Splitsing-Een Zomer Lang (1987)

Splitsing-Een Zomer Lang (hoes)

Zomer in Groningen.

Op een tropische dag als vandaag heb ik wel zin in wat relaxte zomerse klanken. Van die typische lome hangmatmuziek. Nu heb ik vorig jaar al een aantal StayCcool! Relax!!! Chill out!!!-Spotifylijstjes samengesteld. Verkoelend, verfrissend en vooral erg relaxt! Van The Zombies tot MC 900 Feat. Jesus en van The Orb tot Orleans. Maar ja Spotify hé. Verboden terrein voor deze muzikale schatbewaarder. Daarom maar een verfrissende duik in het persoonlijk muziekarchief. Ondanks dat ik inmiddels alweer een paar dagen aan het werk ben overheerst het vakantiegevoel nog wel een beetje. Zeker met het, letterlijk en figuurlijk, zomerse plaatje van vandaag in gedachten. Ik hou het dichtbij huis. Nee geen pssst pssst Hoornse Plas. 10 minuten fietsen vanuut Stad, en vanaf mijn huis, en joe liggen plat. Hoornse Plas is een Groningstalige klassieker van Rooie Rinus en Pé Daalemmer. Dit illustere duo viert dit jaar overigens het 40 jarig bestaan. Maar ook Pé en Rinus gaan met hun tijd mee en zijn ook alweer een tijdje op Spotifaaij te vinden.

 

Maar ik blijf wel in Grunn. Terug naar de zomer van 1982. Tijdens deze zomer ontstaat vanuit theatergroep Werk In Uitvoering de band Splitsing. Drie jaar na de oprichting behaalt de band de Tipparade met Wind En Zeilen. Afgelopen zaterdag was dat toevallig precies 35 jaar geleden. De zomer van 1985. Met mijn ouders op vakantie. De Top 40 luisteren via de transistorradio. Naar de winkel om de Hitkrant te kopen. Daarin staat een overzicht van de actuele hitlijsten. De lijstjes-administratie moet natuurlijk ook tijdens de vakantie bijgehouden worden. Wind En Zeilen heb ik ongetwijfeld ook regelmatig voorbij horen komen. De Top 40 blijft buiten bereik maar dit zonnige nummer komt regelmatig voorbij op Hilversum 3. Anno 2020 hoeft de temperatuur maar iets boven de 25 graden uit te komen of dit nummer is op de radio te horen. Some things ‘never’ change.

35 jaar na dato staat op Spotify de teller inmiddels op bijna 87000 streams. Kun minder zou men in Groningen zeggen. Maar de keus van deze week valt op een ander nummer van Splitsing namelijk Een Zomer Lang. In de zomer van 1987, twee jaar na Wind en Zeilen, blijft dit nummer ook steken in de Tipparade. Dat geldt ook voor Recht Uit Het Hart. De titeltrack van het tweede Splitsing-album. Begin 1988 splitsen de wegen van de bandleden. Dat geldt niet voor zanger Peter Groot Kormelink en toetsenist Herman Grimme. Het duo vormt begin jaren 90 de Jazzpolitie. In de zomer van 1993 is het raak met Liefdesliedjes. Een grote hit en inmiddels uitgegroeid tot een Nederpopklassieker. Daarnaast wordt debuutalbum De Jazzpolitie beloond met een Zilveren Harp. In 1994 brengt de groep in het kader van de 5 mei-viering het nummer Bommen En Granaten uit. De groep is dat jaar als Ambassadeur Van De Vrijheid op acht Bevrijdingsfestivals te zien. Na drie albums en een aantal singles komt er in 1998 een eind aan de samenwerking tussen Groot Kormelink en Grimme. Beide blijven muzikaal actief.

In 2014 is er een korte opleving. De organisatie van Retropop vraagt of Splitsing en de Jazzpolitie te boeken zijn voor het jaarlijkse festival in Emmen. Hoewel beide bands niet meer bestaan lijkt het Peter Groot Kormelink wel een leuk idee om op het festival op te treden. Dit resulteert in de SplitsPolitie, een band met oud-leden van zowel Splitsing en de Jazzpolitie. Overigens zonder Herman Grimme. Er verschijnt zelfs een single met de toepasselijke titel ‘Een Zomer’. In de zomer van 2014 galmen de bekende klanken van beide groepen nog een keer over het terrein van het Retropopfestival.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *