Rein Van Den Broek-Trumpet Cross (1981) / Tarantuella (1983)

Ici ... Radio Tour De France (albumhoes)

NOS Radio Tourflits, tourflits, tourflits … . Nog even geduld. Dan galmt deze jingle weer door de Nederlandse ether. Morgen is het zover. De start van de Tour de France. Editie 108. Dat betekent ook weer genieten van Radio Tour de France. De Tour valt wel deels samen met de geplande vakantie uitstapjes. Ik ga er echter vanuit dat ik er nog wel het nodige van mee zal krijgen. En dat geldt ook voor de dagelijkse terugblik in Langs de Lijn en omstreken en/of de Avondetappe op tv. Dit spreekt mijn verhaal van vorige week enigszins tegen. I quote:

“Ik ben geen sportfanaat. Ik zit niet gekluisterd aan de buis. Negen van de tien keer ben ik in de tussentijd met andere, vooral muzikale, zaken bezig. voetbal, en eigenlijk sport in het algemeen, volg ik vooral vanaf de zijlijn.”

Ik zit inderdaad niet uren lang voor de buis om een volledige touretappe te kijken. Maar als het enigszins kan luister ik naar Radio Tour De France. Inderdaad doe ik tussendoor van alles en nog wat. Maar als de finish-tune wordt gestart dan gaat even alle aandacht naar Gio Lippens en zijn collega’s. Naast muziek is radio mijn grote passie. Alles wat radio juist zo leuk en spannend maakt komt samen in Radio Tour de France. De presentatie, muziek, verslaggeving vanuit de koers, de vormgeving etc. etc. Het plaatje is letterlijk en figuurlijk compleet. Natuurlijk is het voor een deel ook pure nostalgie. De liefde voor muziek en radio zit er al van jongs af aan in. Vorige week stond de wekelijkse keus in het teken van het EK 1988. In die tijd ontstaat ook de belangstelling voor de Tour de France. De hoogtijdagen van Nederlandse wielrenners als Jelle Nijdam, Gert-Jan Theunisse en Jean-Paul van Poppel. De tour van 1989. Greg Lemond die op de laatste dag met minimaal verschil Laurent Fignon verslaat. In de jaren 90 ben ik het allemaal wat meer gaan volgen.

Begin jaren 90 is Klaas Samplonius, mijn latere baas, nog één van de presentatoren. Daarna volgen onder ander Jan Douwe Kroeske en Rocky Tuhuteru. Mijn favoriete radio-tourploeg? Presentatie Klaas Samplonius, Robert Meeder en Jurgen van den Berg. Verslaggeving vanuit de koers door Jacques Chapell. De tour van 2008 zal de laatste voor Chapell worden. Nog een keer Radio Tour de France en de Olympische Spelen en dan genieten van zijn pensioen. Helaas is de tour van 2007 de laatste. Aan de vooravond van de 95ste editie overlijdt de verslaggever op 62-jarige leeftijd. Sebastiaan Timmermans is een waardig opvolger. Gio Lippens maakt het team compleet. Niet voor niks winnaar van de Theo Koomen Award. Maar dan vergeet ik nog een naam te noemen. Onlosmakelijk verboden met Radio Tour de France. De legendarische Herman van der Velde. Jarenlang muzieksamensteller van programma’s als Met Het Oog Op Morgen, Langs De Lijn en .. Radio Tour De France. Volgens eigen zeggen heeft hij niks met de wielersport. In het boek Tourflits, tijdloze helden van Radio Tour De France zegt hij daar zelf kort en krachtig het volgende over:

“Nou, ik heb dus waardering voor de mens en de prestatie van renners, Maar ik vind de sport niks.”

Het gaat volgens Van Der Velde om de juiste toon voor het programma. Vooral uptempo, herkenbaar en passend bij de sfeer en het gevoel van het programma. Daarnaast juist ook nieuwe dingen draaien. Ik moet, in mijn rol, als luisteraar bekennen dat ik juist dat laatste tegenwoordig een beetje mis. Daarbij meteen de opmerking dat ik mij besef dat ik geen doorsnee luisteraar ben. Actuele hits komen voorbij maar dat er iets verrassend nieuws voorbij komt. Dat niet. In de tijd van Van Der Velde word ik nog weleens verrast. Maar elk jaar voelt het ook wel weer als een warm bad. Nostalgie en romantiek. Het maakt deel uit van het zomerse gevoel. De zomers van vroeger en de zomer van nu komen samen. Van Frans chanson tot de vrolijke klanken van Rowwen Heze en van exotische zomers tot oer-Hollands. The Amazing Stroopwafels! Onlosmakelijk verbonden met Radio Tour de France. Maart 2019 ben ik in Groningen aanwezig bij de presentatie van het boek Oude Maasweg Kwart Voor Drie. Een boek over Wim Kerkhof, opper Stroopwafel. Op nog geen meter afstand zie ik hem tekeer gaan op zijn bas. Schrijver en zoon Merlijn vertelt met veel enthousiasme over zijn vader. Sindsdien verschijnt er altijd een glimlach op mijn gezicht als ik The Amazing Stroopwafels voorbij hoor komen tijdens de Tour.

Radio Tour de France en Herman Van Der Velde. Ook anno 2021 nog met elkaar verbonden. Want één aspect mag absoluut niet vergeten worden. De tunes. Dit verhaal opent niet voor niks met de fameuze Tourflits-jingle. Net zo legendarisch zijn de tunes. De componist? De overbuurman van Van Der Velde. Componist en trompettist Rein Van Den Broek. Zoon van Rinus Van Der Broek die onder andere in, de bekende radio-orkesten, The Ramblers en The Skymasters speelt. En vader van zangeres/presentatrice Marlayne Sahupala. Rein begint zijn carrière in het Vara Dansorkest maar is vooral succesvol met Ekseption. De groep brengt een mix van rock en klassiek en scoort in de periode 1969-1974 meerdere hits. In 1973 verlaat de trompettist de band. Van de jaren 70 naar begin jaren 80. In opdracht van Defensie schrijft Van Den Broek samen met mede componist Paul Natte muziek voor een promotiefilm. Het resultaat? Trumpet Cross. Er gaan verschillende verhalen de ronde hoe dit nummer uiteindelijk bij buurman Van Der Velde terecht komt. Is een gesprek op het terras van de plaatselijke tennisclub de aanleiding? Of komen de klanken de tuin van de buurman binnen waaien? Feit is dat de NOS muzieksamensteller getriggerd is als hij de muziek voor de eerste keer hoort. Tot die tijd is er sprake van een jaarlijkse zoektocht naar een geschikte tune. Passend bij het gevoel van de Tour en vooral de urgentie en spanning tijdens de dagelijkse etappe. De defensiefilm die komt er niet. Maar de vaste begin- en eindtune voor Radio Tour de France is een feit! Morgen voor de 38ste keer.

In 2013 wordt de tune door het Metropole Orkest in een nieuw jasje gestoken. De oorspronkelijke versie is overigens ook ingespeeld door een aantal (oud)-leden van het orkest. In 2012 wordt in een artikel van Jingleweb, een aanrader voor radiofreaks, aandacht besteed aan de legendarische status van deze tune. Van den Broek:

“Als we naar Frankrijk rijden, en Radio Tour staat aan, dan zeg ik tegen mijn vrouw: we kunnen weer tanken op kosten van de NOS”.

Hans Hoogendoorn noemt het zelfs één van de übertunes van de Nederlandse radio. Van Den Broek en Natte maken met het nummer Tarantuella het plaatje compleet. Dit nummer is dagelijks luid en duidelijk te horen tijdens de finish van de dagelijkse etappe.

Herman Van Der Velde is al jarenlang met pensioen. Rein van den Broek overlijdt in 2015 op 69 jarige leeftijd. Maar de stem van Hans Hoogendoorn is nog steeds te horen op Radio 1. En Trumpet Cross en Tarantuella die lijken er altijd al te zijn geweest. Ici … Radio Tour de France!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *