Sovory – Did You Mean What You Said (1996)

Tja, je kunt wel een lang verhaal willen schrijven, maar dan is enige informatie wel handig, qua houvast. En daaraan ontbreekt het volledig, in het geval van Sovory. Wel een geweldige, schijnbaar unieke naam, want als je die naam in Google typt, vind je alleen maar verwijzingen naar deze man. En dan vooral naar dat ene, naar zichzelf genoemde album, dat hij in 1996 uitbracht. Dat gebeurde door het Polydor-label, destijds onderdeel van het machtige PolyGram. Wat duidelijk geen garantie was voor succes…

Het vergt wat zoek- en spitwerk om erachter te komen dat zijn volledige naam Allen Sovory II is, en dat we hier te maken hebben met een Amerikaans zanger, componist en producer. Zijn roots liggen in Union City, Californië, maar hij opereert tegenwoordig vanuit Los Angeles. Althans, ‘opereert’ klinkt actief, maar in elk geval op muzikaal gebied spookt hij nog maar weinig uit. Begin deze eeuw schreef hij nog liedjes voor o.a. Howard Jones, Siedah Garrett (bekend van haar duetten met Dennis Edwards en Michael Jackson), Baha Men en Paula Abdul, maar toen was het wel zo’n beetje klaar.

En dat terwijl zijn carrière met dat album Sovory zo veelbelovend van start ging. Ik heb er in 1996 en 1997 verschillende nummers veel van gedraaid op Radio Nijmegen. In oude playlists vond ik terug dat ik zijn muziek omschreef als een kruising tussen Seal, Lenny Kravitz en Steely Dan. Er werden vier singles van het album getrokken (Polydor kan dus geen gebrek aan inzet verweten worden), maar met afnemend succes: Midnight Sun was single 4, Right Back (goede track!) nummer 3, Soul de tweede, maar in dit geval geldt toch echt ‘de eerste de beste’.

De CD werd begin 1996 voorafgegaan door de single Did You Mean What You Said. Een nummer waar vooral die Seal- en Kravitz-referentie op van toepassing is. Intens en broeierig, nu ik het weer eens terugluister. Het was zelfs, tussen tracks van o.a. Terence Trent D’Arby, Massive Attack en Black Grape, opgenomen op de soundtrack van de film ‘The Fan’. Ondanks een cast met Robert De Niro en Wesley Snipes (evenals Aaron Neville en Jack Black) werd dat echter een zeperd, net als de carrière van Sovory uiteindelijk.

Maar Did You Mean What You Said blijft om door een ringetje te halen!

(Goed verhaal, lekker… lang 😉)

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *