Racoon – Flashback to Faith No More (2002)

Sinds 2002 is reclame maken voor tabaks- en aanverwante producten verboden. Daardoor is het producenten van rookwaren ook verboden om evenementen te sponsoren. Die wet zorgde dan ook voor het eind van o.a. het Drum Rhythm-festival, rondreizend dancefeest Chesterfield Labelland en de Marlboro Flashbacks.

Van 1996 t/m 2002 organiseerde sigarettenmerk Marlboro de Flashbacks Tour, een tournee langs acht kleine zalen en cafés, waarbij Nederlandse bands nummers van bekende artiesten speelden. In eerste instantie werden vooral bekende acts gevraagd, maar uiteindelijk waren het steeds vaker opkomende bands die op deze manier hun inspiratiebronnen eerden. Bekende voorbeelden zijn Ilse DeLange die nummers van John Hiatt speelde (ook uitgebracht op de CD Dear John), Trijntje Oosterhuis die Stevie Wonder coverde en Kane dat zich waagde aan het repertoire van U2.

Ter optimale promotie van zichzelf de optredende acts bracht Marlboro naast de tournee ook een muziekblad uit, ‘Backstage’ genaamd. Daarin stonden interviews met de deelnemende artiesten en algemeen popnieuws. De laatste optredens van de tournees, steevast in Paradiso, werden rechtstreeks op de radio uitgezonden door Kink FM en op televisie door Net5.

Een van de laatste Flashbacks was het eerbetoon van Racoon aan Faith No More. Laatstgenoemde band had met singles als We Care A Lot, Epic, Midlife Crisis en Easy een groot (festival)publiek aan zich gebonden en behoort ook tot mijn favorieten. Dat de meer akoestisch ingestelde Zeeuwse band uitgerekend koos voor een tribute aan deze alternatieve rockgroep leek echter verrassend. Behalve als je weet dat Racoonzanger Bart van der Weide en -gitarist Dennis Huige eerder samen speelden in de hardcoreband Vict’em. Die hield in 1996 op te bestaan. Huige ging gitaar spelen, Van der Weide schreef teksten op zijn muziek, en het duo noemde zich voortaan Racoon. Een beslissing die hen niet bepaald windeieren heeft gelegd.

Toch was de keuze voor hun Flashback in 2002 voor de meeste mensen een verrassing en voor sommigen zelfs een shock. Racoon was, inmiddels uitgebreid tot een kwartet, immers net doorgebroken met radiovriendelijke popliedjes als Feel Like Flying en Blue Days. Wie met die hitjes in het achterhoofd kaartjes had gekocht voor de Flashback to Faith No More Tour, had waarschijnlijk net zo’n vervreemdende ervaring als degenen die na de hit More Than Words dachten dat Extreme een lieflijk combo was, i.p.v. een funkmetalband.

En zo stond Racoon dus tijdens hun tabaktribute te rocken als een malle. Ze speelden natuurgetrouwe versies van bekende en minder bekende Faith No More-beukers. Drie daarvan, Evidence, We Care A Lot en King For A Day, kwamen zelfs als bonustracks terecht op de CD-single Side Effects die de Zeeuwen later dat jaar uitbrachten. Van deze bijzondere liveopnamen is niets op Spotify, en bijna niets op YouTube te vinden. Vandaar dat ik de vrijheid genomen heb deze drie tracks zelf te uploaden. Omdat het een stuk muziekgeschiedenis is dat in mijn optiek niet verloren mag gaan. Dus geniet ervan!

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *