Secret Service-Flash In The Night (1981)

Secret Service-Flash in the night (hoes)

Nog een paar weken en dan is het weer tijd voor het Eurovisiesongfestival. Dan staat Malmö in het teken van deze jaarlijkse happening. 50 jaar na de winst van ABBA met Waterloo. Het heeft, met dank aan 2023 winnares Loreen, zo moeten zijn. De Zweedse inzending wordt gekozen tijdens het jaarlijkse Melodifestivalen.

Dit brengt mij bij een fijne synthpop plaat. 80’s verantwoord. In 1979 doet Ola+3 mee aan de Zweedse voorronde. Het is de band rond zanger Ola Håkansson. In de jaren 60 succesvol met Ola & The Janglers. Met deze groep scoort hij in Zweden meerdere hits.  Een cover van Let’s Dance van Chris Montez levert zelfs een bescheiden Amerikaans hitje op. Ruim 10 jaar later eindigt Ola+3, what’s in a name, als derde tijdens de Zweedse Eurovisie voorronde. Na dit avontuur gaan de muzikanten verder onder de naam Secret Service. Al gauw verschijnt debuutalbum Oh Susie. De titeltrack bereikt de 1ste plaats in Zweden. Een Top 10 hit in Duitsland, Noorwegen en Denemarken.

In 1981 komt Flash In The Night uit. Voor deze single maakt de band gebruik van een LinnDrum drumcomputer. Volgens toetsenist Tim Norell het eerste exemplaar in Zweden. Het is de tijd van bands als Visage en Ultravox. Een sound die Norell aanspreekt. De donkere synthesizer klanken zorgen voor de nodige inspiratie. Een piano solo met een vleugje Rachmaninov, de Linn drumcomputer en twee Prophet synthesizers doen de rest.

“When we struck down the first chord, it sang as if the sky opened”
(Tim Norell – 1955 – 2023).

Scandinavië en zowel de Ooster-en Zuiderburen gaan voor de bijl. En Nederland? Geen Top 40 hit maar wat mij betreft douze points! Leuk wist-u-datje om het Eurovisiecirkeltje weer rond te maken. Zanger Ola Håkansson neemt in 1986 een nummer op met ABBA zangeres Agnetha: The Way You Are. Het levert het duo in Zweden een (ABBA) gold plaat op. En Secret Service? De groep vindt in 1987 (voorlopig) zijn waterloo.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *