Sunhouse-Monkey Dead (1998)

Sunhouse-Monkey Dead (hoes)

Een 5 sterren recensie in het Engelse Uncut. Vergelijkingen met Nick Drake en Tom Waits. Sinead O’Connor die de backing vocals verzorgt. Garantie voor succes? Niet perse! Talent en waardering versus commercieel succes. Dat geldt in alle opzichten voor Gavin Clark. Songschrijver en muzikant.

Halverwege de jaren 90 wordt Clark door regisseur en vriend Shane Meadows gevraagd om een aantal nummers te schrijven voor de soundtrack van zijn debuutfilm Small Time. Hij werkt daarvoor samen met drummer Dominic Dillon. De samenwerking resulteert in de band Sunhouse. Debuut Crazy On The Weekend verschijnt in 1998. Op het album staat onder andere de single Monkey Dead. In mijn herinnering hoor ik dit nummer voor het eerst op Radio 3. Onderweg naar Parkpop. Een paar dagen later op fietse naar de platenzaak om de single te bestellen. Het album ontvangt lovende recencies maar commercieel succes blijft uit. Niet veel later gaat de band alweer uit elkaar. Een kort maar krachtig bestaan. Clark blijft muziek schrijven voor de films van zijn vriend. In 2003 richt hij de band Clayhill op. In 2007 is na een aantal EP’s en drie albums de koek op.

In de tussentijd voert Clark een persoonlijke strijd. Een verlegen karakter. Verslavingsgevoelig. Last van depressies en paniekaanvallen. Op muzikaal vlak laat een doorbraak nog steeds op zich wachten. Om zijn gezin te onderhouden gaat hij op een gegeven moment aan de slag als maaltijdbezorger. In de docu Gavin Clark, The Living Room, laat Meadows de pogingen zien die zijn vriend onderneemt om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Maar die komt ondanks enkele bijdrages aan albums van Unkle niet van de grond. In 2015 overlijdt Gavin Clark. 46 jaar jong. Zijn laatste opnames verschijnen later dat jaar postuum op het album Evangelist. Met dank aan muzikale Unkle vrienden James Griffiths en Pablo Clements en bijdrages van Warren Ellis (Nick Cave & The Bad Seeds) en componist Ludovico Einaudi. Een waardig slotakkoord voor een, helaas voor velen, onbekend muzikaal talent.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *