Public Service Broadcasting – Gagarin/Go! [Radio Edit] (2015)

Een van mijn favoriete bands uit de jaren ’10 is Public Service Broadcasting. Althans, dit is een Brits duo, maar geen van de twee is zanger. Alle stemmen die je hoort, zijn namelijk samples uit informatieve films, propagandavideo’s en archiefbeelden, die de twee muzikanten voorzien van een aanstekelijk bedje van indie en post-rock. Zo ontstaat een geheel dat even educatief als catchy is, en waarmee ze ‘de lessen van het verleden willen overbrengen via de muziek van de toekomst’. Mijn eerste kennismaking, in 2013, was hun single Elfstedentocht. Rare gewaarwording, een Britse band met een nummer vol Nederlandstalige samples.

Twee jaar later maakt Public Service Broadcasting (inderdaad, met dezelfde ‘initialen’ als die andere idolen: Pet Shop Boys) hun opus magnum. Voor het album The Race For Space heeft de band indrukwekkende historische fragmenten uit ruimtevaartdocumentaires op muziek gezet. Ik heb ze destijds live zien optreden in Amsterdam, waarbij ook de beelden bij die fragmenten werden getoond. Kippenvel!

Ik wil je laten genieten van niet één, maar twee van de singles van het album. Gagarin is een lekker druk nummer dat uiteraard over de Russische kosmonaut Joeri Gagarin gaat. Hij werd vandaag bijna op de kop af 63 jaar geleden de eerste mens in de ruimte.

Het nummer Go! is gebaseerd op samples uit het commandocentrum in Houston tijdens de maanlanding. De spanning en opwinding is voelbaar, waarop je missieleider Gene Kranz de technici terecht hoort wijzen: ‘OK, keep the chatter down in this room!’.

Niettemin raad ik bij het beluisteren hoog volume aan.

 

Vorig bericht
Volgend bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *