Siobhan – Paris Rendezvous (1989)

‘Waarover een andere keer meer’, schreef ik twee weken geleden, toen ik in mijn verhaal over America van The Dutch refereerde aan de band Siobhan. Maar waarom wachten tot ‘een andere keer’ als ik er ook direct over kan schrijven? Dit sluit per slot van rekening mooi aan op mijn vorige bijdrage…

Als The Dutch in 1987 ophoudt te bestaan, vormen alle leden, op gitarist Klaas ten Holt na, de band Siobhan (uitspreken als ‘Sjevon’). Ze trekken Petra Lugtenburg, die ze een jaar eerder hadden leren kennen, aan als frontvrouw. Omdat ik vorige keer uitgebreid stilstond bij The Dutch, focus ik deze keer op de zangeres.

Lugtenburg wordt in 1960 in Blaricum geboren als dochter van zangeres Reny Boone en radio-omroeper en tv-regisseur Ger Lugtenburg. Op 17-jarige leeftijd bereikt ze de finale van ‘VARA’s Voorstelling’, een soort vroege voorloper van de ‘Soundmixshow’ en ‘Idols’. Beginjaren ’80 combineert ze het muziek maken met een studie Franse taal- en letterkunde. Niet veel later voegt ze zich bij de Haarlemse band Cloud Nine, waarvan de muziek in de pers wordt vergeleken met o.a. The Waterboys en Aztec Camera. Een jaar later nemen ze met technicus Jaap Eggermont het minialbum Waterland op, dat wordt geproduceerd door Henk Hofstede en Robert Jan Stips van de Nits. In 1986 zingt Lugtenburg op haar beurt mee op de cd Henk van de Nits en gaat met hen op tournee. Dat najaar levert Cloud Nine een bijdrage aan het project La Grande Parade, waarvoor 39 Nederlandse muzikanten uit verschillende groepen zich laten inspireren door schilderijen uit de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Het nummer Maternité van MAM (met de onsterfelijke tekst ‘mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?’) is daarvan destijds veel op de (VARA-)radio gedraaid.

Tijdens dit project ontmoet Lugtenburg Jan Croon van The Dutch. Als zijn band niet lang daarna ophoudt te bestaan, besluit hij samen met zijn medebandgenoten Bert Croon (zang, toetsen), Jan de Kruijf (bas), Klaas Jonkmans (drums), (gast)gitarist Frans Heessels én Petra Lugtenburg de groep Siobhan te beginnen.

Zij brengen in 1989 welgeteld één album uit: Songs From The Well. Dat bevat verzorgde popliedjes, waarvan er twee – Paris Rendezvous en Sweet Rose – op single worden uitgebracht. Alleen die eerste haalt de Tipparade en is mijn Hidden Treasure van vandaag (lees verder onder de video).

Niet veel later valt ook Siobhan uit elkaar. Hans Croon maakt een wereldtournee met de band Seven Slowhands en duikt op bij Mathilde Santing, en Klaas Jonkmans drumt een tijdje bij Powerplay. Lugtenburg werkt met talloze Nederlandse muzikanten, waarvan velen te horen zijn op haar solodebuutalbum Shellfire, die ze in 1997 uitbrengt onder de artiestennaam p’etra. OOR noemt dit ‘de eerste Nederlandse triphop-cd’.

De zangeres overlijdt in augustus 2019. Ze is nooit heel bekend geworden bij het grote publiek, maar laat een paar fraaie liedjes na. Daar moet je, ook online, goed naar zoeken, maar het is de moeite van het schatgraven waard.

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *