Stan the man!
Ik begeef me net als de PFC uit Stan Ridgway’s Camouflage in de danger zone. Echter geen ‘big marine’ genaamd Camouflage om mij achter te verschuilen. Calling Out To Carol, die andere hit van de Amerikaanse zanger, gebruik ik als muzikale dekmantel. Kortom deze week twee voor de prijs van één. Een soort van vakantiebonus. De Hidden Treasures schatkist bevat namelijk eigenlijk alleen maar nummers die niet op Spotify staan. Nu is Camouflage wel te vinden op Spotify maar dan in de extra lange albumversie. Kortom niet de singleversie die in 1986 een hit wordt. De vermelding Special Version From the I.R.S. LP The Big Heat, die op de single staat, spreekt voor zich. Toch? Mocht ik me toch nog moeten verantwoorden voor de muziekjury dan is hier alvast het antwoord: “I plead not guilty! Things are never quite the way they seem, Your Honour!”
Maar het gaat om de muziek. Stan Ridgway! Een opvallende verschijning met een bijzonder stemgeluid. Een stem die je wellicht bij een countryzanger zou verwachten die vol overtuiging donkere en bloederige murder ballads ten gehore brengt. Maar in muzikaal opzicht lijkt ook niks zoals het lijkt. Ridgway begint als componist van filmmuziek. Tegenover zijn werkplek is The Masque gevestigd. Een punkclub die een belangrijke rol speelt in de begindagen van het punktijdperk. Ridgway raakt al gauw geïnteresseerd in de opkomende punk/wave beweging. Dit resulteert in de oprichting van Wall of Voodoo. Een bijzonder gezelschap. De band maakt een, voor die tijd, bijzondere cross-over van (vroege) synthesizerpop en de iconische western soundtracks van Ennio Morricone. New Wave meets spaghetti Western/country. Check voor de aardigheid eens de coverversie van Johnny Cash’s Ring Of Fire of de live-uitvoering van The Morricone Themes. De band is echter vooral bekend van de culthit Mexican Radio. Afkomstig van het in 1982 verschenen album Call Of The West.
Een jaar later vertrekt Ridgway en en richt zich in 1ste instantie weer op de filmmuziek. Samen met Stewart Copeland van The Police neemt hij voor de soundtrack van Rumble Fish, een film van regisseur Francis Ford Coppola, het nummer Don’t Box Me In op. In de bijbehorende clip zijn o.a. Mickey Rourke, Matt Dillon, Tom Waits en Dennis Hopper te zien. Een clip die veel te zien is op MTV.
In 1986 verschijnt het solodebuut The Big Heat met daarop onder andere de single Camouflage. Stan Ridgway op z’n best. Zijn doordringende stem in combinatie met het gedramatiseerde verhaal. Een muzikale verhalenverteller pur sang. Een spannende film samengevat in één nummer. Het verhaal van een jonge soldaat die tijdens de Vietnamoorlog in de jungle in problemen raakt. Vanuit het niets is daar de helper in nood. Marinier Camouflage die ervoor zorgt dat de soldaat weer veilig terug kan keren naar zijn basis. De marinier verdwijnt na deze reddingsactie in het holst van de nacht in de jungle. Als de soldaat terugkeert op zijn basis en vertelt over zijn avontuur blijkt Camouflage te zijn overleden. Zijn laatste woorden? Sempre Fi (altijd trouw). Zijn wens? Het leven redden van een jonge marinier. Moraal van dit verhaal? ‘Dingen zijn zelden zoals ze lijken’.
Na dit succes scoort Stan Ridgway in 1989 nog een hit in Nederland: Calling Out To Carol. De derde en laatste single van zijn tweede soloalbum Mosquitos. Veronica roept het nummer uit tot Alarmschijf. Een 19de plaats is uiteindelijk het eindstation. Zijn tweede en laatste hit in Nederland en .. niet terug te vinden op Spotify. De afgelopen 30 jaar heeft de zanger echter niet stil gezeten. Ridgway heeft meerdere sololabums uitgebracht, muzikale bijdrages geleverd aan verschillende films en is gestart met het muzikale project Drywall. Hij heeft zelfs samen met zijn vrouw Pietra Wexstun een kinderCD uitgebracht met de veelzeggende titel Silly Songs For Kids Volume 1. Geldt hiervoor ook things are never quite the way they seem? Aan de ene kant maakt het mij nieuwsgierig maar ik denk dat ik maar op safe speel. Ik hou het voorlopig bij Wall Of Voodoo en Stan Ridgway solo.