Skik-De Sneij (1998) / Daniël Lohues-Met Kerst En Aold & Nij (2006)

Daniel Lohues-Kerst

Kerst en aold & neij.

Over kersttradities gesproken. De laatste woorden van het hidden treasures verhaal van vorige week. Ik zet deze week de kerstreeks voort. Het is kerstavond. Tijd voor een jaarlijkse traditie. Elk jaar haal ik dezelfde kerst-elpee uit de platenkast tevoorschijn. Op dit album, dat inmiddels ruim 50 jaar oud is, staat een kerstklassieker. Een traditional. Een lied dat zijn oorsprong kent in Oostenrijk. Volgens de overlevering is de tekst al in 1816 geschreven. Twee jaar later volgt de melodie. Kerst 1818 wordt het voor het eerst gezongen. Nu ruim 200 jaar later is het in meer dan 300 talen en dialecten vertaald. Het is ook door tig artiesten op de plaat gezet. Silent Night! Mijn favoriete uitvoering? De versie van de koningin van de gospel: Mahalia Jackson. Puur. Rechtuit het hart. Vol overtuiging verkondigt ze haar, muzikale, boodschap. Kippenvel. Elk jaar weer. Mahalia Jackson en het album Silent Night: Songs For Christmas hoort er voor mij gewoon bij in deze periode van kerst en aold & neij. Silent Night. Stille Nacht. Het lied dat het bijbels kerstverhaal vertelt. De geboorte van Jezus. Het verhaal waar ik mee ben opgegroeid. Anno 2021 heeft dit voor mij een meer symbolisch karakter. Dat geldt natuurlijk ook voor oud en nieuw. Tradities. Symboliek. Prachtig samengevat in iets simpels als het verschil tussen knieperties en rollegies. Heerlijke lekkernijen. Voor mij van jongsaf aan onlosmakelijk, eigenlijk meer smakelijk, verbonden met oud en nieuw. Het platte kniepertie staat symbool voor het afgelopen jaar. Eind december heeft het jaar zich helemaal ontvouwen. Het rollegie als symbool voor het nieuw jaar.

De laatste weken van het jaar. De tied van kerst en aold & neij. De periode van samenzijn, terugblikken op het afgelopen jaar en natuurlijk de goede voornemens. Tijd van bezinning? Of juist wat meer besef van tijd en dimensie? Wat! Alweer een jaar voorbij? Daniël Lohues weet met dit soort thema’s wel raad. De muzikale grootmeester weet de juiste snaar te raken. De dagelijkse dingen waar je misschien niet altijd bij stil staat benoemen. Het vinden van de juiste woorden. Groots door klein te blijven. Herkenbaar maar kom er zelf maar eens op. Teksten die je letterlijk en/of figuurlijk kunt opvatten. Op het ene moment klinkt het op het eerste gehoor vrolijk en luchtig. Het tovert spontaan een glimlach op je gezicht tevoorschijn. Op een ander moment wordt een diepere laag aangeboord. Een gevoelige snaar wordt geraakt. Het zet je aan het denken. Verrek! Die Lohues hef wel geliek.

Daniël heeft inmiddels meerdere kerstnummers uitgebracht. Kerstmis met joe over mooie lichies, nepsnei op de raams en kaordies vol met wensen. Alleen de conclusie is dat een Kerstmis met joe d’r niet in zit. Want dat wordt ja een gedoe. Nee dan het nostalgische Sneeuwen. Een muzikale samenwerking met Herman Finkers. Gebaseerd op een tekst van dichter en taalkunstenaar Willem Wilmink. Een muzikaal kerstsprookje.

“Vroeger kon het zo hard sneeuwen, zo’n dik pak. Dus je kon alleen je huis uit langs het dak.”

In gedachten dwaal ik af naar de winter van 1979. Even weer dat jongetje die net zes is geworden en door de sneeuwduinen banjert. Het is niet het eerste ‘let it snow let it snow’-nummer van Lohues. In 1998 brengt de VPRO de verzamelCD Zo, Dit Is Kerstmis uit. Een album met kerstnummers van verschillende Nederlandse artiesten en bands. Van Lennon’s Happy XMas in de versie van Daryll-Ann tot Guus Meeuwis en van Bettie Serveert tot Extince. En Skik met De Sneij.

“En die sneij die denken we der wel bij
Want zunder sneij is’t ok wel Kerst en old en neij”

Zo is’t maar net. En heurt de sneij d’r ok volgens de kersttraditie bij? Dat is de vraag.

“En bovendien toen in Bethlehem
Zullen ze daor toen ok ’n pak sneij had hebben?”

Sneij of gien sneij. Ik wens je een fijne kerst en daornao op naar aold en neij!

p.s. En je kriegt d’r nog een extra kerstbonus van Daniel Lohues bij.

https://www.youtube.com/watch?v=MLqEo0wwY98

 

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *