Sandy Coast-Summertrain (1972)

Sandy Coast-Summertrain (hoes)

Op de zomerse (’tiener’)tour!

Een zonnige vrijdagochtend. Begin juni. Het begin van een lang Pinksterweekend. Het zonnetje schijnt. De lucht is blauw. Op Facebook verschijnt een bericht van Kayak-zanger en ‘buurman’ Bart Schwertmann. Op de bijbehorende foto zijn twee albums en een single van de Nederlandse band Galaxy-Lin te zien. De band van Robbie van Leeuwen. Bekend van The Motions en Shocking Blue. Schrijver van de wereldhit Venus. In 1973 richt Van Leeuwen Galaxy-Lin op. Zanger is zijn oude Motions maatje Rudy Bennett. In de zomer van 1975 scoort de groep een hit met Long hot summer.

Jaren later wordt in Groningen Galaxy opgericht. What’s in a name? Inderdaad die naam is te danken aan Galaxy-Lin. Dat laat Bart, zanger van Galaxy, in het bewuste bericht op die zonnige vrijdagochtend weten. Het bericht resulteert in een muzikaal onderonsje. Het zorgt voor de nodige inspiratie. Er vormt zich binnen no time een 60’s & 70’s nederpop lijstje in mijn hoofd. Actie=reactie. Kortom snel een Spotify playlist aanmaken. Naast Galaxy-Lin mogen hidden treasures van Water en Windjammer  niet ontbreken. Maar ja helaas niet op Spotify. Het ene na het andere muzikale luikje wordt geopend. Summertrain van Sandy Coast! Fijn! Click and select? Ja en nee! Bij de eerste noot is het meteen ‘raak’. Een opnieuw opgenomen versie. Het origineel is niet te vinden op Spotify. Gelukkig wel in in de persoonlijke platenkast. Uiteindelijk levert het ‘Nederpop lijstje in de dop’ een nieuw hidden treasure verhaal op. Oh ja en alsnog een Nederpop Spotifylijst.

Sandy Coast wordt begin jaren 60 opgericht door Hans Vermeulen. Destijds slechts 14 jaar oud. In eerste instantie gaat de band onder de naam Sandy Coast Skiffle Group van start. Broer Jan wordt ook voor de band gevraagd. Hij gaat echter alleen akkoord als de band zich niet op de, destijds populaire, skiffle muziek gaat richten. De naam wordt vervolgens gewijzigd in Sandy Coast Rockers. Later ingekort tot Sandy Coast. In 1965 wint de band een talentenjacht van het muziekblad Hitwezen en sleept daarmee een platencontract in de wacht. De eerste singles weten geen potten te breken. Met de vierde single is het raak. Een cover van de klassieker We’ll Meet Again. De eerste Top 40 notering is een feit. Tussen 1966 en 1973 scoort de band twaalf Top 40 hits. In de zomer van 1972 verschijnt Summertrain. Radio Veronica roept de single uit tot Alarmschijf. Het wordt vervolgens één van de grootste hits van de band. Het is de tweede, en laatste, Top 10 hit. Hans Vermeulen staat bekend als muzikale duizendpoot. Begenadigd componist, liedjesschrijver, producer en muzikant. Verantwoordelijk voor een groot deel van het Sandy Coast repertoire. Summertrain komt echter op naam van toetsenist Ron Westerbeek. Zoals het in die tijd wel vaker gebeurd wordt het nummer alleen op single uitgebracht. Het verschijnt niet op één van de studioalbums. In 2018 verschijnt echter een fraaie box: Subjects Of My Thoughts. Een box met alle studioalbums van de band maar ook het solowerk van Hans Vermeulen. En van zijn andere band: Rainbow Train. Als extraatje is een bonus CD toegevoegd met ‘non album singles, b-sides and more’ met vanzelfsprekend Summertrain.

Maar wat gebeurd er na deze hit? Een klein jaar later wordt Stonewall uitgebracht. Op dit album staat onder andere de single Blackboard Jungle Lady. Met een 31ste plaats als hoogste notering een bescheiden hit. Stonewall flopt. In 1974 stopt de band. De broers Vermeulen richten Rainbow Train op. Daarnaast stort Hans Vermeulen zich vol overgave op zijn werk als producer en componist. Zo schrijft en produceert hij The Alternative Way, de eerste nummer 1 hit voor Anita Meyer. Bandleden Westerbeek en Bevoort beginnen de eerder genoemde band Water. Deze band levert onder andere het prachtige Holiday Hideway af. Geen hit maar wel een fijn zomers 70’s Nederpopjuweeltje. Uit de hete zomer van 1975. Met een hittegolf van achttien aaneengesloten 30 graden plus dagen a long hot summer. De zomertrein ‘dendert’ dat jaar voort door het land. Begin jaren 80 volgt een retourtje Sandy Coast. Bestemming? Het prachtige Eyes Of Jenny!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *