Steinski & Mass Media – We’ll Be Right Back (1986)

Ik kom nog even terug op mijn bijdrage van vorige week. Daarbij gaf ik aan dat hiphop niet mijn favoriete genre is, maar dat er altijd uitzonderingen zijn, die de regel bevestigen. Deze week één uit die categorie. Ik kan me herinneren dat toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, ik het een van de creatiefste dingen vond die ik tot dan toe had leren kennen. En nog steeds vind ik het ijzersterk in elkaar zitten.

Double Dee & Steinski zijn twee hiphopproducers: Doug ‘Double Dee’ DiFranco en Steven ‘Steinski’ Stein. Ze hebben zelf nooit een hit gescoord, maar zijn van grote invloed geweest op artiesten als Coldcut, DJ Shadow en The Avalanches.

Sinds beginjaren ‘80 brengen Double Dee & Steinski met enige regelmaat een ‘Lesson’ uit; een collage gebaseerd op underground hiphopsamples, rond een bepaald thema. Juist het gebruik van die samples (en de auteursrechtkwesties die dan om de hoek komen kijken) heeft ervoor gezorgd dat veel van hun muziek tot 2008 niet op CD of online te vinden was. Voor het nummer dat ik deze week naar voren schuif, geldt dat helaas tot op de dag van vandaag.

Hoewel We’ll Be Right Back, uitgebracht als Steinski & Mass Media, officieel geen deel uitmaakte van hun serie ‘Lessons’, past het er qua timing en opzet wel degelijk tussen. Je hoort hun typerende ‘cut ‘n’ paste’-stijl, en er is ook duidelijk sprake van een thema. Het nummer zit namelijk vol samples uit van die typische Amerikaanse radio- en televisiereclames uit de jaren ‘50 en ‘60. Die hebben ze ook nog eens op een humoristische manier verwerkt: door twee ongerelateerde samples achter elkaar te plaatsen, ontstond weer een nieuwe zin. Zo lieten ze bijvoorbeeld ‘10% real fruit juice’ volgen door ‘you’re soaking it in’.

Hieronder zie je de clip uit 1986. Daarin worden allerlei reclames (niet per se degene die Steinski & Mass Media sampelden) aan elkaar geregen tot een op zichzelf staande mash-up. Special guest star: Ronald Reagan

In het kader van ‘right back at ya’ werd het nummer eindjaren ‘80 zélf gebruikt in een reclamespot voor chocoladedrank Ovaltine Light. En zo was het cirkeltje weer rond 😉

Overigens zijn Double Dee & Steinski nog steeds actief. Eind augustus brachten ze hun nieuwste ‘Lesson’ uit: The Crap Game. Die kun je hier bekijken en beluisteren. Je herkent het concept direct (en het blijft leuk).

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *