Sprung Monkey – Get ‘em Outta Here (1999)

Het uitzoeken van de muziek die je hoort in films, TV-series en reclames is een vak apart. Soms klinkt die muziek zo subtiel in de achtergrond, dat hooguit je onderbewuste er iets van meekrijgt, maar soms ook is het liedje bepalend voor de impact die een scene maakt. Vooral nummers uit die laatste categorie kunnen na het gebruik in zo’n ‘sync’ nog wel eens uitgroeien tot grote hits.

Maar net zo vaak gebeurt er ook helemaal niets. De rockband Sprung Monkey, uit San Diego, is daar een goed voorbeeld van. Gedurende hun hele carrière, van 1991 tot 2002, waren zij mateloos populair bij muzieksamenstellers voor films en TV-series. Een exacte opsomming is op aanvraag bij mij verkrijgbaar, maar geloof me dat in de jaren ‘90 van de vorige eeuw meer dan tien van hun nummers te horen waren in allerhande films en series. Vanwege de aard van de muziek waren dat vooral actiefilms. Sprung Monkey maakte namelijk springerige (pun intended) funky rock in de betere Red Hot Chili Peppers-traditie.

Ondanks al die gratis reclame is het de band nooit gelukt op grote schaal door te breken. Zelfs in hun eigen Amerika scoorden ze slechts één hitje: Get ‘em Outta Here, in 1998. Dat is dan ook gelijk hun enige single die, behalve naar het witte doek, een half jaar later ook de cross-over naar Europa maakte. Mogelijk omdat de film waar het in gebruikt werd, ‘10 Things I Hate About You’, ook hier behoorlijk succesvol was. En anders wel omdat het nummer ook in deze contreien regelmatig op de radio te horen was. Terecht, want wat blijft dit een heerlijke track!

Van 2005 tot 2016 had Sprung Monkey overigens nog een tweede leven, dat zich grotendeels op het podium afspeelde en waarbij ze vooral teerden op het materiaal uit hun eerdere carrière. Dat ene album dat ze in 2013 nog uitbrachten had dan ook de toepasselijke titel Dead Is Dead.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *