Rhythms Del Mundo feat. Coldplay – Clocks [Radio Edit] (2007)

Hoewel ik niet voor de dansvloer in de wieg gelegd ben, kan ik erg genieten van afro-, Cubaanse en latin-muziek. Het is vrolijk (net als ik) en swingend (net als anderen). Het succes van de Buena Vista Social Club, eindjaren ’90, was een verfrissend briesje op de radio en in de hitlijsten.

Toen de wind een aantal jaren later weer was gaan liggen, ontstond een nieuw hogedrukgebiedje in de vorm van een spin-off: het project Rhythms Del Mundo. In 2006 verscheen het eerste album, Cuba. Daarop waren nummers van o.a. Arctic Monkeys, U2, Maroon 5, Kaiser Chiefs, Sting, Franz Ferdinand en Radiohead, door muzikanten van o.m de Buena Vista Social Club, voorzien van ‘the Buena Vista sound’.

Een opvallend concept voor een goed doel; minimaal 2 dollar van de verkoop van elke CD ging naar de Natural Disaster Relief- en Climate Change Awareness-programma’s van Artist Project Earth. APE nam het initiatief voor dit project naar aanleiding van een van de ergste natuurrampen ooit: de tsunami die in de laatste dagen van 2004 ongeveer 230.000 doden tot gevolg had in Zuidoost-Azië. In lijn met de gedachte om mensen bewuster te maken van klimaatverandering, was de CD in een opvallend jasje gestoken. De verpakking was gemaakt van 100% klimaatneutraal materiaal. Oftewel: herbruikbaar en afbreekbaar.

Het hoogtepunt van het album kwam ook op single uit: een zomerse versie van Coldplay’s Clocks, wat in zijn oorspronkelijke vorm ook al een ultiem popliedje was. Als je deze versie hoort, lijkt het wel of het nummer altijd al zo bedoeld was. Stiekem vind ik de uitvoering met Rhythms Del Mundo nog beter dan het origineel. Luister maar (en lees daarna rustig verder):

Het album Cuba kreeg in 2009 nog een vervolg: Classics. Daarop staken de Rhythms Del Mundo-muzikanten popklassiekers als Hotel California, Imagine, Under Pressure, Walk On The Wildside, Bohemian Rhapsody, Beat It, Smells Like Teen Spirit en Stairway To Heaven in een tropisch jasje. Zoals de Top 2000 zou klinken als die middenin de zomer werd uitgezonden, zeg maar. Aan dit project werkten o.a. The Killers, Amy Winehouse, Keane, Editors, Kaiser Chiefs, The Rolling Stones, OneRepublic en The Kooks mee.

Deze albums zijn helaas niet op Spotify te vinden. Alleen de RDM-releases vanaf 2012 (Africa en Earthwaves) kun je streamen.

Vorig bericht
Volgend bericht

Reacties

    1. Bericht
      Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *