Stephen ‘Tin Tin’ Duffy – Icing On The Cake [Edit] (1985)

Ongelukkige timing… In 1978 vormde Stephen Duffy samen met John Taylor en Nick Rhodes de band Duran Duran. Hij was in eerste instantie zanger en bassist, maar schoof op naar de drums toen Simon Colley zich als bassist bij de groep voegde. Halverwege 1979 verliet hij de band. Niet lang daarna voegde Simon Le Bon zich bij Duran Duran, kregen ze een contract bij EMI en de rest, zoals dat dan heet, is geschiedenis…

Maar Duffy zijn tijd kwam nog wel. In 1982 begon hij Tin Tin, genoemd naar de originele Franse naam van het stripfiguur Kuifje. Met die band nam hij een eerste versie op van het nummer Kiss Me. In zijn latere solocarrière (als Stephen ‘Tin Tin’ Duffy), zou een nieuwe versie van die single hem zijn eerste en grootste hit opleveren. Over dat nummer een andere keer meer.

Ik wil het nu met je hebben over zijn tweede single Icing On The Cake. Een veelzeggende titel, want voor mij is het nog altijd een van de prijsnummers van de jaren ’80. Maar het werd niet zo’n klapper als zijn debuut. Het nummer piekte op #14 in de Britse charts, 10 plekken lager dan Kiss Me. Nog niet onverdienstelijk, als je weet dat opvolgende singles compleet buiten de hitlijsten bleven. Toch is Icing On The Cake altijd een favoriet gebleven van liefhebbers van vergeten of anderszins ondergewaardeerde ‘80s tracks. Als er een fanclub van dat ‘genre’ bestond, was ik daar waarschijnlijk de voorzitter van. Daarom sla ik even met mijn imaginaire voorzittershamer om aandacht te vragen voor deze Hidden Treasure… (lees daaronder nog even verder)

Uit een curieus interview ter promotie van een nieuwe, uitgebreidere versie van Duffy’s debuutalbum The Ups And Downs, bleek dat Icing On The Cake ook een persoonlijke favoriet van hemzelf was. Hij zei daarover: “I never liked The Ups and Downs. I enjoyed mixing with Stephen Street and making Icing On The Cake, but the rest of it is just a mess.” Prima verkooppraatje! 😉

In 1986 vormde Stephen, met o.a. zijn oudere broer Nick, The Lilac Time. Typisch zo’n band die populair was in de Britse underground, maar nooit op grote schaal doorbrak. In later jaren bracht hij als Duffy nog verschillende soloalbums uit, die echt de moeite waard zijn. Ook zat hij, samen met Alex James van Blur, Justin Welch van Elastica en Charlie Bloor nog in de supergroep Me Me Me. Maar zijn grootste klapper maakte hij als medeschrijver en -producer van Robbie Williams’ album Intensive Care. De laatste jaren is het stil rondom Stephen Duffy.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *