Red Hot Chili Peppers – Love Rollercoaster (1996)

Het hangt van je leeftijd af of ik Beavis & Butt-Head bij je moet introduceren. Laat ik dat voor de volledigheid wel even doen. De tieners Beavis & Butt-Head waren twee animatiefiguren die van 1993 tot en met 1997 mateloos populair waren op MTV. Hun belangrijkste karaktertrekken waren: onverschilligheid, een gebrek aan sociale vaardigheden, stupiditeit, platte humor en een onvermogen om vrouwen aan te trekken. Seks en heavy metal waren hun voornaamste interesses. Dat laatste leidde in 1993 tot de release van het album The Beavis & Butt-Head Experience (dat overigens gewoon op Spotify staat). Op die CD stonden nummers van rockbands als Nirvana, Anthrax, Megadeth, Aerosmith en de Red Hot Chili Peppers, aan elkaar gepraat door het dubieuze duo. Een cover van Sonny & Chers I Got You Babe, als duet van B&B met Cher, werd op single uitgebracht. Een behoorlijk succes, maar het was nergens zo’n grote hit als in Nederland, waar het een Top 10-hit werd.

Drie jaar later verscheen als spin-off van de TV-serie zelfs een film: ‘Beavis & Butt-Head Do America’. Fun fact: volgende maand, op 7 december 2021, komt die film voor het eerst op Blu-ray uit, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Bij een film hoort natuurlijk een soundtrack. Veel soundtracks zijn verzamelingen bestaande nummers, maar de leukste, vind ik zelf, bevatten tracks die niet elders te vinden zijn. De tracklist van de CD bij de B&B-film sloeg naar dat laatste door. Muzikaal gezien lag hij in het verlengde van het eerdere album. AC/DC, Butthole Surfers, Ozzy Osbourne en White Zombie waren onder meer op de soundtrack te horen, en opnieuw de Red Hot Chili Peppers.

Zij coverden het nummer Love Rollercoaster van de Ohio Players uit 1975. Dat was van zichzelf al een funky nummer, maar de Chili Peppers voegden er een fijne portie rock aan toe. Of zoals B&B zouden zeggen: ‘Rawk!’. Het was sowieso niet een een-op-een cover, want de nieuwe versie bevatte een rap van Peppers-voorman Anthony Kiedis en de blazers waren vervangen door kazoos.

Deze uitvoering was geproduceerd door een van de eerste succesvolle vrouwelijke producers/geluidstechnici/mixers: Sylvia Massy. Andere namen op haar CV zijn o.a. Tool, Prince, Skunk Anansie, Aerosmith, Sophie B. Hawkins, System Of A Down, Slayer en ze werkte langdurig samen met Rick Rubin.

Love Rollercoaster van de Red Hot Chili Peppers werd op single uitgebracht en de geanimeerde clip werd uiteraard plat gedraaid op MTV. Een echte hit werd het echter niet, behalve in Engeland, IJsland en Canada. Gelukkig is een hitnotering voor Team Hidden Treasures geen criterium en gaat het ons zuiver om liedjes die niet op Spotify staan. Dit is er zo eentje. Gelukkig staat de grappige video wel op YouTube:

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *