja Schuurman, Linda, Roos en Jessica en Bert Heerink. In de jaren daarna levert de componist via zijn eigen bedrijf The Pels Syndicate Music & Sounddesign een muzikale bijdrage aan tal van commercials. Van Coca Cola tot ING en van Nokia tot Nike. En voor Hoegaarden. Daarvoor schrijft Pels Shades Of White. In 2002 verschijnt dit nummer op single met een instrumentale versie als bonus.
Reclame en muziek. Een fascinerende wereld. Ook het proces dat uiteindelijk tot een commercial leidt. Van idee tot uitgewerkt plan. Van eerste schets tot een volledig product. Van overleg tussen opdrachtgever en maker tot het moment dat de kijker en/of luisteraar er mee in aanraking komt. Het zorgt bij mij voor een muzikale trigger en resulteert in een nieuw muzikaal verhaal.