Rox – My Baby Left Me [Single Version] (2009)

Als je aan Rough Trade denkt, denk je vooral aan indiebands als The Smiths en Belle & Sebastian. Toch had het label altijd al zijn uitstapjes. Een daarvan was de half-Iraanse en half-Jamaicaanse (maar in Londen opgegroeide) Roxanne Tataei, kortweg Rox. De zangeres noemt onder meer Joni Mitchell, Sadé en Alanis Morissette als inspiratiebronnen, maar Lauryn Hill is toch wel haar meest hoorbare invloed. File under ‘neo-soul’.

Rox deelde een vroege versie van het nummer My Baby Left Me al in 2008 op internet en kreeg naar aanleiding daarvan een platencontract. De eerste single die Rough Trade eind 2009 uitbracht was de ‘buzz track’ No Going Back. In het voorjaar van 2010 kwam My Baby Left Me uit als officieel debuut. Voor die release was het nummer voorzien van een vollere sound, onder meer door een prominentere beat. Deze versie was geproduceerd door Al Shux, die zijn sporen al verdiend had bij Jay-Z en Lupe Fiasco. Hij zat ook achter de knoppen voor een deel van haar debuutalbum Memoirs, dat iets later uitkwam.

Over radio-aandacht had My Baby Left Me niets te klagen. Vooral Radio 2 ging er behoorlijk in ‘hangen’. Met #12 als hoogste notering in de Nederlandse Top 40 was het hier dan ook een veel grotere hit dan in haar thuisland. Toch hoor je het sinds 2010 zelden meer en het zou me zelfs niet verbazen als het nummer destijds ook al aan je voorbij gegaan is. Hidden Treasures to the rescue!

Onder de officiële video zit vreemd genoeg de albumversie, maar de singleversie hoor je hier:

Na een lange stilte bracht Rox in 2015, onder haar eigen naam, de EP Grey Area uit, en nog drie jaar later het album Full Moon In Aries, maar die zijn volledig onder ieders radar gebleven. Zonde!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *