Speakersluts feat. Buffalo Bob, Fred Cassette & Buddy Volly-Punkpourri (1999)

Speakersluts-Punkpourri (hoes)

Feest!

Eén keer knipperen met je ogen en er is drie jaar voorbij. Drie jaar? Inderdaad Hidden Treasures bestaat drie jaar! Hiep hiep hiep! Hoera! Een Facebook bericht van mede schatbewaarder Werner vormt voorjaar 2020 de aanleiding tot een muzikaal onderonsje. De hoofdrolspelers? Werner, Sjaak en ondergetekende. Het onderwerp? Simpelweg het feit dat er heel veel liedjes niet te vinden zijn op Spotify. Resultaat? De Hidden Treasures 2.0 Facebookpagina. Qua titel geïnspireerd door het Hidden Treasures soundbook van Gerard Ekdom. Het begint met het plaatsen van een clip met een korte toelichting. Het loopt echter, in de positieve zin van het woord, al snel uit de hand. De beknopte toelichting maakt al gauw plaats voor wat langere verhalen. Uiteindelijk resulteert dit in complete artikelen. Drie jaar Hidden Treasures 2.0 kort samengevat: een wekelijkse krent uit de pap. Fijn om het muzikaal enthousiasme met jou als lezer te delen. Niet alleen in puur muzikaal opzicht maar ook om je deelgenoot te maken van de wekelijkse ontdekkingstocht.

Zal ik net als bij de vorige jubilea nog een keer terugblikken en een ultieme hidden treasure tevoorschijn toveren? Bij het éénjarig bestaan valt de keus op Falling In And Out Of Love van Johnny Nash. Een jaar later is Topper Headon’s Leave It To Luck opnieuw aan de beurt. De allereerste die ik uit de schatkist tevoorschijn tover. Ik pak het dit jaar anders aan. Bij een jubileum hoort een feestelijk muziekje. Een gezellige potpourri. Opties: Johnny Hoes en/of James Last? Wat het repertoire van deze twee muzikale grootheden kun je wel even vooruit. Maar ik gooi het over een andere muzikale boeg. Een keus waarbij mijn twee grote passies samenkomen: muziek en radio. Met dank aan een belangrijke inspiratiebron. Mede verantwoordelijk voor menig hidden treasure verhaal. Radioheld Rob Stenders. Er is het nodige aanwezig in het persoonlijke radioarchief. Van volledige programma’s tot vormgeving en van radiofragmenten tot de aan Stenders gerelateerde muzikale releases. Deze worden zonder enige vorm van twijfel direct aangeschaft. Dat geldt onder andere voor het muzikale alterego van Stenders; Buffalo Bob. Bekend van de Top 40 hit Sympathy For The Devil. Daarover later ongetwijfeld nog een keer meer.

Terug naar 1999. Rob en vriend Fred zijn elke werkdag te horen op de landelijke popzender. De tijd van de nodige gein en ongein. De Anton Geesink Quiz, Papa Kluivert en Chriet Titulaer. En niet te vergeten het ‘homo-geen’-huwelijk van de twee radiovrienden. Of wat te denken van de muzikale persiflages. Herinner je je Zwepie en Zwepie nog. Of De Kelder? Het muzikale antwoord op De Kast. Een hoogte of dieptepunt? Het is ook het jaar van de samenwerking tussen Buffalo Bob, Fred Cassette, Buddy Volly en The Speakersluts. The Speakersluts: een illuster gezelschap met een voorliefde voor ouderwetse punk. Alle leden zijn werkzaam in de muziekbusiness. In de Watt, een Nederlands tijdschrift dat in de jaren 90 wordt uitgegeven, wordt de band als volgt geïntroduceerd.

“Het concept is even uniek als sympathiek: Vijf jongens uit de muziekindustrie die er voor de lol af en toe wat punknummers doorheen jassen. Old school punk welteverstaan. Het ultiem doel: een recensie in het Amerikaanse punktijdschrift Maximum Rock And Roll.“

Fret magazine komt met de volgende kop:

“Hoereren tot je erbij neervalt. Het relaas van de eerste onvervalste hype in de Nederlandse popmuziek.”

Lang verhaal kort. In 1997 verschijnt de EP frontline, wordt de single Teenage Ice Cream Girl omarmt door Kink FM en staan de heren in de Melkweg en op Lowlands. In het interview wordt door zanger Birdy ook nog even gewezen op feit dat het eerste doel al snel is bereikt. Een positieve recensie in het magazine Maximum Rock And Roll. Een volgende stap? Een album opnemen in San Francisco. Dat album komt er niet maar een paar jaar later wel een single: een feestelijke potpourri. Geproduceerd door J.B. Meyers. Met special thanks to Buffalo Bob & Fred Cassette voor de inspiratie en de zang. Een single waarvan de opbrengst naar het Ronald McDonald huis gaat. De muzikale ingrediënten? Vier klassiekers met een hoog meezing gehalte. Een soort van Stars On 45 medley maar dan wel in een onvervalste old skool punk versie. De aftrap wordt verzorgd door het Wilhelmus. Onder het mom van ‘ben ik van Duitsen bloed’ wordt vervolgens de Schlager Schöne Maid, in de Nederlandse variant, er in ramp tempo doorheen gejast. Daarna krijgt de wonderschone, wilde en Vlaamse boerendochter een muzikaal eerbetoon. Ronnie Tober’s Geweldig vormt het slotakkoord. Met excuses van Rob en Fred. Die bieden ze tijdens de opnames van de bijbehorende videoclip dan ook meten aan. Excuses aanvaard!

Het resultaat? Een 91ste plaats in de Top 100. Het levert in ieder geval geen nieuw platencontact op. En een plaat opnemen in Amerika? Daar komt het ook niet van. Maar nu, bijna 25 jaar na dato, tovert het net als destijds wel weer een vette glimlach op mijn gezicht tevoorschijn. En anno 2023 met een extra reden. Een jaar of vier na deze muzikale potpourri leer ik een aantal van de Speakersluts persoonlijk kennen. 2002 is het jaar waarin ik van mijn passie mijn beroep maak. Dan maak ik ook persoonlijk kennis met het fenomeen ‘plugger’.

Plugger-Iemand die platen en artiesten plugt, vooral in opdracht van een platenmaatschappij.
Pluggen-nieuwe grammofoonplaten steeds weer (voor de radio) ten gehoren brengen om ze populair te maken en de verkoop te stimuleren,

(Van Dale)

Inderdaad er moeten plaatjes gepromoot, gedraaid en verkocht worden. Elke plaat die wordt gepromoot wordt is een toekomstige hit. Maar die passie voor muziek is ook duidelijk voelbaar. Het heeft in de loop van de jaren heel veel mooie en bijzondere gesprekken en muzikale ontdekkingen opgeleverd. Niet alleen werk-gerelateerd maar ook zeker als muziekliefhebbers onder elkaar. Van sommige platenkastfavorieten weet ik nog steeds dankzij welke Speakerslut ik het nummer in kwestie heb leren kennen. Of een leuk gesprek hebben opgeleverd. Het toverwoord: muzikaal enthousiasme. Die vlieger gaat ook op voor 3 jaar hidden treasures.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *