Radio Java-Fool (1984)

Radio Java-Fool (hoes)

Listen to Radio Java.

December will be magic again? Of wordt het voor jou a long december? It’s the most wonderfull time of the year? Droom je van een witte kerst? Of verlang je al naar een happy new year? In ieder geval galmt Mariah Carey weer volop door de Nederlandse ether, staat Flappie nog steeds op het muzikale kerstmenu en is het voor Wham! al 37 jaar Last Christmas. Wenst Slade ons ieder jaar a merry Christmas en is Chris Rea, ondanks de hoge brandstofprijzen, alweer onderweg naar huis. Kersthits. Je kunt er (bijna) niet omheen. Maar er zijn natuurlijk genoeg alternatieven. Dan heb ik het niet alleen over specifieke kerstliedjes maar er zijn ook genoeg semi-kerstliedjes. Nummers die niet specifiek over kerst gaan maar die wel het decembergevoel versterken. Dat is natuurlijk puur persoonlijk. Iedereen beleeft deze maand op zijn of haar eigen manier. Zeker in de tijd waarin wij nu leven. Lichtjes in en rond het huis, het samenzijn met gezin en familie, radio aan, een familiefilm kijken etc. etc. Toch maar weer een keer kerst met Linus kijken? En natuurlijk veel muziek luisteren. Luisteren naar de Top zoveel, nog een keer de persoonlijke favorieten van 2021 de revue laten passeren en genieten van de (semi) kersthits.

Laat ik me voor nu beperken tot een aantal van die persoonlijke december-favorieten. Het eerdergenoemde A Long December van de Counting Crows mag niet ontbreken. En wat te denken van de dennennaalden klassieker Broken Promise Land van Weeping Willows. Of Nether Lands van Dan Fogelberg. Melancholie. Nostalgie. Raakt het juist een extra gevoelige snaar als je, bewust of onbewust, in gedachten teruggaat naar het afgelopen jaar? Het slotakkoord met de prachtige woorden:

“When I Made My Decision, My Vision Became My Release.”

Prachtig. En dat geldt qua sfeer ook voor Life In A Northern Town van Dream Academy. Stuk voor stuk nummers die ik wat extra vaak draai tijdens de decembermaand

De hidden treasure die ik deze week uit de muzikale schatkist tevoorschijn heb getoverd past ook prima in dit rijtje. Jarenlang niet gehoord, Niet zo lang geleden valt bij het doorbladeren van het Hitdossier mijn oog op dit nummer. Radio Java en Fool. Geen biografie. Alleen maar de vermelding dat het nummer begin 1985 de tipparade weet te bereiken. Een Top 40 hit zit er niet in. Radio Java is regelmatig op de radio te horen. Destijds nog Hilversum 3. En natuurlijk zijn er ook genoeg muziekprogramma’s op TV. Op 24 december 1984 is Fool voor het eerst te zien in Toppop. Kerstavond! Dat verklaart wellicht de associatie met kerst. Of zijn het de kerstbomen die in het Toppop clipje te zien zijn? Radio Java is een Engelse band. Opgericht in de eerste helft van de jaren tachtig. In 1984 verschijnt debuutsingle Why Do You Always Haunt Me. Dit nummer doet helemaal niks. Met de opvolger Fool is het wel ‘raak’. Althans in Nederland. Volgens de overlevering is er een Nederlandse DJ die de single aanschaft en begint te draaien op de Nederlandse radio. Is het Frits Spits? Daarnaast wordt de band uitgenodigd voor Toppop. Dit resulteert begin 1985 in een tipparade notering. Niet veel later verschijnt debuutalbum Some Of The Parts. Opgenomen in de Abbey Road Studio’s in Londen. Succes blijft uit. Daarna blijft het angstvallig stil rond de band. Dat gaat niet op voor bandlid Tony Moore. Dat geldt trouwens ook voor het begin van de muzikale carrière van de gitarist en toetsenist.

Halverwege de jaren zeventig reageert de dan nog jonge muzikant op een oproep in een muziektijdschrijft. De band Iron Maiden is op zoek naar een toetsenist. Moore verhuist van Bristol naar Londen en werkt een tijdje samen met de band. Na het eerste gezamenlijke optreden besluit hij te stoppen. Het juiste muzikale gevoel ontbreekt. Het vervolg? Tanz Der Youth. Een samenwerking met Brian James, gitarist en mede oprichter van de legendarische punkband The Damned. De samenwerking levert de single I’m Sorry I’m Sorry en een reeks liveoptredens op. En niet te vergeten DJ John Peel toont interesse. Alleen Tony wil meer uitgedaagd worden. Hij wil zich meer profileren als songschrijver en zanger. Dit resulteert in de oprichting van Radio Java. Nadat de band stopt maakt hij halverwege de jaren tachtig de overstap naar de Cutting Crew. Bekend van de wereldhit (I Just) Died In Your Arms. Er volgt een uitgebreide wereldtour. Tijdens de opnames van het tweede Cutting Crew album verlaat hij de groep. Hij blijft echter muzikaal actief. In de jaren negentig is hij één van de drijvende krachten achter The Kashmir Club. Een plek waar opkomende acts als Damien Rice, KT Tunstall en Ed Harcourt hun opwachting maken. Een paar jaar later doet hij er nog een schepje bovenop wanneer hij als programmeur aan de slag gaat in The Bedford in Balham, In die tijd de place to be. Paolo Nutini, Amy McDonald en Ed Sheeran treden daar aan het begin van hun carrière veelvuldig op. Het levert het podium verschillende prijzen op. Tot op de dag van vandaag is en blijft Moore een druk (muzikaal) baasje. De afgelopen vijftien jaar heeft hij het nodige gedaan. Co-host bij BCC Londen. Programmeur. Muzikant. TV-producent en presentator. Een wekelijkse online radioshow. Online live-optredens. Tussen de bedrijven door brengt hij zijn eigen wijn op de markt: The route 66 Tony Moore collection. Anno 2021 werkt hij aan nieuw album Awake. 36 jaar na dat ene radiohitje Fool. Nog even in gedachten terug naar kerstavond 1984. Toppop yeah!

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *